Terhesség

Terhességi cukorbetegség: mégsincs akkora jelentősége a súlygyarapodásnak?

Egy új kutatás megkérdőjelezi azt, hogy a várandósság alatti túlzott súlygyarapodás jelentős kockázati tényezőt jelent a gesztációs diabétesz kialakulásában.
2021. December 01.
Kevésbé lehet jelentős a kockázata a túlzott terhességi súlygyarapodásnak a terhességi diabéteszre (Fotó: Getty Images)

Egy, a Journal of Diabetes Investigation folyóiratban megjelent, 8352 várandós nő bevonásával készült tanulmány eredményei szerint a terhesség alatti túlzott mértékű súlygyarapodás nem jelent jelentős kockázati tényezőt a terhességi cukorbetegség kialakulásában, függetlenül a terhesség előtti testtömegindextől (BMI) – írja a mother.ly portál.

Az új tanulmány egyedi szempontot vett figyelembe, és a súlygyarapodást addig vizsgálták, amíg a kismamák el nem végezték a terhességi cukorbetegség szűrésére használt terheléses vércukorvizsgálatot (OGTT). A terhességi cukorbetegség és a terhességi súlygyarapodás közötti összefüggést vizsgáló korábbi tanulmányokban a kutatók jellemzően az általános súlygyarapodást vizsgálták a teljes várandósság alatt – ami az ok-okozati összefüggés torzított képéhez járulhatott hozzá.

A terhességi cukorbetegség és a terhességi súlygyarapodás kapcsolata

A szakértők évtizedeken keresztül mutatott rá a terhesség alatti túlzott súlygyarapodás és a terhességi cukorbetegség közötti összefüggésre, de az új retrosprektív tanulmány mást sugallhat.

A vizsgálat szempontjából túlzott súlygyarapodást az azonos BMI-tartományba tartozó nők 90. percentilise feletti súlygyarapodásként definiálták a terhesség előtt és alatt, vagy akként, ami meghaladja az Orvostudományi Intézet (Institute of Medicine) terhességi súlygyarapodási irányelveinek felső tartományát.

A tanulmány szerzői úgy találták, hogy a vizsgálatban részt vevő 1129 nő, akinél terhességi cukorbetegség alakult ki, kevésbé tapasztalt súlygyarapodást, mint azok, akiknél nem alakult ki cukorbetegség, még abban az esetben sem, ha magasabb volt a BMI-értékük a terhesség előtt. Továbbá nem volt különbség a súlygyarapodásban az első trimeszterben és a terhességi cukorbetegség szűrése előtt.

“A terhességi súlygyarapodás mértéke az első trimeszterben és a terhességi cukorbetegség szűrése előtt nem változtatta meg a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát” – írta a tanulmányban Tai-Ho Hung, Taipei Chang Gung Memorial Hospital Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának anyai magzatgyógyászati igazgatója, és a kutatásban résztvevő kollégái. A kutatók azonban kijelentik, hogy a túlzott terhességi súlygyarapodás továbbra is összefüggésben állhat más terhességi szövődményekkel, mint például a preeklampszia.

A kutatók továbbá azt is kijelentették, hogy a megállapításaik megerősítéséhez további vizsgálatokra van szükség a terhességi cukorbetegséggel kapcsolatosan.