Terhesség

Tolófájás: hogy ismerhető fel?

Először szülő kismamákban sokszor felmerül a kérdés: vajon honnan tudja majd, hogy már a tolófájással van dolga?
2021. Március 21.
Tolófájás: hogy ismerhető fel? (fotó: Getty Images)

A kitolási szak a méhszáj teljes tágulásától a baba megszületéséig tart. Ebben a szakaszban a kezdeti részben a baba feje lefelé kezd mozogni, majd egy igen aktív szak következik, amikor az anya ellenállhatatlan vágyat érez a nyomásra.

Az első tolófájások akkor jelentkeznek, amikor a méhszáj már teljesen eltűnt, kitágult. Ez egy nagyon aktív szakasza a vajúdásnak, amikor a fájások szinte egymásba érnek, egyre sűrűsödnek, erősödnek, majd egy rövid nyugalmi időszak után jönnek a kitolás fájásai, amiből általában néhány nyomás után kint is van a baba.

A tolófájások kezdetén sokan erős székelési ingert éreznek, ennek az az oka, hogy a baba nyomást gyakorol a belekre. Ez az inger kevésbé erős akkor, ha epidurális érzéstelenítésben szül az anya. Sok esetben a székelési inger hatására valóban székel is a szülő nő, ez egy természetes folyamat, nincs miért szégyenkezni miatta.

Ha a kitolási szak a maga ütemében tud lezajlani, az anyát senki nem sürgeti, akkor a gát is felkészül a tolófájásokra. Maga a kitolás egy ösztönös folyamat, ha nem adnak instrukciókat a kismamának, akkor is képes ösztönből nyomni. A méhösszehúzódásoknak és a hasizmok munkájának szinkronja szükséges hozzá. A tolófájások hatékonyságát nagyban elősegíti, ha az anya megválaszthatja a megfelelő pozíciót a kitoláshoz, a gravitáció segíti és gyorsítja is a folyamatot.

Többedszer szülő nőknél általában lerövidül az aktív toló szakasz.

(Cikk forrása: healthengine.com.au)