Terhesség

Természetes megoldások gyakori terhességi gondokra

Egy egészséges, normális lefolyású terhesség alatt is számtalan olyan változás történik a nő testében, amely meglepő, vagy néha kellemetlen tünetekkel jár.
2019. Szeptember 16.
Természetes megoldások gyakori terhességi gondokra

Ilyen lehet a hátfájás és az isiász, amely a méh tágulása miatt alakulhat ki, sokan tapasztalnak például fáradtságot és alvászavarokat, az előtej pedig már a terhesség késői szakaszában is megjelenhet. Szerencsére sok olyan módszer létezik, amelyekkel enyhíteni lehet a terhesség alatt fellépő kellemetlen tüneteket.

Fájdalmak

Ahogy a méh tágul, fájdalmat okozhat a háton, a hasi és ágyéki tájékon, illetve a combokban is. Néhányan fájdalmat észlelnek a medencecsontjuk környékén is, a baba feje okozta nyomás, a megnövekedett súly és a meglazult ízületek következtében. Ha a méh nyomást gyakorol az ülőidegre, fájdalom léphet fel a hát alsó részétől egészen a lábakig – ezt nevezzük isiásznak. A kialakult fájdalmak ellen megoldás lehet a pihenés, az üldögélés, illetve a fájó testrész melegítése. Természetesen, ha a fájdalom rosszabb lesz, nem javul, célszerű orvoshoz fordulni.

A mell változása

A mellek a terhesség alatt megnőnek, hogy felkészüljenek a szoptatásra, ettől pedig teltnek, nehéznek érződhetnek. A harmadik trimeszterben megjelenhet az előtej, a kolosztrum. Ez egy sűrű, sárgás folyadék, amely antitesteket tartalmaz, és megvédi az újszülöttet a fertőzésektől.  A mell változásai által okozott kellemetlenségeket enyhítheti egy megfelelő melltartó viselése, a melltartóba helyezett mellbimbóvédő pedig felszívja az esetleges szivárgást. Azonban csomó észlelésekor, mellbimbó- és egyéb bőrelváltozások, vagy gyanús szivárgások esetén javasolt orvoshoz fordulni.

Székrekedés

Sok terhes nő panaszkodik székrekedésre, amelynek tünetei között szerepel a kemény, száraz széklet, kevesebb, mint három székletürítés hetente, fájdalmas bélmozgás. A terhesség miatti magasabb hormonszint lelassítja az emésztést és ellazítja a belek izmait, ráadásul a táguló méhnek a bélre gyakorolt nyomása is hozzájárulhat a székrekedés kialakulásához. Megoldás lehet a magas folyadékfogyasztás, a koffein mellőzése, a rostban gazdag ételek fogyasztása, mint például friss vagy szárított gyümölcsök, nyers zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és kenyerek. Azonban ha hosszan fennáll a székrekedés, javasolt felkeresni az orvost.

Fáradtság, alvási nehézségek

Sok nő érzi magát kifejezetten fáradtnak az első trimeszterben, még egy kiadós alvás után is. Emiatt nem kell aggódni, ez normális, a szervezet így jelzi, hogy pihenésre van szüksége. A második trimeszterben a fáradtság helyét átveszi a jó közérzet és az energikusság érzése, majd a harmadikban újra a fáradtság. A test növekvő mérete, a baba mozgása, fürdőszobába való szaladgálás és a szervezet anyagcseréjének fokozódása, továbbá a lábgörcsök is megszakíthatják vagy zavarhatják az alvást. Az alvászavarokat enyhítheti, ha lefekvéskor párnákat használunk a testünk kitámasztására, rendszert vezetünk be az alvási szokásainkban (ugyanabban az időben felkelés és lefekvés), a szundi idő is segíthet, illetve célszerű mérsékelni a folyadékbevitelt lefekvés előtt.

Gyomorégés és emésztési zavarok

A hormonok és a növekvő méh nyomása emésztési zavarokat és gyomorégést okoznak. A terhességi hormonok lelassítják az emésztőrendszer izmait, így az élelmiszerek lassabban mozognak és az emésztés is lelassul. A hormonok ellazítják azt a szelepet, amely elválasztja a nyelőcsövet a gyomortól. Ez lehetővé teszi, hogy az ételek és a savak visszakerüljenek a gyomorból a nyelőcsőbe, ez pedig gyomorégést okozhat. Ahogy a baba egyre nagyobb lesz, a méh nyomni kezdi a gyomrot, így a terhesség későbbi időszakaiban gyakoribbak a gyomorpanaszok. Ezen tüneteket enyhítheti, ha napi többször, kevesebbet eszünk a három nagy étkezés helyett, az étkezések között elfogyasztott folyadék, a zsíros és nehéz ételek, valamit a citrusfélék és fűszeres ételek mellőzése. Nem javasolt néhány órával lefekvés előtt enni, valamit lefeküdni közvetlenül étkezés után. Ha a tünetek nem javulnak, célszerű orvossal konzultálni savlekötő használatáról.

Aranyér

Az aranyér duzzadt ereket jelent a végbélben, melyek viszketést, fájdalmat és vérzést okozhatnak. Aranyér akár a terhes nők 50%-ánál is előfordulhat. Okai között szerepel, hogy a terhesség alatt a vérmennyiség jelentősen megnő, ami miatt az erek megnövekedhetnek, továbbá a táguló méh nyomást gyakorol a végbél ereire is. Jó hír, hogy az aranyér általában szülés után javul. A tüneteken segíthet a fokozott folyadékbevitel, illetve a rostban gazdag ételek fogyasztása.

Lábgörcsök

A terhesség alatt különböző időpontokban hirtelen izomgörcsök fordulhatnak elő a lábban. Ezek általában éjszaka fordulnak elő, és a szervezet megváltozott kalcium feldolgozása okozza. Segíthet az izmok enyhe megfeszítése, a testmozgás, a kalciumban gazdag ételek fogyasztása. Ha a tünetek nem javulnak, célszerű orvossal konzultálni kalcium tartalmú kiegészítők fogyasztásáról.

Reggeli rosszullét

Az első trimeszterben a hormonváltozások émelygést és hányást okozhatnak, ezt nevezik reggeli rosszullétnek, bár a nap bármely szakában bekövetkezhet. A reggeli rosszullét általában a második trimeszterben enyhül. A tünetek enyhítésére javasolt a napi többszöri kis étkezés, hogy a gyomor ne ürüljön ki. Nem javasolt lefeküdni közvetlenül étkezés után. A reggeli felkelés előtt, még az ágyban elfogyasztott száraz pirítós, sós rágcsálnivaló vagy gabonaféle is segíthet. Javasolt a könnyű, alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása, valamint a teák, és a jégkrém.

Duzzanatok

Sok nőnek a terhesség egy bizonyos pontján enyhe duzzanat alakul ki az arcán, a kezén vagy a bokáján. A terhesség végének közeledtével a duzzanat gyakran egyre láthatóbbá válik. A fokozott folyadékbevitel, a koffein és a sós ételek kerülése, a láb pihentetése és felpolcolása enyhíthetik ezeket a tüneteket.

Gyakori vizelési inger és vizeletszivárgás

Az ideiglenes húgyhólyag-kontroll problémák gyakoriak a terhesség alatt. A baba nyomja a húgyhólyagot, a húgycsövet és a medencefenék izmait, ez a nyomás pedig  gyakoribb vizelési ingert, valamint vizeletszivárgását idézhet elő, főként tüsszentés, köhögés vagy nevetés közben. A gyakori fürdők, a több folyadék fogyasztása, valamint a Kegel-gyakorlatok végzése enyhíthetik ezeket a kellemetlenségeket.

Visszér

Terhesség alatt a vérmennyiség jelentősen megnövekszik, ami az erek megnagyobbodását okozhatja. Ráadásul a méh mögött található nagyobb vénákra gyakorolt nyomás miatt a vér lassabban áramlik vissza a szívbe. Ettől visszerek, a bőrből kiemelkedő duzzadt erek jöhetnek létre, amelyek csavartak vagy domborúak lehetnek, sötétlila vagy kék színben. Leggyakrabban a lábikrákon és a lábak belső oldalán fordulnak elő. A felpolcolt lábak enyhíthetik a megjelenésüket.

Striák, bőrelváltozások

A striák piros, rózsaszín vagy barna csíkok a bőrön, melyek leggyakrabban a combon, a fenéken, a hason és a melleken jelennek meg. A hegeket a bőr nyúlása okozza, és általában a terhesség második felében jelentkeznek.Más bőrváltozások is jelentkezhetnek a terhesség alatt: sokak esetében a mellbimbók sötétebbek és barnábbak lehetnek, másoknál egy sötét vonal (úgynevezett linea nigra) jelenik meg a bőrön, amely a hastól a szeméremszőrzet vonaláig húzódik. Gyakran előfordulnak sötétebb bőrfoltok, általában az arcon, a homlokon, az orron vagy a felső ajak közelében. Ezek a bőrelváltozások általában a szülés után elhalványodnak.

Nazális problémák

Az orrvérzés és az orrdugulás gyakori problémák a terhesség alatt. Ezeket a testben megnövekedett vérmennyiség és az orr szövetein ható hormonok okozzák.  Javasolt az orr finom fújása, a fokozott folyadékbevitel, valamit párásító használata. Ha az orrvérzés nem áll el néhány percen belül, vagy igen gyakran jelentkezik, célszerű orvossal konzultálni.

Zsibbadt vagy bizsergő kezek

Terhesség alatt jelentkezhet az ujjak és kezek duzzanatának, bizsergésének és zsibbadásának érzése, az úgynevezett Carpalis alagút-szindróma. Ezek a tünetek a csukló keskeny szakaszaiban lévő szövetek duzzanatából adódnak, és szülés után eltűnnek. A kezek pihentetésével enyhíthető a kéz bizsergése és zsibbadása.

Szédülés

Sok terhes nő panaszkodik szédülésre és fejfájásra a terhesség alatt. Az ájulás ugyan ritka, de még egészséges terhes nőknél is megeshet. Ezeket a tüneteket okozhatja a vérerek számának növekedése a terhesség korai szakaszában, a növekvő méh nyomása az erekre, a fokozott éhségérzet.A szédülésen és fejfájáson segíthet, ha kerüljük a hirtelen felállást, a túl hosszú ácsorgást, az étkezések kihagyását, továbbá javasolt a bal oldalon feküdni, és lengébb ruhát viselni.

Viszketés

A terhes nők nagyjából 20%-a tapasztal viszkető érzést a terhesség alatt, ezek általában a hason jelentkeznek. A vörös, viszkető tenyér és talp szintén gyakori panasz. Valószínűleg a terhességi hormonok és a megnyúló bőr felelősek ezekért a kellemetlenségekért. A viszkető érzés általában megszűnik a szülés után, a panaszokat pedig addig is enyhítheti a megfelelő szappanok, valamint hidratáló krémek használata. Javasolt elkerülni a forró fürdőket, illetve a durva szövetű ruhákat. Azonban ha a tünetek hosszan fennállnak, célszerű orvos segítségét kérni.(Cikk forrása: medicinenet.com)Kapcsolódó írásaink: