Terhesség

Túlsúlyos lehet a baba a diétás italoktól?

A kutatók olyan anyukákat vizsgáltak, akik terhességük alatt diétás üdítőket fogyasztottak és egy évvel később a gyermekeken tesztelték az eredményeket.
2016. Május 23.

Kanadai kutatók több mint háromezer olyan anyuka adatait vizsgálták meg, akik 2009 és 2012 között egészséges gyermeknek adtak életet és terhességük ideje alatt legalább napi egy doboz diétás üdítőt fogyasztottak. Mikor a babák egy évesek lettek, megvizsgálták őket is.

A tanulmányban figyelembe vették az anyukák súlyát, dohányzási szokásait, esetleges cukorbetegségeit, a szoptatás időtartamát, a hozzátáplálást és egyéb tényezőket is, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok a gyermekek, akiknek anyukájuk a terhességük alatt különböző édesítőszerekkel ízesített üdítőket ittak, majdnem dupla akkora arányban lettek túlsúlyosak egy éves korukra.

A kutatók nem találtak közvetlen kapcsolatot a diétás üdítők és az újszülöttek súlyát illetően, így azt a következtetést vonták le, hogy a jelenség hatása a születés után jelentkezik csupán, nem pedig a magzati fejlődés időszakában. Meghan Azad, a Maintoba Egyetem professzora és a kutatás vezetője szerint a jelenség több kérdést is felvet.

– Nem tudhatjuk, hogy a mesterséges édesítőszerek egészségesek-e, avagy sem – jelentette ki Azad egy nemrégiben megjelent riportban. – Korai lenne azt követelni, tiltsák be ezeket a termékeket, vagy megkérni mindenkit, hogy ne fogyasszák őket, de mivel nagy előnye senkinek sem származik az ilyen üdítők fogyasztásából, talán nem árthat senkinek, ha nem isszuk őket – mondta.