Terhesség

Tévhitek a szülésről

Van néhány tévhit a szüléssel a kapcsolatban, ami nem vagy nem teljesen igaz. Sokak személyes tapasztalata persze egybecsenghet az alábbi városi legendákkal, de attól még ezek tévhitek maradnak.
2018. Február 14.
Tévhitek a szülésről

A Dívány szemlézte a BBC összeállítását, amiben 3 olyan szüléssel kapcsolatos tévhitet szedtek össze, amelyek csak részben igazak vagy még úgy sem. Lássuk, melyek ezek.

Az első gyerek mindig később érkezik a kiírtnál

A babák mindössze 4 százaléka születik a kiírt a napon (amiről egyébként szintén tudható, hogy erős jóslaton alapszik). Az elsőszülöttek valóban picit késnek, de sokan korábban jönnek és persze vannak, akik épp időben.

Átlagosan 16 órával jönnek később, ami azért korántsem a városi legendákban felbukkanó napokat, pláne heteket jelent. A többedik gyerekek esetében egyébként akkor szokott rövidebb lenni a terhesség, ha az előző terhesség után egy éven belül fogan meg a baba.

A magzatvíz ömlik

És akkor úgy indult meg a szülés, hogy mint a Niagara ömlött belőlem a víz…maximum a romantikus filmekben történik így, a valóságban nem egészen így van ez sem. Sokszor a magzatvíz távozása előtt már megindulnak a kontrakciók, máskor mesterségesen idézik elő a magzatvíz elfolyását. Gyakori az is, hogy csak csordogál a víz és olyan is előfordul, hogy burokban születik meg a baba.

Egy kutatás szerint egyébként a magzatvíz elfolyása után többségében 24 órán belül megindul a szülés.

A fűszeres étel megindítja a szülést

Egy amerikai kutatás szerint, ha a baba nem indul meg a kiírás napján, akkor a nők ötöde veti be a csípős ételeket, ezzel remélve, hogy a baba előbújik. Az elképzelés mögött az áll, hogy a fűszeres étel átmozgatja az emésztőrendszert, ezzel pedig méhösszehúzódásokat tud megindítani. Ennek egyelőre azonban semmilyen tudományos bizonyítéka nincs, igaz nem is nagyon tesztelték eddig.

Kapcsolódó cikkeink szülés témában:

Forrás: divany.hu