Terhesség

Trump megnehezíti a terhes nők vízumkérelmét

Nehezebb lesz várandósként belépni az USA területére, a vízumszabályozás szigorításával a Trump - adminisztráció a szülési turizmus ellen lép fel.
2020. Január 27.
Trump megnehezíti a terhes nők vízumkérelmét (fotó: iStock)

A Trump- adminisztráció felhatalmazást ad a vízumkérelmeket elbíráló hivataloknak, hogy elutasítsák a terhes nők vízumkérelmét, akik feltehetőleg azért utaznak az USA-ba, hogy születendő gyermeküknek megszerezzék az amerikai állampolgárságot – írja a The New York Times.

Az Egyesült Államok automatikusan állampolgárságot ad azoknak, akik az ország területén születnek. A konzervatív politikusok szerint ezt sokan ki is használják és valóságos szülési turizmus tapasztalható. Ugyanakkor egyáltalán nincsenek arra vonatkozó adatok, hogy hányan érkeznek direkt abból a célból az Egyesült Államokba, hogy gyermekük amerikai állampolgárságot kapjon. A Trump adminisztráció szerint jelentős azoknak a száma, akik így próbálnak meg bevándorolni, letelepedni az Egyesült Államokban.

A szülési turizmusról szóló szabályozás szerint ha egy nő azt állítja, hogy orvosi ellátás céljából érkezik várandósan az országba, bizonyítania kell, hogy elegendő pénze van az orvosi költségekre, és, hogy az általa igényelt orvosi ellátás nem elérhető a hazájában. Ha nem hiteles a kérelmező válasza, akkor visszautasíthatják a vízumkérelmét.

Nem világos, mennyire lesz hatékony az új szabályozás – emlékezet a The New York Times cikke. Egyes vízumok lehetővé teszik a külföldiek számára, hogy akár tíz év alatt többször is ellátogassanak az Egyesült Államokba, így a kérelmező vízumot kaphat, évekkel később teherbe eshet, és továbbra is engedélyezett számára a belépés az országba.

A szabályozás kritikusai arra hívják fel a figyelmet, hogy egyetlen hatóságnak sincs joga terhességi tesztet végeztetni az országba belépő nőkkel. Szerintük a szabályozásnak olyan üzenet is van, hogy aki az Egyesült Államok területére akar belépni lemond a méltósághoz fűződő jogáról.

Kapcsolódó cikkeink: