Terhesség

YouKnowMe: abortuszon átesett anyák kampányolnak

Új mozgalom van születőben, az amerikai szigorú abortusztörvények hatására. Hírességek, ismert és nem ismert emberek nyíltan beszélnek korábbi abortuszaikról.
2019. Május 27.
Abortuszon átesett anyák osztják meg történeteiket

 A #YouKnowMe az új #MeToo?

A mozgalmat Busy Philips, amerikai színésznő, tévés műsorvezető indította el, válaszul a közelmúltban meghozott, leginkább az USA déli államaiban történt abortuszszigorításokra – írja a parents.com.

YouKnowMe: abortuszon átesett anyák kampányolnak

Busy Philips (fotó: Jordin Althaus/E! Entertainment/NBCU Photo Bank via Getty Images)

A színésznő #YouKnowMe hashtaggel ellátott mozgalmat indított el a Twitteren, tiltakozásul az eddigi legszigorúbb abortusztörvény miatt. Májusban gyakorlatilag betiltották az abortuszt az USA több államában, Alabamában például mostantól csak akkor lehet abortuszt elvégeztetni, ha az anya élete veszélyben van, még a bűncselekmények áldozatai se mentesülnek a tilalom alól.

15 évesen volt egy abortuszom. Azért mondom el ezt nektek, mert aggódom a nők és a lányok miatt, akik ebben az országban élnek. Azt hiszem, többet kellene beszélgetnünk és gyakrabban megosztanunk egymással a történeteinket” – mondta Philips a tévéműsorában.

“A nők és az orvosaik vannak abban a helyzetben, hogy tájékozott döntést hozzanak arról, hogy mi a legjobb számukra, senki más” – mondta Phillips a műsorában. “Ítélkezés helyett minden nő megérdemli az együttérzést egy olyan beavatkozásánál, amely a saját testéről szól.”

Sokan csatlakoztak a figyelemfelhívó, kitárulkozó akcióhoz – ismertebb és kevésbé ismertebb nők, anyák. Azt remélik, hogy ha megosztják tapasztalataikat és történeteiket a nyilvánossággal, akkor segíthetnek olyan nőknek, akik épp most vannak nehéz döntési helyzetben.

“19 éves voltam, főiskolás és az alkoholista apámat, kis öcsémet támogattam egy nagyon pocsék munkával” – írja egy anya.  “Fogamzásgátló tablettát szedtem, mindent megtettem, amit csak megtehettem azért, hogy kitörjek a szegénységből. Most két gyereket nevelünk a férjemmel.”

Egy másik anya ezt írja: “Szerelmesek voltunk, főiskolások, és nem álltunk készen egy kisbabára. Méhkürt terhességem volt és így volt egy abortuszom. A párom megértő volt és támogatott, annyira, hogy még közelebb is kerültünk egymáshoz. Most már 2 gyerekünk van, 20 éve vagyunk együtt.”

Tess Holiday modell, az Instagramon osztotta meg történetét: “Mississippiből származom, Kaliforniában élek, férjnél vagyok, van 2 gyerekem és volt egy abortuszom” – írja. “Ha még mindig délen élnék, talán nem lehetne most terhességmegszakításom, ami pedig szükséges volt. A mentális állapotom nem tette lehetővé, hogy megtartsam azt a terhességet. Elszomorít, hogy megkérdőjelezik a választásomat. Ez egyáltalán nem volt egy könnyű döntés, gyötrelmes volt sok szempontból, de egyben szükséges is.” A modell azt is megjegyzi, hogy az alabamai abortuszért folyamodók többsége olyan nő, akiknek már van gyermeke.

Nők ezrei osztották meg történeteiket Philipps felhívására. A történetekből kiderül, hogy számos oka lehet annak, ha egy nő az abortusz mellett dönt: nem voltak készek a szülőségre, egészségügyi megfontolások álltak a háttérben vagy éppen magzati rendellenesség, bántalmazó párkapcsolat vagy nemi erőszak. Bármilyen oka is volt a döntésüknek, a biztonságos és hozzáférhető abortusznak meg kell maradnia az amerikai nők elidegeníthetetlen jogának – írja a Parents.com.

Kapcsolódó cikkeink: