Terhesség

Új vizsgálat a császármetszés szükségességének kimutatására

Svéd kutatók olyan vizsgálatot fejlesztettek ki, amely megkíméli a nőket attól, hogy több órás vajúdást követően végül mégis császármetszéssel szüljék meg gyermeküket. A teszt több európai kórházban is kipróbálás alatt áll.
2010. Szeptember 17.

Angliában a császármetszések fele sürgősségi császár, ahelyett, hogy a vajúdás megkezdése előtt, megelőző célzattal végeznék. Sok édesanya hosszasan és fölöslegesen szenved a műtét előtt, a jövőben viszont hamarabb felállítható lesz a műtéti javallat, hiszen a magzatvíz magas tejsavszintje esetén gyakrabban tapasztalták, hogy az édesanyát fájásgyengeség miatt meg kellett operálni.

CsászármetszésA tesztet a svéd Obstecare cég fejlesztette ki a Liverpooli Kórházban és az Egyetemen folytatott kísérletek alapján. A méhizomzat az összehúzódások során tejsavat termel, a megnövekedett tejsavszint viszont gátolja a további összehúzódásokat, kialakul a fájásgyengeség. Ilyenkor rendszerint oxitocint adagolnak, ám gyakran tapasztalják, hogy a méhizomzat már nem tud reagálni a gyógyszerre.

Johan Ubby, az Obstecare munkatársa szerint a teszt segít az orvosoknak megállapítani, hogy ki lesz képes hüvelyi úton megszülni gyermekét, hiszen alacsony tejsavszintnél a méhnek még vannak tartalékai, összehúzódásai képesek a magzatot átpréselni a szülőcsatornán.

“Ezzel szemben a magas laktátszint azt jelzi, hogy a méh izomzata kifáradóban van. Az ilyen szüléseket oxitocinnal tovább stimulálni ugyanazt jelentené, mintha egy maratoni futónak azt mondanánk, hogy célba érkezést követen fussa újra a távot” – magyarázta Ubby.

A módszer kipróbálás alatt áll Svédországban, Norvégiában és Belgiumban is. Remények szerint ennek segítségével majd idejében elvégzik a szükséges császármetszéseket, ezáltal csökkentik a hosszú vajúdás okozta károsodásokat és a felesleges szenvedést.

Donald Peebles híres angol szülész professzor szerint érdekes lesz elemezni, hogy hosszú távon valóban javul-e a császármetszések aránya, és hogy valóban csökken-e a szövődmények száma. Susan Wray professzor szerint a hosszú távú cél az, hogy kimossuk a laktátot a méhizomzatból, megszüntetve annak gátló hatását.Az elhúzódó szülések az összes szülés 10 százalékát teszik ki, és elsősorban az először szülő édesanyákat érintik. Amióta az oxitocint piacra dobták, nem vezettek be új gyógyszert a szülészetben, az pedig közel hatvan éve volt már. Jó lenne ezen lassan változtatni.

Animáció: HáziPatika.com

Forrás: Medipress