Terhesség

Terhességi ingerlékenység: mit kezdhetsz vele?

Amikor arra gondoltál, hogy terhes leszel, talán azt képzelted, hogy majd mennyei mosollyal naphosszat a hasadat simogatod. De e helyett állandóan dühös és ingerlékeny vagy? Nem vagy egyedül, sok kismama érez hasonlóan.
2021. December 14.
Terhességi ingerlékenység: mit kezdhetsz vele? (fotó: Getty Images)

Mi az a terhességi ingerlékenység és mennyire gyakori?

Az, hogy időnként morcos vagy, mert a reggeli rosszullétek miatt kekszeken és gyömbéren élsz, teljesen normális. Teljesen más azonban az, ha dühös és ingerlékeny vagy és ez eluralkodik rajtad. Joggal gondolhatnád, hogy erről is a hormonok tehetnek. “A terhességi dühöt, ingerlékenységet a terhességi hormonokhoz kötik” – magyarázza Dr. Jessica Shepherd, szülész-nőgyógyász a Rompernek. “Terhesség alatt a szervezetben jelentősen megváltozik az ösztrogén és a progeszteron mennyisége, ami kiválthatja a rosszkedvet.”Nem te vagy az egyetlen kismama, aki sokat dühösködik, becslések szerint 7-ből 1 nőt érint a probléma a terhessége során – mondta Dr. Lauren Demosthenes, szülész-nőgyógyász a Rompernek.”A terhességhez való alkalmazkodás mind fizikailag, mind érzelmileg stresszt okozhat” – mondja Dr. Demosthenes. “Egy nem tervezett terhesség (a terhességek körülbelül 50%-a nem tervezett) vagy akár egy tervezett terhesség is az új testünkhöz való alkalmazkodást jelent, alvászavart, reggeli rosszullétet, stb.”

Mikor jelentkezik a terhességi düh, ingerlékenység?

Sajnos a terhesség alatt nincs egy konkrét időpont, amikor megjelenhet vagy amikor elmúlhat ez a hangulat. Valószínűbb, hogy a terhesség korai szakaszában jelentkezik az ingerlékenység, a düh. “A legtöbb hormonváltozás az első trimeszterben és a második trimeszter elején történik” – magyarázza Dr. Shepherd. Ennek ellenére a terhesség bármelyik pontján felbukkanhat a düh, frusztráltság, ingerlékenység.

A terhességi düh kihat a babára?

A szapora szívverés és a remegő kezek biztosan nem egészségesek neked, és ez elgondolkoztathat, hogy ezek a negatív érzések hatással lehetnek-e a magzatra. Nos, igen. Egy tanulmányban a kutatók megállapították, hogy azoknál a terhes nőknél, akik a terhesség második harmadában nagyfokú dühöt éltek át, a magzatok aktívabbak voltak, és nagyobb valószínűséggel maradtak el a növekedésben. Ráadásul az anyák magasabb születés előtti kortizol- és adrenalinszintjét (az alacsonyabb dopamin- és szerotoninszintjükkel együtt) a babájuk is tükrözte. Amikor a babák megszülettek ez az alvásukra volt kihatással. “Az anyai hangulatzavarok a magzatra is hatással lehetnek, ami koraszüléshez és növekedési problémákhoz vezethet” – mondja Dr. Demosthenes. “Ha nem foglalkozunk ezzel a terhesség alatt, akkor ez később szülés utáni depresszió formájában folytatódhat.” Röviden: amit te érzel, azt a babád is érzi, mind az anyaméhben, mind a szülés után.

Mit tehetsz a terhességi düh ellen?

Bár nem biztos, hogy minden érzelmedet kontrollálni tudod (és azt sem várja el senki, hogy mindig boldog légy), ha a szokásosnál dühösebbnek érzed magad, érdemes beszélned róla az orvosoddal vagy egy pszichológussal. Ideális lenne, ha a terhesgondozás nemcsak fizikai vizsgálatokra terjedne ki, hanem a szűrések a kismama érzelmi jólétével is foglalkoznának.Addig is, vannak dolgok, amiket megtehetsz, hogy enyhítsd a dühöt, amit esetleg érzel. “Mindig hasznos, ha van egy támogató közeged: a partnered, a barátaid, a tágabb családod vagy kismamás csoportok. Segíthet a relaxáció, a jóga, a meditáció is, hogy helyreálljon a hangulatod.

A terhességi dühöt, ingerlékenységet nem kell szégyellni. Ha az érzelmeid eluralkodnak rajtad, próbálj tenni ellenük, beszélgetéssel vagy a fenti módszerekkel.(Cikk forrása: romper.com)