Terhesség

Terhesség jelek nélkül

A természet néha elég huncut, ha lehet ezt így nevezni, ugyanis vannak olyan babák, apró meglepetés csomagok, akik úgy elbújnak édesanyjuk pocakjában, hogy senki nem is veszi észre őket.
2018. Június 13.
Terhesség jelek nélkül

Egyes cikkekben “rejtett terhességként” is hivatkoznak erre a jelenségre, de az általunk megkérdezett orvos szakértők szerint ez az elnevezés nem állja meg a helyét, ők inkább a “nem felfedezett terhességet” tartják pontosabb meghatározásnak.

A jelenség, bár ez valóban szinte hihetetlen, a statisztikák szerint nem kirívóan ritka. Egy berlini felmérés szerint minden ötszázadik terhesség sorolható ebbe a kategóriába, azaz amikor vagy a huszadik hét után, vagy szélsőségesebb esetben – és persze ritkábban – a várandósság még későbbi szakaszában derül ki, hogy baba lapul a pocakban.

Ez a különös esemény bárkivel megeshet. Orvosnő, drámapedagógus, marketingszakember is feküdt már úgy a nőgyógyászati vizsgálóasztalon – miközben csak egy rutinszűrésre ment, vagy épp furcsa görcsök gyötörték, vagy hetek óta fájt a dereka -, hogy az ultrahangképen egy helyes kis magzat integetett vissza neki a monitorról.

A jelenség olyannyira nem ritka, hogy a TLC csatorna egy egész sorozatot is leadott már a témával kapcsolatban “I didn’t know I was pregnant” címmel.

Lehetséges okok, amikor a várandósságot később, vagy nehezebben lehet észrevenni:

  • eleve rendszertelen menstruáció, akár több havi vérzéskimaradással
  • a vérzés nem marad el a terhesség ideje alatt, az első néhány hónapban még pontosan megjön, de a mennyisége kevesebb
  • a várandósság ellenére negatív terhességi teszt, de nagyon ritka esetben (például ha a vizsgálat kivitelezése hibás volt)
  • fogamzásgátló tabletta szedése mellett esik teherbe
  • anyai betegség (pl. PCOS, magas prolaktin-szint)
  • teltebb testalkat
  • drasztikus, szélsőséges diéták
  • stresszes életmód
  • felborult ciklus
  • túl kevés idő telt el az előző szülés óta
  • szoptatás
  • az anya túl fiatal, nem tudja értelmezni a teste jelzéseit, nem állt még be a ciklusa
  • előrehaladott anyai életkor

Úgy tudtam, talán nem is lehet babám

Olcsi alig egy éve adott életet kisfiának, akinek a létezésről csak a szülés előtt két órával értesült. Bár voltak, akik támadták – érhetetlen módon, hiszen semmi oka nem volt tagadni a terhességet – ő mégis újra és újra a nyilvánosság elé áll történetével, hogy reményt adjon azoknak, akik szintén a nála is diagnosztizált betegségben szenvednek.

Olcsi drámapedagógusként dolgozik, 25 éves, abban a hitben élt, hogy betegsége miatt nem, vagy csak nagyon nehezen lehet babája:

“Épp terveztük az esküvőt a párommal, azért, hogy az örökbefogadási procedúrát megkezdhessük. Nagyon gyerekcentrikus vagyok, fontos volt számomra, hogy természetes úton, vagy örökbefogadással anya lehessek” – kezdi különleges történetüket Olcsi.

“PCOS és inzulinrezisztencia miatt kezeltek. Még teljesen az elején tartottunk, a papírforma szerint nem számíthattam még babára. Sok más dolog kötötte le akkoriban figyelmemet. Államvizsgáztam, utána rögtön munkába álltam, hamarosan két munkahelyem is lett és mindezek mellett még önkéntesként is dolgoztam.

Volt egy időszak, amikor émelyegtem és hányingerem volt, ekkor persze csináltam terhességi tesztet, kis eltéréssel kettőt is, de negatívak lettek. Ezek után talán egyszer-kétszer éreztem, hogy valami bugyborékol a hasamban, három nővéremnek is végig kísértem a várandósságát, és sosem számoltak be ilyesmiről nem gondoltam, hogy várandós lehetek.”

Olcsi egyik nap munkából hazafele menet arra lett figyelmes, hogy valami víz folyik belőle és nem akar elállni, ezért gyorsan az ügyeletre ment.

Ott helyben derült ki, hogy egy baba lapul Olcsi pocakjában, aki bizony el is indult kifele, úgyhogy Olcsi pillanatokon belül a szülőszobában találta magát.

“Az első gondolatom az volt, hogy remélem, nem lesz baja a kis csodámnak. Aztán követték egymást az események és Levi 15 perc alatt szinte kirepült” – fejezi be történetét Olcsi.

Csak felszaladt pár kiló?

Erikánál egy kicsit korábban derült fény a várandósságra, így neki volt egy kevés ideje felkészülni a baba fogadására. A 27. hét környékén derült ki, hogy nem a fittneszterem hanyagolása miatt szaladt fel rá pár kiló.

“Nem terveztünk az akkori párommal babát, még a kapcsolat elején voltunk, amikor összejött – kezdi történetét Erika. Fogamzásgátlót szedtem és korábban több doki is mondta, hogy túlságosan hátrahajló méhem van. Gyógyszer nélkül teljesen rendszertelen volt a menstruációm is, minimális esélyt adtak arra, hogy spontán teherbe eshetnék. Így aztán fel sem merült bennem, hogy várandós lehetnék. Teljesen mással voltam elfoglalva akkoriban. Munka mellett jártam iskolába, rengeteget túlóráztam, eléggé stresszes életem volt” – meséli Erika, aki pénzügyi és IT területen dolgozik.

A kilenc hónap alatt a kismamák nem csak felkészülnek az anyaságra, de sok esetben életmódot is váltanak, hogy megpróbálják a lehető legoptimálisabb feltételeket megteremteni a magzat fejlődéséhez. A későn felfedezett terhességeknél ez elmaradhat, ami okot adhat némi aggodalomra.

“Természetesen az volt az első gondolatom, vajon egészséges-e a baba, hiszen az első 27 hét alatt nem éltem éppen egészséges életet. Megkönnyebbültem, amikor kiderült, a kisfiammal minden rendben.” – folytatja történetüket.

Erika nem érezte a terhességi tüneteket, a 27. hétig dolgozott.

“Pár kiló felszaladt, de azt betudtam annak, hogy nem volt időm a szokásos heti három edzésre, és kicsit többet ettem.”

Egy rutin vizsgálat során derült ki, hogy Erika babát vár. Először persze sokkot kapott, de aztán feldolgozta az eseményeket és igazat adott orvosának, aki azt vallotta: ha egy gyerek jönni akar, az nem törődik a körülményekkel, hanem jön és kész.

“Május 7-én tudtam meg, hogy babát várok, és az ultrahang alapján augusztus 7-re lőtték be a szülést, viszont július 7-én hajnalban egyik pillanatról a másikra elfolyt a magzatvíz. A kórházban kiderült, hogy Alex újra megfordult és lábbal szeretne utat törni magának, emiatt sürgősségi császármetszést végeztek, altatásban. Annyira gyorsan történt minden, hogy megijedni sem volt időm. Kemény helyzet volt, de nekem mindent megért.” – fejezi be a történetét Erika.

Dr. Cseremely Gyula szülész-nőgyógyász

www. rmc.hu

“Annak, hogy a terhességet későn veszik észre, a leggyakoribb oka az, hogy a menzesz megszokott idejében jelentkezik egy kis vérzés. Ezért a páciens azt hiszi, hogy valójában rendben megjött, csak rövidebb ideig tartott a vérzése, majd ez négy hétre rá megismétlődik. Ekkor megnyugszik, hogy most épp rövidebbek a ciklusai, holott közben kiderül, hogy babát vár. A másik gyakori helyzet az, amikor a menopauza környékén rendszertelen vérzései vannak már a páciensnek és azt gondolja, hogy ó, már csak két havonta jön meg, talán már csak három havonta, és aztán a sokadik kimaradt hónap után derül ki, hogy nem a klimax érkezik, hanem egy baba. Lehetnek olyan betegségek is, amelyek rendszertelenné tehetik a menzeszt, ebben az esetben ugyanaz a helyzet, mint a menopauza előtt álló hölgyeknél, hiszen a kimaradt vérzés nem elsődleges figyelmeztető jel. De általában a has növekedése, az émelygés figyelmeztető jel szokott lenni a tizedik hét körül.

Ha egy nő nagyon későn fedezi fel a várandósságot, az nem teljesen szokványos jelenség, de most is abból kell kiindulnunk, hogy minden ember más és adott esetben mindenki másképp realizálja a változásokat. Az is lehet, hogy a nő éppen valami teljesen mással van elfoglalva, más tölti ki az életét és ezért a jeleket egyszerűen nem dekódolja. Nem azért, mert ezt akarja, hanem mert máshol van az életének a fókusza.”

Tudható, hogy egy nő két dolgot akarhat nagyon: vagy azt, hogy legyen gyereke, vagy azt hogy ne. Tehát ha valaki nagyon szeretne babát, vagy éppen ellenkezőleg és eközben bármilyen gyanús tünetet érzékel magán, az a legbiztosabb, ha felkeresi az orvosát.

A cikk a Kismama magazinban jelent meg, amelyre online is előfizethetsz. A legújabb számot keresd az újságárusoknál!

Terhesség jelek nélkül

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin