Terhesség

Tudományosan is beigazolódott: a terhesség megváltoztatja a nők agyát

A várandósság alatt a nők agyának bizonyos részein csökken a szürkeállomány - állítja egy kutatás.
2017. Augusztus 11.

Egy terhes nő gondolatait a kisbabája tölti ki

A Nature Neuroscience nevű szaklapban megjelent tanulmány végre bizonyítékul szolgál arra a feltételezésre (amit valljuk be, a legtöbben már eddig is sejtettünk), hogy a kismamák agya valóban megváltozik a terhesség alatt. Méghozzá elsősorban a szürkeállomány azon területein, melyek a szociális észlelésért, az empátiáért és mások érzéseinek, szándékainak megértéséért felelnek. És hogy mi a legérdekesebb az egészben? Az, hogy ez a változás szülés után akár két évig vagy tovább is megmaradhat – írja a scarymommy.com.

Aki volt már terhes, valószínűleg teljes mértékben azonosulni tud az érzéssel, miszerint ilyenkor annyira el vagyunk foglalva azzal, hogy a babát és saját magunkat is életben tartsuk, hogy valóban, a legkisebb mértékben sem érdekelnek mások érzései (kizárólag, ha a “más” alatt a gyermekünket értjük).

De akkor mégis mi az, ami érdekel egy várandós nőt?

Nos, például az alvás. Hogy túléljük a következő 10 órát egy újszülöttel, aki azt hiszi, hogy két lábon járó, éjjelnappali büfékocsik vagyunk. Hogy elég tejünk legyen, és elkerüljük a rettegett mellgyulladást. Hogy a férjünk elegendő mennyiségű kaját főzzön vagy rendeljen nekünk. Vagy, hogy például ne pisiljünk be nyilvános helyen. Ellenben az, hogy másoknak mi a baja, az utolsó dolog, amivel kedvünk van foglalkozni, hacsak nem a hisztiző 2 évesünkről van szó.

A tanulmányban leírtak alapján arra a kutatók még nem kaptak egyértelmű választ, hogy egészen pontosan a szürkeállomány mely területei zsugorodnak össze ilyenkor. Nos, nekünk van pár ötletünk erre is.

1. Az a terület, ami arra figyelmeztet, hogy itt az ideje hajat mosni.

Biztosak vagyunk benne, hogy egy várandós vagy frissen szült anya volt az, aki feltalálta azt a csodát, amit úgy hívnak: szárazsampon. Ugye, te is ugrálsz örömödben, hogy ismét divatba jött a “messy bun” (=kócos konty)?

2. A szaglás területe.

De kizárólag, amivel a saját nemtudommikorfürödtemutoljára és a gyermeked jellegzetes 40 fokban beizzadt kis testének szagát észleled. Mert egyébként, a sajttortát és a fagyit bárhonnan kiszimatolod. Egy melletted elhaladó furgonból is.

3. A terület, ami jelzi, hogy légy udvarias és elnéző, amikor idegenek simogatják a pocakodat.

Igen, lehet, hogy félelmetesen óriási, de vadidegenként megfogni egy kismama hasát, még mindig fura. És illetlenség. Pont.

4. A terület, ami azért felel, hogy káromkodj, miközben felpróbálsz egy új fürdőruhát.

Ez mintha nem is létezett volna, úgy szűnt meg létezni.

5. A képesség hiánya, hogy ne légy totálisan ki attól, hogy valaki nem pont ugyanannyira izgatott a terhességeddel kapcsolatban, mint te.

Ha valaki nem ért egyet azzal, hogy a méhnyakad tágulása a világ leglenyűgözőbb dolga, az a szemedben halott ember.

6. Az az agyterület, amellyel az olajban sült hús szagát vagy képes elviselni.

Sok évvel a szülés után is pontosan fel tudod idézni azt a kegyetlen hányingert, amit egy kifőzdébe lépve éreztél a terhességed alatt.

7. Ugyanígy az a rész is kellőképp összezsugorodott az agyadban, amivel megérzed, mikor kell abbahagynod a tejfölös nachos kétkézzel magadba tömését, mielőtt bárkit halálra ijesztenél.

A mottód “a korlátok lúzereknek valók.”

8. A terület, ami figyelmeztet, hogy ne gyilkolj meg senkit, aki megkérdezi, hogy ikreket vársz-e. Hacsak nem ők maguk jelentik be, hogy ikreket várnak és a kezedbe nyomják az ultrahangfelvételeket.

9. Az a terület, ami felszólít, hogy talán nem kéne abban a pólóban elhagynod a házat, ami egy hete rajtad van, mert az az egyetlen, ami még rádjön.

Úgy nézel ki, mint egy hajléktalan, de téged ez egy cseppet sem zavar.

10. A késztetésért felelős agyterület, ami arra ösztökél, hogy olyan vadidegeneket gyilkolj meg a szupermarketben, akik horrortörténeteket mesélnek neked a terhességről.

9 hónapos terhesen rémsztorikat hallgatni terhességgel, szüléssel és gyerekekkel kapcsolatosan, nem király. Egyáltalán nem az.

11. Az agyterület, ami az epilálásért és szőrtelenítéséért felel.

12. Az a terület, ami (egyszer majdnem) arra késztet(ett), hogy irigységet érezz azok iránt a celebek iránt, akiknek szülés után két héttel újra tökéletes a testük.

Mindenki pontosan tudja, mennyi photoshop-meló van egy-egy sztárfotó mögött. A fenébe is.

13. A terület, amivel anno képes voltál kizárni a babasírást.

14. A terület, mellyel bármi másra képes vagy koncentrálni a gyönyörű és tökéletes gyermekeden kívül, akinek te adtál életed és, akit kislány korod óta mindig is elképzeltél.

15. És… az a terület, amiről sosem gondoltad volna, hogy létezik, és ami arra késztet, hogy hidegvérrel megfojtsd a hajnali 3-kor horkoló férjedet.

A látszólag alvó, de gyakorlatilag egész éjjel forgolódó kismamák valószínűleg a világ legsebezhetőbb teremtményei. Kedves apukák, az egyik szemeteket jobb, ha nyitva tartjátok éjszaka.

Ezek is érdekelhetnek: