Terhesség

Új szer készül a gyermekágyi regenerálódás gyorsításához

A nők egyharmadánál a szülés után valamilyen probléma alakul ki a medencefenék izmaiban. Ezen kíván segíteni az a kutatás, amelyet a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája indított el.
2018. Március 08.
Új szer készül a gyermekágyi regenerálódás gyorsításához

A szülés általában nem okoz maradandó elváltozásokat, de a nők egyharmadának valamilyen a medencefenék izmaiban történő problémája alakul ki. Ilyen lehet a megereszkedett medencefenék, a medence izmainak gyengülése – ami inkontinenciához vezethet-, vagy a medenceszervek süllyedése.

Póka Róbert a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója elmondta, hogy a szülés utáni regenerálódást azonnal meg kell kezdeni, ezt szeretnék elősegíteni a kutatással. A kutatásban azt vizsgálják, hogy milyen módon lehetne a kismedence izomzatát megújítani a szülést követően.

A kutatásban olyan kismamákat kívánnak bevonni, akik a terhességük 8. vagy 9. hónapjában vannak, terhességük problémamentes. Ezek a kismamák majd a szülésük utáni első 6 hétben egy olyan vitaminkészítményt kapnak, amely cinket, leucint és omega 3 zsírsavat tartalmaznak. A kutatók azt várják, hogy a készítmény segíti a gyorsabb regenerálódást a medencefenéknél és gátizmoknál.

Azt reméljük, hogy a hat hetes kezeléssel javul a hüvelyfal, a gátizomzat rugalmassága és ereje, így megelőzhetőek, vagy csökkenthető lesznek a kismedencei izomzat gyengüléséből adódó tünetek- fogalmazott Takács Péter, az amerikai Eastern Virginia Egyetem professzora, aki korábban a Debreceni Egyetem hallgatója volt.

A vizsgálat abban kiemelkedő, hogy nem kell évtizedeket várni arra, hogy kiderüljön eredményes-e az étrend-kiegészítő, elég mindössze a szülést követő 6 hét, hogy megállapíthatóvá váljon a hatása.

Kapcsolódó cikkeink szülés után témában:

Forrás: weborvos.hu