Terhesség

Titkos trükkök, amelyek segíthetik a könnyebb szülést

A testmozgástól a vízterápiáig összegyűjtöttük, mi az, ami segíthet a nagy napon - és mi az, ami nem.
2019. December 06.
Titkos trükkök, amelyek segíthetik a könnyebb szülést (Fotó: iStock)

Maradjunk fittek

Azok a várandós nők, akik mozognak, általában rövidebb ideig vajúdnak. A könnyű gyakorlatok javítják a kitartást, segítenek, hogy a kismama jobban bírja a szülést, és így annak is kisebb az esélye, hogy szükség lesz orvosi beavatkozásra. A séta, az úszás és a terhes torna is ideális lehet, ha az orvosunk is engedélyezi a mozgást.

Szülésfelkészítő

Ha megismerjük a szülés folyamatát, és gyakoroljuk a légzést, illetve a kényelmes pózok felvételét a nagy nap előtt, például egy szülésre való felkészítő kurzuson, az segít, hogy élesben kevésbé szorongjunk. Keressünk szimpatikus oktatót, csatlakozzunk egy csoporthoz, és otthon is gyakoroljunk.

Tereljük el a figyelmünket

Azoknál az anyukáknál, akik először szülnek, átlagosan 12-14 óráig is eltarthat a vajúdás folyamata. Amikor elkezdődnek az összehúzódások, próbáljunk meg nyugodtak maradni. Ha már a kezdetektől fogva aggódunk, és minden kisebb fájdalomnál elkezdjük a légzőgyakorlatokat, nagyon hamar ki fogunk merülni. A legjobb, ha elvonjuk a saját figyelmünket, például egy sétával, zuhannyal, vagy akár konyhai tevékenységgel. Bármivel, ami segít kikapcsolódni.

Nassoljunk tudatosan

Egy könnyű, tápláló harapnivaló a vajúdás kezdetén segít, hogy fenntartsuk az energiaszintünket. Kerüljük el a zsíros, nehezen emészthető ételeket, mert ha túlzottan tele van a gyomrunk, az émelygést, hányást is okozhat. Az izmok összehúzódása és a gyors légzés elősegíti a kiszáradást, ezért fontos ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre is.

Vegyünk egy zuhanyt

A vajúdás alatti fájdalom izomfeszültséget okozhat, így pedig még több kellemetlenséget. Egy meleg zuhany azonban segíthet ellazítani a tagjainkat. Akármelyik szakaszában is vagyunk a vajúdásnak, a zuhany bármikor segíthet. Vannak, akiknek a zuhany helyett a fürdés működik, ami szintén segít ellazulni.

Masszázs

A Miami Egyetem Orvostudományi Karának kutatói szerint azok a nők, akik vajúdás során masszázst kaptak a partnerüktől, arról számoltak be, hogy kevesebb szorongást éltek meg, és kevesebb fájdalmat tapasztaltak. A vajúdás elején a váll és a nyak masszírozása lehet hatékony, míg később a derék környékéé.

Ne feküdjünk le

Ha nagyjából igyekszünk egyenesen állni, a gravitáció is segítségünkre lehet: a baba feje ilyenkor ugyanis nyomja a méhnyakat, és segíti a tágulást. Próbáljunk ki különböző pozíciókat, mint a térdelés, guggolás, hogy lássuk, nekünk mi segít. A mozgás is segítheti a tágulást, ezért egy kis séta is jótékony lehet.

Lélegezzünk

A megfelelő ütemű légzés az összehúzódások során segíti a koncentrációt, a lassú lélegzetvételek az intenzív görcsök közepette pedig segítenek egy kicsit pihenni. Könnyíti a vajúdást, ha a légzés közben egy szép helyre gondolunk, vagy kedvenc nyugtató zenénket hallgatjuk. Amit pedig nem szabad elfelejteni az, hogy minden vajúdásnak-szülésnek vége lesz, így hamarosan túl leszünk rajta.(Cikk forrása: parents.com) Kapcsolódó írásaink: