Terhesség

Vetélés vagy műszeres befejezés?

A terhesség első harmadában a leggyakoribb a vetélés. Ha megtörténik veled, vajon lezajlik magától is, vagy mindenképp orvosi beavatkozásra van szükség? Utánanéztük, mire számíthatsz!
2013. Július 08.

 A terhesség egészen korai szakaszában lezajló vetélést sokszor észre sem vesszük, vagy csak a szokásosnál bővebb, elhúzódóbb, esetleg pár napos késéssel jelentkező erős menstruáció utal rá. Becslések szerint a megfogant várandósságok akár 30-40 százaléka is megszakad ebben a korai időszakban, általában a természetes szelekció eredményeként: valamilyen okból nem volt életképes, egészséges az embriókezdemény, vagy a beágyazódás körül lehettek nehézségek.

Amikor az utolsó menstruáció első napjától számított körülbelül 7. hét után következik be vetélés, az már nem marad észrevétlen: menstruációs görcshöz hasonló, csak erősebb méhösszehúzódások mellett szakaszosan vér, véralvadékok és maga az embrió is kilökődik a méh üregéből.

Dr. Boros Judit szülész-nőgyógyászt kerestük meg a leggyakrabban felmerülő kérdésekkel.

Vajon mindig vérzés kíséri a vetélést?

Kezdjük azzal a meglehetősen sokkoló hírrel, amit az orvos a második ultrahangvizsgálaton szokott közölni az érintett páciensekkel: az embrió felszívódott! Tényleg előfordulhat ilyesmi?

Igen, a terhesség tényét megállapító, korai ultrahangvizsgálaton a petezsákot látjuk, szívműködést majd csak a hatodik héttől. Előfordul, hogy a következő ultrahangos vizsgálaton azt látjuk, hogy a petezsák üres, ilyenkor az is megeshet, hogy minden nyom nélkül felszívódik a méhüregből, és nincs vérzéssel járó vetélés. Ilyenkor természetesen beavatkozásra sincs szükség.

Erős vérzés, mégsem vetélés!

J.-nek a 12. héten hirtelen, hasító fájdalmat követően erős vérzése kezdődött. Az egész család azt hitte, elment a baba. Az ultrahangvizsgálat azonban aznap délután zavartalanul fejlődő embriót mutatott, és végül egészséges baba született.

A terhességek 20-30 százalékában fordul elő gyengébb-erőteljesebb vérzés az első harmadban, de az esetek felében mégis egészségesen folytatódik a várandósság. Az ultrahangvizsgálat többek közt ezért is fontos: segít tisztázni, mi is történt voltaképpen.

Nem szeretnék kaparást!

H. 10 hetes terhes volt, amikor erősen vérezni kezdett, ekkor azonban olyan országban tartózkodott éppen, ahol az egészségügyi ellátás színvonala, a higiénés viszonyok miatt nem mert orvoshoz fordulni. Abban bízott, a vetélés lezajlik magától is, beavatkozásra nem lesz szükség. Jó döntés volt?

A vetélés előbb-utóbb valóban lezajlik természetes úton is. Ám akkor, ha a folyamat természetesen zajlik, akár hetekig tartó vérezgetés, sőt erősebb vérzés is előfordulhat. Ez meglehetősen legyengítheti az érintett nőket, és a bizonytalanság is kínzó lehet, ami ezzel a helyzettel jár. Vérmérséklet kérdése, hogy ezt ki hogyan viseli. Az ultrahangvizsgálat nem jár higiénés kockázattal, viszont minden kétséget kizáróan megmutatja, hogy a méh kiürült-e.

Az is megoldás lehet, ha a páciens ilyen esetben vásárol nagyméretű steril gumikesztyűt, és azzal keresi fel az orvost. Kézi vizsgálattal azonban nem lehet megállapítani, hogy a méh kiürült-e, csak azt, hogy a méhszáj kinyílt-e. Mivel ilyenkor valószínűleg hüvelyi ultrahang vizsgálatra is sor kerül, érdemes gumióvszert is vinni a vizsgálatra, amelyet a vizsgálófejre kell majd ráhúzni, így elkerülhető a fertőzés.

A természetes módszerek híve vagyok!

És abban az esetben, ha itthon vagyunk? Egyre több nő gondolja úgy, hogy túl sok a felesleges beavatkozás olyan problémáknál, amelyek maguktól is megoldódnak. Úgy tűnik, a vetélés is ilyen eset. Nem jobb megoldás eleve a vetélés természetes lezajlását kivárni egy kockázatokkal is járó műszeres beavatkozás helyett?

Orvosi pályafutásom kezdetén még egyértelmű volt, hogy úgynevezett “missed ab” (félbemaradt vetélés, amikor nincs szívhang, de a méh nem ürült ki) esetén nem várakoztunk arra, hogy magától megoldódjon, műszerrel ürítettük ki a méhet altatásban vagy helyi érzéstelenítésben. Manapság sokféle helyzet elképzelhető: egyrészt vannak, akik ódzkodnak a műtéttől, nálunk általában nincs akadálya, hogy várjunk.

Van, amikor nincs más, mint a műszeres beavatkozás

Ugyanakkor nem minden szituációban jó megoldás a várakozás a természetes megoldásra, illetve a műszeres befejezés sem mindig a legjobb választás. A beavatkozásnak is van kockázata: bekövetkezhet sérülés, erős vérzés, altatási szövődmény – bár ezek valószínűsége kicsi. Ha úgy tűnik, a vetélés magától is jó ütemben lezajlik, érdemes lehet várni.

Az ultrahangvizsgálat minden esetben indokolt, mert kockázatok nélkül segít tisztázni, hol tartunk, kiürült-e teljes egészében a méh tartalma. Ha nem ürült ki, még mindig megtehetjük, hogy tovább várunk, hiszen természetes folyamat esetén napokig, akár hetekig is eltarthat, mire teljesen lezajlik. A hetekig elhúzódó vetélés hátterében fertőzés is állhat. Előfordul az is, hogy a páciensem kérésére abban maradunk, hogy várunk. Mivel azonban menet közben úgy alakul, hogy túlságosan elhúzódik a vetélés, és közben mondjuk szeretne nyaralni menni, végül mégis a műszeres befejezés mellett dönt.

Néha a páciens eleve inkább a műtéti megoldást választja az altatással, mert szeretne hamar túlesni rajta, és inkább nem akarja látni az elvetélt embriót, a néha kissé ijesztő mennyiségű vért, és nem szeretné az ezzel járó, változó intenzitású, esetleg fájdalmas méhösszehúzódásokat elviselni.

Nem méhen kívüli terhesség?

Milyen kockázatot vállal az, aki inkább a természetes út mellett dönt?

Ha felmerül a lehetősége annak, hogy az illető terhes, a terhességi teszt pozitív lett, majd később mégis vérzést, fájdalmat érez, feltétlenül érdemes orvoshoz fordulnia, aki ultrahangvizsgálattal tisztázhatja azt a nagyon lényeges kérdést, hogy méhen kívüli vagy méhen belüli terhességről van-e szó, és hogy milyen korú, élő vagy már nem élő embrióról van-e szó.

A méhen kívüli terhesség életveszélyes szövődményt okozhat, ha a páciens nem kerül időben kórházba. A tisztázó szándékú vizsgálat után még mindig nyitva áll a lehetőség, hogy a páciens a felvilágosítás után döntsön, milyen megoldást szeretne választani. A 10. hét után megszakadó terhességeknél már nagyon erős lehet a vérzés, és a fertőzés kockázata is fennáll (sőt, maga a fertőzés is lehet a vetélés oka), hiszen a hüvely nem steril. A kialakuló fertőzés következtében elzáródhat például a petevezeték, és ez akadálya lehet egy későbbi terhességnek.

Ritkán vérmérgezés is lehet a kezeletlen fertőzés következménye. Valójában a kismama nehezen tudja tapasztalatok hiányában megítélni, hogy például a vérzése túl erős-e, vagy a normális határain belül van. Ha a bő, darabos vérzéshez láz is társul, mindenképp orvoshoz kell fordulni. Ugyanakkor a laikus számára megdöbbentően erős, bő vérzés is teljesen normális, veszélytelen lehet. Az elhúzódó, de inkább húslészerű, enyhe vérzés nem számít kórosnak, ha méh már kiürült, de egy tisztázó ultrahang ebben az esetben is segíthet képbe kerülni.

Olyan eset is előfordult, amikor az erős vérzéstől és talán az ijedtségtől a kismama elveszítette az eszméletét, csúnyán beütötte a fejét, ezért, bár a méhe magától és gyorsan, teljesen kiürült, mégis két napot kórházban kellett tölteni a fejét ért erős ütés miatt.

Vannak még talányos pontok

Számomra valahogy logikusnak tűnik, hogy akkor, ha már nem él az embrió, rövid időn belül ki kellene ürülnie a méhből mindennek. Miért történik mégis néha másképp? Miért húzódik el a vérzés, a göcsölés? Miért tart a méh magában valamit, ami már nem él, nem fejlődik?

Valóban előfordul olyan is, hogy az illető már nem vérzik, nem feszül a melle, az ultrahang mégis azt mutatja, hogy a méhben még van valami. A 7-8. héttől kezdve már nem biztos, hogy gyorsan kiürül a méh egész tartalma. Az okokat nem tudjuk minden esetben, de például okozhatja kóros beágyazódás, kórosan tapadó lepény. Előfordul, hogy nem minden sejt kóros, és például a leendő lepényszövet egészséges, és folytatja működését, noha az embrió már nem él.

Amíg nem volt ultrahang, az ilyen esetekben a várakozás segített, és az, hogy gyakran mérték a béta-HCG terhességi hormon megfelelő ütemű növekedését, ami elég érzékenyen mutatja, hogy az embrió fejlődése megfelelő-e.

További információk:

Kapcsolódó cikkek vetélés témában: