Terhesség

Terminustúllépés: mennyire gyakori?

Mikor beszélünk terminustúllépésről? Mennyire gyakori és mi a szakmai protokoll ebben az esetben?
2021. Július 12.
Terminustúllépés: mennyire gyakori? (fotó: Getty Images)

A terhesség hossza elvileg 40 hét. A szülés várható időpontját úgy határozzák meg, hogy az utolsó menstruáció első napját veszik alapnak, és ettől a dátumtól számolják a 40 hetet (280 napot). Az úgy nevezett Naegele módszerrel végzett számítás tehát így néz ki: az utolsó menstruáció első napja +7 nap+9 hónap. Ez a számítás azonban inkább erős becslésnek tekinthető, hiszen sem a tüszőrepedést, sem a teherbe esés pontos időpontját nem tudja kiszámítani. A terhesség során végzett ultrahang vizsgálatok árnyalhatják a képet és ezzel a szülés várható időpontjának meghatározását, de még így sem lesz tökéletesen pontos számításunk. Olyannyira nem tökéletes, hogy a kiírt napon csupán a babák 5-10 százaléka születik meg.

A terminustúllépés azt jelenti, hogy a terhesség betöltötte a 40 hetet, de a szülés még nem indult be. A terminustúllépés a kismamák 40 százalékát érinti, tehát egyáltalán nem ritka. A terminus túllépésével a legtöbb orvos szorosabb megfigyelésben bízik, hogy ez a gyakorlatban mit jelent, az meglehetősen nagy szórást mutat, de általában több CTG/NST vizsgálattal jár.

Az érvényben lévő szülészeti irányelv szerint a szülés spontán megindulásának támogatása a 41.hét+7 nap előtt ajánlott, azaz eddig az időpontig egyáltalán nem szükséges beindítani a szülést mesterségesen (ha egyébként minden a legnagyobb rendben zajlik). A 42. héttől már nem terminustúllépésről, hanem túlhordásról beszélünk, ez a terhességek 3-5 százalékát érinti és az esetek döntő többségében mesterséges szülés megindítással jár.