Terhesség

Terhesség: mikor kell elkezdeni számolni a rúgásokat?

Érthető, ha aggódsz amiatt, hogy lehet a baba a méhben, hiszen nem látod, pontosan mi is történik éppen odabent. A rúgások számolása egyszerű otthoni módja annak, hogy figyelemmel kísérd a babát, ellenőrizd a jóllétét.
2021. Július 21.
Terhesség: mikor kell elkezdeni számolni a rúgásokat? (Fotó: Getty Images)

A baba rúgásainak számolása és nyomon követése segít megismerni a szokásait, és észrevenni, ha esetleg valami nincs rendben. “A rúgások számolása azért lehet fontos, mert ha elkezded figyelni a baba mozgását, értesítheted az orvosodat, ha változást veszel észre, ami valamilyen terhességi probléma jele is lehet” mondta el Dr. Meghan Cheney, a Banner Egyetem Orvosi Központ Női Intézetének orvos-igazgatója a thebump.com portálnak. Ha a kismama elmondja az orvosnak, ha azt érzékelte, hogy a baba a szokásosnál lényegesen többet vagy kevesebbet mozog, az segíthet azonosítani, ha közbe kellene lépni valamilyen probléma miatt.

Amellett pedig, hogy ezzel nyomon tudod követni a babát, a rúgások számolása a kötődést is erősítheti.

Hogyan kell számolni a rúgásokat?

A baba mozgását valószínűleg a 1622. hét között lehet először érezni – ezek még nagyon lágy, finom mozgások, amik rendszertelenül jelentkezhetnek. “A 28. hét előtt a baba mozgásában még nincs semmiféle mintázat. De minden mozgás jó” – magyarázta Cheney. A harmadik trimeszterben, a 28. hét után a rúgások erősebbé és kiszámíthatóbbá válnak, ezért ekkortól el lehet kezdeni számolni a rúgásokat.

Magzatmozgás minden rúgás, ütés, bukfenc vagy úszkálás, amit csak érzel. Azt kell számolni, hogy hány ilyet érzel, egy adott időn belül. Helyezd magad kényelembe, legyél nyugodt, és figyelj a mozgásokra. Egy papírra jegyezd fel, ha éreztél mozgást. A legtöbben átlagosan fél órán belül számolnak nagyjából 10 rúgást. Ha 2 óra elteltével nem volt 10 mozgás, vagy ha észrevehető vagy hosszú távú változást észlelsz a normál mozgáshoz képest, hívd fel az orvosodat. Cheney szerint ilyen esetben lehet, hogy az orvos behívja a kismamát egy vizsgálatra. “A baba a legtöbbször jól van, de jobb inkább biztosra menni” – fogalmazott.

Néhány tipp a rúgások számolásához

Ha minden nap számolod a rúgásokat, próbáld meg ezt mindig nagyjából ugyanabban az időpontban tenni, amikor a baba általában a legaktívabb. Ez rendszerint evés után van, vagy este, illetve, ha valamilyen cukrosat fogyasztottál.

Ha a mozgások lassúnak tűnnek, próbálj meg a bal oldaladra feküdni, ez növeli a véráramlást, és segíti a mozgást. Lehet, hogy éppen azzal készteted mozgásra a babát, ha valamilyen édeset iszol, például egy pohár tejet vagy gyümölcslevet. “A terhesség vége felé sok páciens mondja azt, hogy úgy érzi, hogy a baba nem mozog olyan sokat, vagy hogy nem ugyanúgy érzi a mozgást. Ennek gyakran az oka az, hogy a babának nincs annyi helye, hogy kinyújtózhasson és egy nagyobbat rúghasson. Ehelyett a babák több vállkörzést csinálnak – tette hozzá Cheney -, ami szintén mozgásnak számít.”

Forrás: thebump.com