Terhesség

Terhestorna – a lebegés öröme

Terhesség idején a fizikai aktivitás egyaránt hasznos a babának és mamának. Ám tapasztaljuk, hogy egyre nehezülő testünk tiltakozik a megerőltető mozgások ellen. Egészségünk és jó közérzetünk megőrzésében legjobb segítőtársunk és barátunk a víz.
2002. Október 22.

Néhány kiló súlyfölösleg – terhességtől függetlenül is – elegendő ahhoz, hogy a test megszokott egyensúlyából kibillenjen. Az orvosok által előírt terhességi tornagyakorlatok jótékony hatásúak. Az áldott állapotban nehezebben mozgó anyukák jó része nem tudja rászánni magát a megerőltető többletmozgásra. Legősibb elemünk a víz ilyenkor mindig segítségünkre siet.

A vízben vérkeringésünk felfrissül, gerincoszlopunkat, ízületeinket minimálisra csökkent nyomás mellett könnyen megdolgoztathatjuk. Ha a testünket körülölelő lágy hullámok idegnyugtató, közérzetjavító hatására is gondolunk, aligha képzelhetünk el a terhes nőnek kellemesebb mozgásformát, mint a víz alatti tornát.

Különösen jól felpezsdíti vérkeringésünket a vízben járás. Már néhány perc is elegendő a felfrissüléshez, de ha szeretnénk teljesen “újjászületni”, akár 30 percet is gyalogolhatunk – kisebb megszakításokkal – a vízben. Kezdjük a gyakorlatot bokáig érő vízben. Talpunkat erősen nyomjuk a medence aljára, majd lábujjhegyre állás után nehezedjünk a sarkunkra. A gyakorlat a lábikra erősítését szolgálja. Fokozatosan beljebb haladhatunk annyira, hogy térdünkig érjen a víz magassága.

A bátrabbak mélyebbre is mehetnek. A víz ellenállása jól megdolgoztatja a láb és a comb izmait. Ha jó formában vagyunk, és terhességünk nem túl előrehaladott, befejezhetjük a gyakorlatot öt percig tartó futólépéssel. Ez a cellulitisz megakadályozásának legjobb módszere.

Az úszás egész testünket kellemesen megdolgoztató komplex mozgásforma. Mindenki egyéni ritmusának és fizikai erőnlétének megfelelően “tempózhat”. E megerőltetés nélkül űzhető sport könnyíti a légzést, erősíti a hát izmait, és jól formálja az alakot. Mellúszáskor a víz alsóbb rétegei felé irányuló lábtechnikát alkalmazzunk. A nem kifejezetten “akadémikus” úszásforma nagy előnye, hogy megakadályozza a hát görbülését.

A vérkeringést jótékonyan pezsdítő, alacsonyabb hőmérsékletű víz sem a mama, sem a baba egészségét nem veszélyezteti. Ne húzzunk bele, csak a saját ritmusunkban ússzunk. Adjuk át magunkat a határtalan lebegés örömének, és amíg nem fáradunk el, addig maradjunk a medencében. Az egyetlen távozásra késztető ok: a lábikra görcsös összehúzódása.

Ajánlatos a mellúszást néha hátúszással felváltani. Lábunkat és karunkat terjesszük ki tengeri csillagra emlékeztető formában. Testünket a váll és a térd magasságában alátámaszthatjuk valamilyen lapos tárggyal. Ez a pozitúra teljes ellazulást és a babának egészséges légzést biztosít. Ólomsúlyként elnehezülő lábainkat mintha kicserélték volna, egész testünk csodálatosan felfrissül. Sőt a lelkünk és a szellemünk is “megújhodik”.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mozgás és terhesség: mit szabad és mit nem?
  • Csapj a hullámok közé! Terhesség nem akadály
  • Szabad vagy tilos?
  • Más-e a másállapot?
  • Forrás: Baba Magazin