Terhesség

Több milliós büntetés is várhat azokra a babaváró hitelesekre, ahol nem jön a gyerek

Egyre nagyobb a büntetés, ha a babaváró hiteleseknél végül nem jön a gyerek.
2022. Április 12.
Több milliós büntetés is várhat azokra a babaváró hitelesekre, ahol nem jön a gyerek (fotó: Getty Images)

A kamatemelkedések miatt egyre nagyobb kockázatot vállalnak azok, akik babaváró hitelt vesznek fel – írja a 24.hu a Bank360.hu elemzése alapján.

A kamatemelések hatása az állami kamattámogatással elérhető kölcsönöknél is tetten érhető. A babaváró hitel esetében a referenciakamat emelkedése miatt a kamattámogatás elvesztése esetén az első igénylőkhöz képest közel kétmillió forinttal többet kellene visszafizetni azoknak, akik most adják be az igénylést. Abban az esetben, hogy a hitelfelvevő családban végül nem születik meg a vállalt gyermek, a kamattámogatást elvesztő igénylőkre akár 3,8 millió forintnál is nagyobb büntetés várhat.

A kamattámogatás időszakában az ügyleti kamat 7,79 százalékról 8,60 százalékra emelkedett. Ezzel az értékkel kell számolni akkor, ha valaki nem teljesíti a futamidő első öt évében a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt és vissza kell fizetni az ebben az időszakban kapott kamattámogatást.

A Bank360.hu babaváró hitelkalkulátora szerint az áprilisi igénylőknek egy összegben 3,5 millió forintot kell visszafizetniük, a májusi igénylők viszont már 3,87 millió forintos büntetésre számíthatnak.

Forrás: 24.hu