Terhesség

Veszélyeztetett terhesség és táppénz 2020-ban

A veszélyeztetett terhességet igen komolyan kell venni, ezért ha az orvos úgy ítéli meg, hogy nem dolgozhatsz tovább, kiírhat táppénzre.
2020. Január 01.
Veszélyeztetett terhesség és táppénz 2020-ban (Fotó: iStock)

Annak, hogy kit és miért minősíthetnek veszélyeztetett terhesnek, számos oka lehet. Összegyűjtöttük a leggyakoribb indokokat, és azt is kiszámoltuk, mennyi táppénz járhat a kismamáknak 2020-ban.

Mi számít veszélyeztetett terhességnek?

A veszélyeztetett terhesség nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kismamának vagy a babának bármilyen betegsége vagy súlyos baja lenne. Bizonyos tényezők, körülmények azonban hosszú távon károsak, veszélyesek lehetnek mindkettőjükre nézve, ezért az orvos bármikor “veszélyeztetettnek” minősítheti a terhességet. A leggyakoribb okok – a kismama veszélyes anyagokkal dolgozik – nehéz fizikai munkát végez – a kismama fiatal (18 év alatti), vagy idős (40 év feletti) – a kismama ikreket vár – ha volt korábban vetélés, abortusz, esetleg császármetszés – valamint ide sorolható a túlsúly, a cukorbetegség és a magas vérnyomás mint rizikófaktor. Ha az orvos indokoltnak tartja, veszélyeztetett terhességgel bármikor kiírhat táppénzre.

Mennyi táppénz jár veszélyeztetett terhesség alatt?

Ahogyan a szülési szabadság esetében, a veszélyeztetett terhesség alatt is csak akkor jár táppénz, ha a kismama TB-befizetése két évre visszamenőleg rendezve van, és ha orvosi igazolása van arról, hogy az állapota miatt nem dolgozhat. A táppénz alatt (veszélyeztetett terhesség esetén is) a napi átlagkereset 60%-a jár (kórházban töltött idő alatt 50%) és ebből még levonják a személyi jövedelemadót is. A táppénz napi összege egyébként maximalizálva van, ez 2020-ban a minimálbér (bruttó 160 920 forint) kétszeresének 30-ad része, azaz legfeljebb 10 728 forint lehet.

A táppénzen lévő kismamáknak is jár a CSED?

Az a kismama, aki táppénzen van, nem jogosult a CSED-re, tehát csak a csecsemőgondozási díj folyósítása előtt jár neki az összeg. Mennyi ideig jár a táppénz a veszélyeztetett terhesség alatt? A táppénz ideje maximum egy év lehet, de alapvetően a keresőképtelenség ideje alatt folyósítják. Mindez persze függ attól, hogy a kismamának mennyi ideig volt biztosítása (ha kevesebb, mint egy évig, akkor ennyivel rövidebb ideig jár a táppénz), és hogy a megelőző évben volt-e táppénzen. Fontos ugyanakkor, hogy a veszélyeztetett terhes kismama nem mehet betegszabadságra, vagyis őt rögtön táppénzre írja ki az orvos -a fent már említett indokolt esetekben.

Hogyan igényelhető a táppénz?

A juttatást a munkáltatódnál lehet megigényelni; egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek az illetékes járási hivatalhoz kell fordulniuk. Az ügyintézéshez le kell adni az orvos vagy a kórház igazolását a keresőképtelenségről. A táppénzt visszamenőleg legfeljebb hat hónapra lehet kérni.

Kapcsolódó írásaink: