Terhesség

Vérzések, amelyek rendellenességre utalhatnak a terhesség alatt

A várandósság alatt jelentkező vérzések óriási riadalmat kelthetnek, de szerencsére nem mindig jeleznek nagy bajt. Vegyük sorra, mit érdemes tudni róluk!
2020. Szeptember 18.
Vérzések, amelyek rendellenességre utalhatnak a terhesség alatt (fotó: Getty Images)

Ha a terhességed idején vércseppeket fedezel fel a fehérneműdön, teljesen természetes, hogy rettentően megijedsz. Szerencsére azonban, nem minden vérzés jelenti azt, hogy nagy baj lenne.

Fontos azonban tudnod, hogy a terhesség bármely szakaszában jelentkező pecsételő, barnás- pirosas vagy akár élénkpiros vérzés mindenképpen orvosi ellenőrzést igényel!

Vérzések az első trimeszterben

Az első trimeszterben a test drámai változásokon megy keresztül, emiatt a nők 20-30 százalékánál is előfordulhat pecsételő vérzés ebben az időszakban. Nézzük, mi okozhat ilyen tüneteket!

Beágyazódási vérzés

Teljesen természetes jelenség, hogy amikor a megtermékenyített petesejt megtapad a méhfalon, a menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalmat tapasztalhatsz, amit enyhe vérzés, barnás pecsételés is kísérhet.

Méhen kívüli terhesség

Ha a megtermékenyített petesejt nem a méhüregen belül ágyazódik be, hanem méhen kívül (pl. petevezetékben), akkor méhen kívüli terhességről beszélhetünk. Ilyenkor a szúró alhasi fájdalom mellé társul vérzés. Mivel életet veszélyeztető állapotról van szó, sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Molaterhesség

Egy ritka, de veszélyes szövődmény (a méhlepény bolyhainak elfajulása) a molaterhesség (vagy üszögterhesség) is, ami alhasi feszüléssel, hányingerrel, görcsös fájdalmakkal, valamint kezdetben kevés, majd erősebb élénkvörös, sötétbarna vérzéssel jár. A molaterhesség a magzat elvesztésével jár.

Fertőzések

A terhesség során sajnos a baktériumok, vírusok és gombák okozta fertőzések is okozhatnak problémát, ilyenkor gyulladás alakulhat ki, ami könnyű vagy pecsételő vérzést is okozhat. Fontos a probléma mihamarabbi orvoslása, hiszen egy felszálló fertőzés vetéléshez is vezethet.

Házasélet és nőgyógyászati vizsgálatok

Kis mennyiségű vérzést okozhat ebben az időszakban a házasélet, valamint a hüvelyi vizsgálat is. Ennek az az oka, hogy a terhességi hormonok a méhnyakat érzékenyebbé teszik, ezért bármi, ami ezt a területet irritálhatja, vérzést okozhat. Nem kell megijedni, de orvossal mindenképpen konzultálj!

Hematóma

A várandósság első felében viszonylag gyakori, hogy a megtapadt petezsák és a méhfal között vérömleny (hematóma) alakul ki. A hematómák különböző méretűek lehetnek, és előfordulhat, hogy semmiféle tünettel nem járnak. Az esetek egy részében azonban pecsételő vagy nagyobb mennyiségű vérzést is okozhatnak.

A hematómák szerencsére sokszor felszívódnak maguktól, de orvosi kontrollt és fegyelmezett életvitelt igényelnek, mert lepényleváláshoz és koraszüléshez vezethetnek.

Vetélés

A pecsételő vérzés sajnos fenyegető vetélés jele is lehet. Ilyenkor erősebb görcsök, a hát alsó részén jelentkező tompa vagy éles fájdalom, majd nagyobb mennyiségű élénk színű vérzés is jelezheti, hogy baj van.

Vérzés okai a késői terhességben

A lepény tapadási rendellenességei

Előfordulhat, hogy a méhszáj környékén vagy annak területén tapad meg a méhlepény, ami részben vagy akár teljesen elfedheti a méhnyakat. Ilyenkor pecsételő, később friss, élénk vérzés jelentkezhet, fájdalom nélkül. Mivel ez az állapot a magzat és az anya életét is veszélyezteti, ezért fontos a szigorú ágynyugalom és a kórházi megfigyelés, ugyanis kisebb méhtevékenység esetén is azonnali császármetszésre lehet szükség.

Lepényleválás

A rendes helyen tapadó lepény korai leválása egy olyan súlyos szövődmény, ami a magzat és az anya életét is veszélyezteti, és azonnali beavatkozást igényel. A lepényleválást bő, friss vérzés jelzi, amihez folyamatos, görcsös hasi fájdalom és nyomásérzékenység társul.

Koraszülés

A 37. hét előtt bekövetkező súlyos vérzés akár koraszülés jele is lehet. Koraszülés esetén a hüvelyi vérzés mellett az alsó hasban jelentkező fájdalom, hasgörcs, medencetáji feszítés továbbá hátfájás és rendszeres méhösszehúzódás is jelentkezhet. Ha koraszülésre gyanakszol, azonnal kérj segítséget!

A kezdődő szülés jele

A nyákdugó egy zselés állagú anyag, ami a várandósság alatt elzárja a külvilágtól a méhszájat. Néhány nappal a szülés előtt – a méhnyak elvékonyodásával- ez a dugó rózsaszín, kissé véres váladék formájában távozik. A szülés megindulásának egyértelmű jele lehet még az ún. tágulási vérzés is, amit a méhszáj tágulása okozhat.

Lehet, hogy aranyérbetegségem van?

Tudnod kell, hogy a második-harmadik trimeszterben tapasztalt apró vércseppek nem feltétlenül hüvelyi eredetűek, hanem akár a végbél tájékáról is származhatnak. A terhesség egyik gyakori és kellemetlen velejárója ugyanis az aranyérbetegség, aminek hátterében a terhesség okozta fizikai és hormonális változások, táplálkozási szokások és mozgáshiány áll elsősorban.

Aranyérproblémát jelezhet a végbélnyílás körüli viszkető, égő érzés, a kézzel is kitapintható csomók, amelyek súlyosabb esetben megrepedhetnek, bevérezhetnek, és akár vérrög is kialakulhat bennük. Ilyenkor a széklet felületén, a vécépapíron vagy fehérneműben is megjelenhet pár csepp friss vér.

A kezdeti panaszok jelentkezését követően érdemes mihamarabb megoldást találnod, hogy megelőzd a későbbi, súlyosabb szövődmények kialakulását! Szerencsére, ma már számtalan hatékony fájdalomcsillapító kenőcs és kúp áll rendelkezésedre, hogy csillapíthasd ezeket az enyhébb tüneteket.

A jó hír pedig, hogy a szülést után nem sokkal többnyire meg is szűnik ez a probléma. Ha mégis sokáig fennállnak a tünetek, feltétlen fordulj orvoshoz!

Forrás:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/first-trimester-bleeding#takeaway

https://www.livescience.com/55428-pregnancy-spotting-bleeding.html