Terhesség

Terhességi ultrahang rövidítések: mi az az EFW?

A terhesség során több ultrahang vizsgálatra is sor kerül. Az ultrahangos leleteken rövidítésekkel jelölik a mért értékeket. Mit jelent az EFW rövidítés?
2017. December 26.
Terhességi ultrahang rövidítések: mi az az EFW?

A terhességi ultrahang vizsgálatok azért fontosak, mert jól nyomon lehet követni mind a magzat, mind a terhesség állapotát. Számos értéket néznek az ultrahang vizsgálatok során, ezek egyike az EFW vagy FW Hadlock, amelynek segítségével nagyon jól megbecsülhető a magzat súlya.

Többféle módszert is alkalmaznak a magzati méretek számítására, Magyarországon a legelterjedtebb az amerikai Hadlock szerinti számítás.

Az EFW, vagyis a becsült magzati súly a haskörfogatból, a combcsont hosszából és a koponya harántátmérőjéből tevődik össze (ezek rövidítése az AC, az FL és a HC/BPD).

A magzat becsült súlya a szülés körülményeinek meghatározásában is segít illetve jól nyomon követhető általa, hogy rendben fejlődik-e a magzat. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez egy becsült érték, tehát nem száz százalékos a pontossága, így érhetik meglepetések az orvost és a szülőket is.

Kapcsolódó cikkeink terhességi ultrahang rövidítések témában:

Mi az a BPD?

Mi az a CRL?

Terhességi ultrahang rövidítések: mi az az AC?