Terhesség

Több betegség esélye is csökken, ha szülsz

Számos betegségre pozitív hatással van a szülés: a menstruációval és a hormonváltozásokkal hozható összefüggésbe, hogy rákos megbetegedések és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata is csökken.
2018. Augusztus 16.
Több betegség esélye is csökken, ha szülsz

A Health magazin több amerikai kutatás eredményeit összegezve írta meg, hogy milyen pozitív hatása van egyes betegségek kialakulásának kockázatára a gyerekvállalás.

Mellrák

A mellrák kockázatának csökkenése és a gyerekvállalás kapcsolata a menstruáció szünetelésével hozható összefüggésbe. Ráadásul minél többször terhes valaki, annál kisebb a menstruáció során az ösztrogén és a progeszteron hormon negatív hatása. A legnagyobb változás azoknál tapasztalható, akik 20 éves koruk előtt szülnek, illetve akiknek öt gyerekük van, esetükben a felére csökken a mellrák kockázata. Szintén csökken a mellrák a kockázata azoknál az anyáknál, akik hosszú ideig szoptatnak: a szoptatás alatt módosulnak az emlősejtek, ami csökkenti a rosszindulatú daganat kialakulását.

Petefészekrák

Dr. Ronald Alvarez szülész-nőgyógyász szerint a menstruációs ciklusok számának csökkenése a szoptatás vagy a fogamzásgátló tabletták miatt szintén egyfajta védelmet jelent a petefészekrákkal szemben.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a szülés nem jelent automatikus védelmet, a genetikai háttér ugyanis meglehetősen meghatározó.

Méhtestrák

Szintén csökken a gyerekvállalással a méh nyálkahártyájából kiinduló daganatok kockázata. Ezt szintén a kevesebb menstruációs ciklussal magyarázzák.Természetesen nem a gyerekvállalás vagy annak hiánya az egyetlen tényező a rák kialakulásában, hasonlóan fontos az életkorunk, az étrendünk, az életmódunk, a családi előzmények, és egyes esetekben testsúly.

Alzheimer-kór

Az Alzheimeres betegek kétharmada nő, de a betegség kialakulásának kockázata csökken, ha három vagy több gyereket vállal egy nő, méghozzá 12 százalékkal azokhoz képest, akiknek egy gyerekük van. Az ok pedig a terhesség során végbemenő immunváltozásokban keresendő.A cikk azt is megjegyzi, hogy például az elhízásra nem pozitív hatást gyakorol a szülés: minden egyes gyerek 11 százalékkal növeli az elhízást esélyét. Hogy ennek mi a magyarázata, azt senki nem tudja pontosan, de a hormonális változásokra illetve a megváltozott étkezési szokásokra gyanakodnak.(via Health.com)Kapcsolódó cikkeink: