Terhesség

Terhesvitamin-körkép

A patikákban, drogériákban sokféle terhesvitaminnal találkozhat a kismama és ezek mind különböznek egymástól valamiben. Tekintsük most át részletesen ezeket a vitaminokat!
2019. Január 30.
Nem könnyű kiválasztani a megfelelő terhesvitamint

A terhesvitaminok olyan speciális vitaminkészítmények, amelyek egyszerre támogatják a várandós édesanya és rajta keresztül a fejlődő magzat egészségét. Tekintsük most át a legismertebb Magyarországon kapható készítményeket!

Célzott összetétel

A terhesvitaminokat áttekintve szembetűnő, hogy a gyártók egy része eltérő összetételű terméket biztosít a babatervezés, a várandósság és a szoptatás időszakára. Ez azért is nagyon fontos, mert az egyes szakaszokban más és más a fejlődő magzat és az édesanya mikrotápanyag-igénye. Kivételt képez ez alól a LadeeVit/LadeeVit Extra és a Gravida/Gravida Optima, hiszen a fogantatás tervezésétől, a várandósságon át egészen a szoptatás végéig egyféle készítményt kínál a kismamáknak.

A terhesvitaminok vitamintartalma

FOLSAV

A terhesség első négy-nyolc hete – amikor a nők többsége még nem is tudja, hogy babát vár – kiemelkedő fontosságú a baba fejlődése és szerveinek kialakulása szempontjából. Ahhoz, hogy a magzat megfelelően fejlődjön, az anya szervezetének a szokásosnál több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő mikrotápanyagszintet elérje a szervezet, sok időre lehet szükség. Emiatt a szakemberek azt javasolják a babát tervező, illetve a terhesség első három hónapjában lévő nőknek, hogy mielőbb kezdjék el a folsavpótlást.

A terhesvitaminok elengedhetetlen összetevője a folsav, melynek magzatvédő hatása immár tudományos bizonyítékokon alapuló tény. A folsav ugyanis hatékonyan csökkenti az idegcső-záródási rendellenességek – ennek legenyhébb formája a nyitott gerinc – kialakulásának kockázatát. Fontos szerepe van továbbá a fehér- és vörösvérsejtek képzésében, a sejtek osztódásában.

A folsav a folát stabil, szintetikus formája, amely a szervezetben többlépcsős folyamat során alakul át biológiailag aktív – azaz a szervezet számára már hasznosítható, az anyagcsere-folyamatokba bekapcsolódni képes – foláttá. A terhesvitaminokat áttekintve kiderül, hogy valamennyi készítményben megtalálható a folsav, ugyanakkor nem mindegyik készítmény veszi figyelembe azt, hogy a folsav hasznosulása körülbelül minden második ember esetében csak csökkent üzemmódban működik.

Annak érdekében, hogy a megfelelő folátszint számukra is biztosítva legyen, a korszerűbb terhesvitaminok (így az Elevit Complex, a Femibion, a Biovital Mom&Baby valamint a Jutavit Magzatvédő terhesvitaminja) a folsav mellett Metafolin##trade##-t is tartalmaznak. A Metafolin##trade## egy olyan biológiailag aktív folsav, amit a szervezetnek nem kell átalakítania, mivel közvetlenül hasznosítható.

A-VITAMIN

A növekedésben – többek között a csontok, fogak fejlődésében és a szem megfelelő működésében – játszik szerepet az A-vitamin. A terhesvitaminok közül az Elevit Complex, a Gravida és a Trimeszter és a Jutavit tartalmaz A-vitamint. Mivel egy zsírban oldódó vitaminról van szó, túladagolása káros lehet, és akár fejlődési rendellenességet is okozhat. Emiatt gondosan ügyelni kell a terhesvitamin adagolására!

B-VITAMINOK

A terhesvitaminok fontos komponensei között tartjuk számon a folsav mellett a B12-, és a B6-vitamint, hiszen ezek hozzájárulnak például a vérképzéshez, a B2-vitamin pedig antioxidáns hatású. Ezeket, sőt a B-vitamincsalád valamennyi tagját csak az Elevit Complex termékcsalád, a Gravida Optima, a Femibion 1 és 2 valamint a LadeeVit készítményei tartalmazzák hiánytalanul.

A B2-, a B3- a B5-, a B6- és B12-vitamin a fáradtság csökkentésében segít, a B6 és B12 vitamin támogatja az immunrendszer működését, míg a B6-vitamin a hormonális működés szabályozására is hat.

C-VITAMIN

A sejtek épségének megőrzését és a vas felszívódását támogatja a C-vitamin, továbbá elősegíti a normál csontozathoz szükséges kollagéntermelést. Antioxidáns hatású, fokozza az ellenálló képességet. Terhesség idején nagyjából 30%-kal többre van szükségünk. Az összes Magyarországon jelenleg kapható terhesvitamin komponenslistáján megtalálható.

D3-VITAMIN

Ma már egyre több tudományos adat támasztja alá a terhesség alatti D-vitamin-pótlás szükségességét. A D-vitamin segíti a csontképződést és a fogak épségének megőrzését, hiánya pedig fogékonnyá tehet a fertőzésekre. A Magyarországon jelenleg kapható terhesvitaminokat áttekintve kiderül, hogy valamennyi készítmény tartalmaz D-vitamint.

Ásványianyag-tartalom

JÓD

A Magyarországon jelenleg kapható terhesvitaminok ásványianyag-összetételét áttekintve megfigyelhető, hogy jódot valamennyi készítmény tartalmaz. Ez azért is fontos, mert a magyarországi lakosság nagy része – a földrajzi adottságok miatt -, jódhiányos. A jód szerepet játszik az anyagcserében, hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, és pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez, továbbá a pajzsmirigy normál működéséhez. A jódhiány akár kognitív fejlődési elmaradást is eredményezhet a magzatnál.

A jódnak a szoptatás alatt is kiemelt a jelentősége, hiszen az újszülöttek a jódszükségletüket az anyatejjel fedezik, így szoptatás alatt is emelkedett marad a javasolt jódbevitel mértéke. A gyártók által a szoptatás időszakára javasolt terhesvitaminok szintén tartalmaznak jódot, ám eltérő mértékben. A jelenlegi legfrissebb ajánlás, amelyet az USA Institute of Medicine adott ki, szoptatás idejére magasabb jódszükségletet állapít meg, mint terhesség alatt. Az ajánlásoknak megfelelően magasabb jódbevitellel igazodik ehhez az igényhez az Elevit Complex 3 (150 ##micro##g helyett 225 ##micro##g), és valamivel magasabb jódbevitelt biztosít a Trimeszter 3 is.

A Magyarországon jelenleg kapható terhesvitaminok közül a Trimeszternek elérhető egy jód nélküli változata is, amelyet olyan pajzsmirigyproblémával küzdő nőknek javasol a gyártó, akiket endokrinológusuk és kezelő orvosuk eltiltott a táplálékkal elfogyasztotton túl a plusz jód bevitelétől. Ez a Trimeszter termék minden egyéb összetevőjében megegyezik a jóddal kiegészített változattal.

VAS

A vasra – a B6 és B12 vitaminok mellett- szükség van a vérképzéshez, ami a várandósság idején fokozódik. Ne feledd! Ekkor az anya szervezete kell, hogy ellássa a magzatot is vérrel. A vashiány mind a babára, mind a mamára nézve veszélyes következményekkel járhat, ugyanis az elégtelen mértékű vérellátás miatti oxigén – és tápanyaghiány, koraszülést, alacsony születési súlyt eredményezhet.

A Magyarországon jelenleg kapható terhesvitaminok készítmények közül a LadeeVitben egy magas vastartalmú elemi vas, úgynevezett Ferronyl található, aminek a hasznosulása magasabb sok más vastartalmú sónál (például vas-fumarát, vas-glükonát, vas-szulfát). A terhesvitaminok közül szinte valamennyi tartalmaz vasat, kivéve a Femibion és a Dr. Czeizel Plus 2 készítmények.

És mi a helyzet a szoptatás időszakával? A szoptatás idején már csökken a vasszükséglet, hiszen már nem kell többlet vért termelni, ugyanakkor a szoptatás mellett a menstruáció okozta vérveszteséggel sem feltétlenül kell számolni. Ezt a megváltozott igényt tükrözi az Elevit Complex 3 alacsonyabb vastartalma.

CINK

Viszonylag kevés szó esik arról, hogy a cink mekkora jelentőséggel bír a szervezetben. A cink többek között elengedhetetlen a kiegyensúlyozott hormontermeléshez, továbbá fontos szerepet játszik a termékenység fenntartásában. Ezen felül a szülés utáni regenerációban is nagy jelentőséggel bír. A hüvelyi szülés után nagyon komoly regenerációs folyamatok zajlanak a hüvely és a kismedence izmaiban, ilyenkor fokozott mértékben osztódnak a sejtek, amihez cinkre is szükség van.

Mivel táplálkozásunk jellemzően cinkben szegény, ezért 2-3 hónap alatt relatív cinkhiány alakul ki a női szervezetben. Fontos tehát ennek az ásványi anyagnak is a pótlása. A Magyarországon jelenleg kapható terhesvitaminok közül szinte valamennyi tartalmaz cinket, kivéve a Femibion és a Dr. Czeizel Plus készítmények.

RÉZ

Terhesség során a réznek a magzat megfelelő idegrendszeri fejlődésében van jelentősége. Kevesen tudják, hogy a réz hiánya vérszegénységhez vezethet, mivel a vas csak a réz jelenlétében képes a hemoglobinhoz kötődni, és így részt venni a gázanyagcserében.

Mivel sok várandós kismama vérszegény, így alacsonyabb a hemoglobinszintje. Ráadásul a magzat fejlődése több rezet igényel, így esetükben a réz fokozott bevitele is indokolt.

A Magyarországon jelenleg kapható terhesvitaminok közül az Elevit Complex készítmények, a Gravida, a Trimeszter valamint a LadeeVit és a Jutavit tartalmaz rezet.

MAGNÉZIUM

A magnézium és a kalcium – e két fontos ásványi anyag – a sejtosztódáshoz (tehát a baba fejlődéséhez általánosságban) és a normális csontozat fenntartásához is nélkülözhetetlenek.

A magnéziumnak az idegek és izmok működésében van fontos szerepe, terhesség alatt különösen oda kell figyelni pótlására! A várandósság idején a szervezet magnéziumigénye fokozódik, hiszen a baba idegrendszerét, csontrendszerét és izomzatát is el kell látni ezzel a fontos anyaggal. A szakértők nem véletlenül használják épp ezért a fiziológiás magnéziumhiány kifejezést a terhesség időszakára.

A terhesség alatt a gyakori izomgörcs (melynek leggyakoribb formája a vádligörcs), az ingerlékenység, a fáradékonyság jelzi a magnéziumhiányt, míg az alhasi görcsök, méhösszehúzódások már koraterhességben nagyobb magnéziumszükségletre utalnak. Ha nem elégítjük ki a szervezet magnéziumigényét, az vetéléshez, koraszüléshez is vezethet.

A Magyarországon jelenleg kapható terhesvitaminokat áttekintve kiderül, hogy nem mindegyik készítmény tartalmaz magnéziumot és kalciumot is.

SZELÉN

A terhesvitaminok közül az Elevit Complex készítményeiben, a Gravidában és a LadeeVitben találunk csak szelént. Ez a fontos antioxidáns semlegesíti a kismama szervezetében keletkező sejtkárosító anyagokat, és szükség van rá a magzat idegrendszerének normál működéséhez.

MOLIBDÉN

Az aminosav-anyagcserében játszik fontos szerepet. Hiánybetegség nem ismert. A terhesvitamin készítmények közül csak egyben, a Gravidában található meg.

Egyéb mikrotápanyagok

DHA ÉS EPA

Az Omega-3 zsírsavak közé tartozó DHA a magzat (majd az anyatejjel táplált csecsemő) szemének és agyának megfelelő fejlődésében játszik szerepet. Igazán fontos szerepet tehát a terhesség későbbi szakaszában, azaz a 2. és 3. trimeszterben, továbbá a szoptatás idején tölt be.

A DHA mellett az EPA nevű Omega-3 zsírsavra is szüksége van mind a mama, mind a baba szervezetének, ugyanis ezek az anyagok minden sejtünk sejthártyájának felépítésében részt vesznek.

A várandósság 2. és 3. trimeszterére ajánlott terhesvitaminok közül mind tartalmaz DHA-t, kivéve a Gravida, a Trimeszter készítmények és a Jutavit. A kifejezetten a szoptatás időszakára összeállított készítmények közül az Elevit Complex 3 továbbá a Dr. Czeizel Plus 3 tartalmaz Omega 3-at.

LUTEIN

Érdekesség, hogy ha összehasonlítjuk a terhesvitaminokat, akkor feltűnik, hogy luteint mindössze csak egy készítmény, az Elevit Complex 3 tartalmaz, pedig ez az antioxidáns a látás folyamatában is fontos szerepet játszik: szemünkben az éleslátás helyén (a sárgafoltban) és a szemlencsében van belőle sok. Felnőttként táplálkozásunk révén hozzájuttathatjuk szervezetünket (pl. zöld leveles növények, tojássárgája, kiwi, szőlő, pisztácia fogyasztásával), a csecsemő azonban csak az anyatejjel tud hozzájutni.

A készítmények adagolhatósága

A várandósság kezdeti időszakában a hányinger megnehezíti a vitaminok lenyelését, így nem mindegy, hány tablettával tudjuk biztosítani a megfelelő mikrotápanyag-bevitelt.

Az Elevit Complex minden készítményéből, valamint a Femibion 0 és 1 termékekből csak 1 db-ot kell bevenni naponta, amely így egyetlen tablettával vagy kapszulával hozzájárul a várandósság adott szakaszának vagy szoptatás megfelelő mennyiségű mikrotápanyag-beviteléhez. A napi egyszeri bevétel további előnye, hogy nem kell attól tartanunk, hogy esetleg a második kapszulát elfelejtjük bevenni.

A Femibion 2, a Gravida Optima, a Dr. Czeizel Plus 2 terhesvitaminokból és a Trimeszter összes készítményéből napi kettő az előírt adag; ezekből ugyanis külön lágyzselatin kapszulát kell bevennie a fogyasztónak, hogy hozzájusson a szükséges Omega-3-hoz. Ráadásul a Czeizel Plus 3 esetében már háromféle készítményre kell ügyelnie az újdonsült anyukának, hiszen 2 filmtabletta (reggel és este) és 1 db omega-3-kapszula bevételével tudja biztosítani a szükséges mikrotápanyagokat szervezete számára.

Ami még fontos lehet: allergén információk

A terhesvitaminok esetében is fontos tudnia a kismamáknak, hogy milyen allergéneket, színezőanyagokat vagy tartósítószert tartalmaznak. Ha a várandós nőnek bármilyen táplálékallergiája van, fontos, hogy mielőtt megvásárolná a terméket, tájékozódjon kezelőorvosánál, vagy kérdezze meg gyógyszerészét arról, hogy az általa választott vitamin tartalmazza-e a számára kerülendő allergént (pl. szója, laktóz, glutén, tojás).

Kapcsolódó cikkek: