Terhesség

Terhesség: mikor kezd látszani a pocak?

Az első hetek titkolózása után sok kismama várja izgatottan, mikor kezd látszódni rajta a várandósság, mikor lesz már akkora a pocakja, hogy idegenek is észrevegyék a terhességét.
2018. Augusztus 05.
A kismama alkatától is függ, mikor kezd látszódni rajta a terhesség

Ez természetesen nem a növekvő magzaton múlik: ő ugyanis ezekben a hónapokban még egészen apró. A 12. hét környékén nagyjából akkora, mint egy szilva, és csak a második, illetve harmadik trimeszterben kezd rohamosabb növekedésbe. Ugyanakkor a 12. hét után a méh helyzete kezd megváltozni, kezd “kinőni” a medencéből, és már a laikus számára is kitapinthatóvá válik, nagyjából a szeméremcsont felett. Általában a 12. és 16. hét között, vagyis a második trimeszter elején várható, hogy növekedni kezd a pocakunk.

Mitől függ tehát, hogy látszik-e már a pocak, azon kívül, hogy éppen hol tart a kismama a terhességében? Egyrészt, a kismama alkatától. Egy vékonyabb, laposabb hasú kismamánál látványosabb lehet a gömbölyödés, mint annál, aki molettebb. A terhességek száma is számít: az első gyermeküket váró anyukáknál általában később kezd el nőni a pocak, mint azoknál, akik már szültek. Az utóbbiaknál a has, illetve a méh izmai már egy kicsit megnyúltak. Természetesen, az ikreket váró kismamáknál is látványosabb a növekedés, hiszen itt kettő (vagy több) magzat növekszik a pocakban.

Az idősebb kismamáknál általában gyorsabban kezd el látszódni a pocak, mint a fiatalabbaknál. A fiatalabbaknak ugyanis általában még feszesebbek, erősebbek az izmai, melyek “elrejthetik” a növekvő hasat. A méh helyzete is meghatározó lehet: az úgynevezett hátrahajló méh esetében is később várható a mások számára is észrevehető pocak. Látványosabb lehet a has növekedése azoknál a kismamáknál, akik fokozott puffadásra, esetleg székrekedésre panaszkodnak – ez egyébként a terhesség alatt teljesen normális lehet -, ám ilyenkor valójában nem a méhet, illetve a magzatot “látjuk”.

(Forrás: momtricks.com)

Ez is érdekelhet: