Terhesség

Túl sokat híznak a nők a terhesség alatt

Egy új kutatásból kiderült, hogy a nők többsége túl sokat hízik a várandóssága alatt, ami kockázatot jelent az anyára és a babára nézve is. A jó hír? A diéta nem megoldás.
2017. November 03.

Ha terhesség címszó alatt kettő helyett eszel, akkor jobb, ha elgondolkodsz, mielőtt megennél egy újabb cukros fánkot. Egy új amerikai kutatás szerint ugyanis a nők közel fele túl sok pluszkilót szed fel a várandóssága alatt, ami egészségügyi kockázattal jár a babára és az édesanyára nézve is – írja a fitpregnancy.com.

“Ha a kismama túl sokat hízik, azzal megnöveli az esélyét, hogy a baba túl nagy súllyal születik, ami pedig fokozza a későbbi elhízás és a szülés alatti komplikációk rizikóját, mint amilyen a gátszakadás vagy fokozott vérvesztés” – mondja dr. Andrea Sharma epidemiológus, a kutatás egyik vezetője. “Mindemellett a túlzott súlygyarapodás megnehezíti a szülés utáni súlyvesztést is, ami későbbi elhízáshoz vezethet.”

Az Orvostani Intézet szerint a soványabb hölgyek (akik 18,5 BMI-nél alacsonyabbal rendelkeznek) 12-18 kilót, akik normál testsúlyúak (BMI 18,5-29,9 közötti) 11-15 kilót, akik túlsúlyosak (BMI 25-29,9 közötti) 6-11 kilót, az elhízottak pedig (BMI 30 vagy több) 4-9 kilót hízhatnak a várandósság alatt. Ha ennél egy kicsit magasabb a pluszkilók száma, az még nem jelent problémát, a baj azonban, hogy a nők többsége az ideálisnál jóval többet hízik.

Az amerikai járványügyi hivatal kutatói egy reprezentatív felmérésben, 28 tagállamban, 2010 és 2011 között szült nők adatait elemezték. Úgy találták, hogy a kismamák 47%-a túl sok pluszkilót szedett fel a terhessége alatt. Azok a hölgyek, akik már a várandósságuk előtt súlyfelesleggel rendelkeztek, háromszor nagyobb eséllyel híztak többet a megengedettnél, mint azok, akik normál testsúllyal vágtak neki a babavárásnak (ugyanakkor érdekesség, hogy a legmagasabb BMI-vel rendelkező nők szintén kétszer akkora eséllyel szedtek magukra az előírtnál kevesebb pluszkilót).

Ennyi extra kalóriára van szükség

Hogy miért híznak túl sokat a kismamák? Már említettük, de az elmélet, miszerint terhesen kettő helyett ehetsz, óriási tévhit. “A várandósság nem hatalmaz fel arra, hogy dupla annyit együnk, sőt tulajdonképpen a többletkalória, amit a baba miatt bevihetünk, sokkal kevesebb, mint gondolnánk” – mondja Sharma. “Általánosságban az első trimeszterben nincs is szükség plusz kalóriára. A második trimeszterben is mindössze 340, a harmadikban pedig 450 extra kalóriát igényel a szervezet. Hogy szemléltessük, nagyjából 350 kalória felel meg egy kisebb snacknek, ami egy közepes almából, egy pohár zsírszegény görög joghurtból és egy marék mandulából áll.”

Nem mozgunk eleget

A másik dolog, hogy sok kismama közel sem mozog annyit a várandóssága alatt, mint kellene. “Sajnos ez annak köszönhető, hogy általánosságban a kultúránk nem igazán ösztönzi a terhesség alatti sportolást, amin azonban célszerű lenne változtatni” – mondja Sharma. “Normál lefolyású várandósság esetén egy kismamának heti 150 perc közepes intenzitású aerob jellegű testmozgásra lenne szüksége. Ez teljesíthető néhány hét folyamán beiktatott 10-20 perces dinamikus sétával.”

A másik gond a terhességi pluszkilókkal, hogy a nők gyakran nem tudnak megszabadulni a feleslegtől a baba megszületése után sem, ami további egészségügyi problémákhoz, például magasvérnyomás és cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Sosem késő változtatni

Fontos lenne, hogy ha babát vársz, akkor az orvosod segítségével jelöljétek ki, hogy te személy szerint mennyit hízhatsz, és hogyan tarthatod magad ehhez a célszámhoz. Van azonban egy jó hírünk is! “A diétázás nem javasolt a terhesség alatt” – mondja Sharma. Ezzel együtt azonban kerülni kellene a cukor, az olajban sült ételek, zsíros húsok és más nehéz fogások fogyasztását, miközben rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, sovány húst és teljes kiőrlésű gabonát kellene magadhoz venned ez idő alatt.

Ha már eddig is sokkal többet híztál a kelleténél, beszélj az orvosoddal, hogy mit tehetnél, hogy ne romoljon tovább a mérleg. Ne aggódj, még mindig nincs késő, hogy kialakíts egy rutint a rendszeres testmozgásra, vagy változtass az étkezési szokásaidon! Nem beszélve arról a számtalan féle egészséges módszerről, amivel a baba megszületése után könnyedén újra topformába kerülhetsz.

Kapcsolódó cikkeink: