Terhesség

Terhességi fáradtság: meddig tart és hogy orvosolható?

Ha babát vársz, teljesen normális, ha néha annyira kimerültnek érzed magad, hogy még gondolkodni sincs erőd. Különösen jellemző ez a terhesség elején. Most mutatunk néhány tippet, amivel enyhíthetsz a kellemetlen tüneten!
2018. Augusztus 17.
Terhességi fáradtság: meddig tart és hogy orvosolható?

Mi okozza a fáradtságot a terhesség alatt?

Senki sem tudja egészen pontosan, de valószínű, hogy legalább részben a hormonális változások (pl. a progeszteron szintjének drasztikus növekedése) tehetők felelőssé érte. Emellett pedig olyan terhességgel együtt járó kellemetlenségek, mint a derékfájás vagy a gyakori vizelési inger, ami megnehezíti az éjszakai pihenést is. A hányinger, netán hányás szintén energiát emészt fel, de akár az is, ha gyakran idegeskedsz a várandósság problémamentes kimenetelével kapcsolatban.Szintén fáradttá tehet, ha vashiányos vérszegénységben szenvedsz, ami sajnos szintén a terhesség velejárója lehet. Habár az orvosod és a védőnő is ellenőrzi az értékeidet, ha ez csak egy mérsékelt szinten van jelen nálad, lehetséges, hogy nem lehet kimutatni.A depresszió is okozhat kimerültséget vagy álmatlanságot, ezért ha gyakran vagy szomorú, reménytelennek érzed a helyzeted, képtelen vagy megbirkózni a napi feladataiddal, netán a negatív gondolataid odáig sodornak, hogy képes lennél kárt tenni magadban, feltétlenül kérj orvosi segítséget!

Meddig leszek még ilyen kimerült?

Ez teljesen egyéni, de általánosságban a 2. trimesztertől kezdve javulnia kell a helyzetnek. Egészen a 7. hónapig energikusabb lehetsz, amikor aztán a súlytöbblet miatt ismét eluralkodhat rajtad a fáradtság. A várandósság vége felé a derékfájás, a gyomorégés, a nyugtalan láb szindróma és az anyasággal kapcsolatos aggodalmak is hozzájárulnak ahhoz, hogy nehezebben alszol el éjszaka és esetleg többször fel is ébredsz.

Mit tehetek ellene?

Pihenj!

Hallgass a testedre, és aludj többet a szokásosnál! Feküdj le hamarabb, és ha teheted napközben is dőlj le egy kis időre. Még egy 15 perces szunyókálás is sokat jelenthet ilyenkor. Az ebédszünetedben esetleg beiktathatsz egy szemhunyásni szünetet a napodba.Könnyítsd meg az életed!

Ne most akarj óriási társasági életet élni, vagy állandóan nagytakarítani a lakásban. Kérhetsz home office-t is a főnöködtől, ha úgy érzed, az megkönnyítené a dolgos mindennapjaidat! Vagy vegyél ki többször pár nap szabit, ha pedig extra fáradt vagy, vagy nem érzed jól magad, 1-2 nap betegszabira menni sem tragédia. Ha már van gyereked, kérj segítséget, hogy magadra is jusson időd és tudj egy kicsit pihenni!Egyél egészségesen!

A legtöbb kismamának nincs szüksége extra kalóriákra az első trimeszterben. A másodikban azonban 340-el, a harmadikban pedig 450 kalóriával megtoldhatod a napi kalóriabeviteled. (Ha a normálisnál alacsonyabb vagy magasabb a súlyod, kérj tanácsot a védőnődtől!) Ha az étrended nagy részét a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, sovány tejtermékek és hús teszi ki, az segíthet abban is, hogy több energiád legyen. Ezzel szemben a gyorséttermi koszt garantáltan energiarabló és nulla tápértékkel bír. Nassolj gyümölcsöt és joghurtot, cukros édességek helyett!Igyál eleget!

Limitáld a koffeinfogyasztásod és figyelj rá, hogy elég vizet fogyassz napközben! Ha éjjel gyakran felébredsz, mert mosdóba kell menned, lefekvés előtt pár órával már ne igyál. Az ajánlott folyadékmennyiséget próbáld inkább a délelőtti órákban magadhoz venni.Mozogj rendszeresen!

Lehet, hogy úgy érzed, hogy a napot túlélni is kihívás, nemhogy még sportolnod is kelljen. Ha azonban a védőnőd rábólint, mindenképp szakíts időt a mozgásra is. Mindössze napi 20-30 perc mérsékelt testmozgás (pl. séta) segíthet a közérzeted javításában is. Ezenkívül naponta többször állj meg, bármit is csinálsz, és iktass be egy kis nyújtást, nyújtózkodást, közben pedig lélegezz mélyeket.Tarts ki!

Kettőt pislogsz és már a 2. trimesztert taposod majd, amikor sokkal energikusabb leszel, úgyhogy tarts ki! Még az is lehet, hogy lesz kedved elmenni egy késő esti koncertre vagy elutazni pár napra. Ha a terhességed vége felé jársz, igyekezz annyit pihenni, amennyit csak tudsz, mert nemsokára a kezedben tarthatod a babádat, akit annyira vársz.(A cikk forrása: babycenter.com)Kapcsolódó cikkeink terhességi fáradtság témában: