Terhesség

Tippek apukáknak, amelyekkel felkészülhetnek a szülésre

Hamarosan érkezik az első babátok? Nem csak a párod, de te is felkészülhetsz előre erre a napra, kedves apuka! Ehhez adunk néhány tippet.
2020. Február 02.
Tippek apukáknak, amelyekkel felkészülhetnek a szülésre (Fotó: iStock)

Informálódj előre

Érdemes még bőven a szülés előtt megismerkedned a szülés egyes fázisaival, és azzal, mikor és miért kerülhet sor császármetszésre. Ha tudod, mire számíthatsz, kevésbé lesz ijesztő, amikor a párod a szülőszobán van. Így nyugodt és koncentrált tudsz maradni, hogy őt is segíthesd.

Készülj előre a hosszabb vajúdásra

A párodnak akár hosszú órákon keresztül is lehetnek összehúzódásai, fájdalmai, mielőtt megszületne a babátok. Attól függően, hogy sor kerül-e epidurális érzéstelenítésre, lehet, hogy szívesen sétál majd veled a folyosón, mert így jobban viseli a fájdalmat. Figyelemelterelésnek készülj könyvvel, fülhallgatóval a telefonodhoz, vagy akár egy pakli kártyával.

Ne félj kérdezni

Ha apás szülést terveztetek, hallhatsz néhány olyan dolgot a szülőszobán, amit nem értesz. Ne félj feltenni a kérdéseidet ilyen helyzetben, sokkal jobb, mintha folyamatosan aggódnál. Ha arra kérnek, hogy menj ki egy kicsit a szobából, ne kezdj el azonnal aggódni – ha epidurálist adnak a kismamának, akkor is megkérhetnek, hogy menj ki, tehát ez nem azt jelenti, hogy baj van.

Ne sértődj meg, ha nem akar masszázst

Az összes légzésgyakorlat és masszázstechnika, amit a várandós felkészítésen tanultatok, lehet, hogy mehet a kukába. Vannak ugyanis olyan kismamák, akik azt sem viselik el, ha hozzájuk érnek. Ne sértődj meg, ha ebből nem kér a párod, vagy ha idegesíti, hogy számolod a légzéseket. Ez benne van a pakliban.

Beszéljétek meg a szülési tervet

Érdemes még bőven a szülés előtt egyeztetni a szülési tervet, hogy te is ismerj minden részletet. Ez egyrészt megnyugtathat téged, másrészt ha olyat akarnak a párodra erőltetni, amit ő nem akarna, csak a vajúdás miatt nem tud ennek hangot adni, akkor te is közbeavatkozhatsz.

Készülj a pánikra

Egy nő bármikor kerülhet olyan helyzetbe szülés alatt, hogy pánikolni kezd, nagyon megijed. A legjobb ember ilyenkor, aki megnyugtathatja a kismamát, az a párja, hiszen ő jobban ismeri, mint bárki más. Ahogy egyre sűrűbbek az összehúzódások, mondd el neki, milyen remek munkát végez, mennyire ügyes, milyen büszke vagy rá, és persze azt, hogy nagyon szereted.

Dokumentáld az eseményeket

Az anyuka nem fog mindenre emlékezni a szülésből, de legalábbis nem pontosan. A te dolgod lesz, hogy mesélj neki, és ha megbeszélitek előre, hogy szeretné-e, akkor készítesz néhány képet, videót. Csodálatos lesz, amikor felidézitek a történteket a későbbiekben.

Biztasd és ne panaszkodj

A szülés hosszú lehet, bizonyos részei pedig unalmasak. Ne unatkozz, ne panaszkodj arra, hogy fájdalmas ennyit állni, hidd el, a párod most sokkal keményebb feladatot végez. Lehet, hogy hangosan kiabál majd, a te feladatod ilyenkor, hogy megnyugtasd őt és biztasd.

Az első percek együtt

Amint meglátod a babát, minden nehéz pillanat emléke elröppen. Az első percek családként pedig pótolhatatlanok. Készülhetsz előre valamilyen meglepetéssel a párodnak, de azt mindenképpen mondd el neki, mennyire büszke vagy rá. Ha pedig annyira elérzékenyülsz, ne szégyellj sírni sem, hiszen ez egy csodálatos dolog!(A cikk forrása: parents.com)Kapcsolódó írásaink: