Terhesség

Úgy tűnik, bevált a babaváró kölcsön

Elégedetten számolt be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról, hogy milyen dinamikusan nőtt a lakosság hitelfelvétele. Harmadát a babaváró kölcsön tette ki.
2019. Szeptember 04.
Elképesztően magas a lakossági hitelfelvétel

Ügyes húzás volt a babaváró hitel – írja a 24.hu az Azénpénzem.hu cikke nyomán arra utalva, hogy a lakossági hitelfelvétel júliusi adataiból az derül ki, hogy annak harmadát az állam által adott babaváró kölcsön tette ki. Ez a hitel az állampapírok értékesítésének adatait is befolyásolta.

Az MNB elégedetten számolt be arról, mennyire dinamikusan nőtt a lakosság hitelfelvétele. Az adatok szerint 2019 júliusában a háztartások mintegy 143 milliárd forint új hitelt vettek fel, ami nagyon magas érték. Tavaly júliusban ez mindössze 55 milliárd forint volt. Az is a felmérésből derült ki, hogy 54 milliárd forint értékben kötöttek júliusban babaváró kölcsönszerződéseket a bankok.

Nem csak a hitelezésnél sikerül az államnak a mindannyiunk zsebéből egyeseknek adott pénzzel befolyásolni a statisztikát – írja a lap. Az igénylők jelentős része ugyanis kihasználja annak lehetőségét, hogy a kölcsön egy gyerek megszületése után kamatmentes, míg a “szuperállampapír” 5 évre évi 4,9 százalékot hoz, vagyis a haszon 2,5 millió forint. A babaváró hitel tehát elősegíti azt, hogy az állam a saját finanszírozását a lakosságra pakolja.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu