Terhesség

Terhesség: mi az a nyákdugó?

Minden kismamát foglalkoztat, hogy mikor távozik a nyákdugó. Van úgy, hogy a szülés jeleként értelmezhető, de az is előfordul, hogy egyáltalán meg sem tapasztalod a létezését.
2020. December 10.
Terhesség: mi az a nyákdugó? (fotó: Getty Images)

Hogy néz ki a nyákdugó?

A nyákdugó egy kocsonyás, nyálkás anyag, ami a méhnyakat zárja el a külvilágtól és ezzel a kórokozóktól. Az állaga tehát általában kocsonyás, nyálkás, de előfordulhat folyósabb állagú nyákdugó is. A színe lehet sárgás, rózsaszínes, de akár pirosas-barnás is. Látható, hogy a nyákdugó egészen sokféle lehet.

Mikor távozik?

A nyákdugó a méhet zárja el a külvilágtól, tehát így védi a magzatot. Ha a nyákdugó távozik, akkor az azt jelenti, hogy a méhszáj tágulni kezdett. Ez azonban több időpontban is megtörténhet:

  • a korai vajúdás szakaszában
  • pár órával a vajúdás megindulása előtt
  • napokkal, akár hetekkel a vajúdás megindulása előtt.

Sőt, még az is előfordulhat, hogy egyáltalán észre sem veszed a nyákdugó távozását. Ha a 37. hét előtt távozik a nyákdugó és esetleg még méhösszehúzódások is vannak, akkor érdemes beszélni az orvossal.

Ami azonban biztos: ha a nyákdugó távozik – akár darabokban, akár egyben -, akkor valami elindult. Ami nagyon fontos, hogy a méhszáj tágulása járhat valamennyi vérzéssel, de az nem lehet élénk piros, pláne nem lehet annyira bőséges mennyiségű, mint a menstruációs vérzés. Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor beszélj az orvosoddal.