Terhesség

Terhesen minimális ólom is vérnyomás-emelkedést okoz

Kismamáknál már nagyon kis mennyiségű ólom is jelentős vérnyomás-emelkedéshez vezet. 1 mikrogramm/dl-esnél magasabb ólomszint esetén a kismamák mindkét vérnyomásértéke jelentősen emelkedik, a vérnyomás-emelkedés 6.9 Hgmm illetve 4.4 Hgmm volt.
2011. Február 18.

Egy 285 terhes kismamán végzett felmérésből kiderült, hogy minden negyedik édesanyánál 1 mikrogramm per deciliternél magasabb a köldökzsinórvérben mérhető ólom szintje. Ez ugyan jelentősen kisebb, mint az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) által biztonságosnak ítélt határérték, mégis felvetődik, hogy lépéseket kell tenni az ólomterhelés csökkentésére, mert egyes kismamáknál illetve gyermekeiknél 5 mikrogramm/dl-es ólomszinteket is mérnek. Bár további vizsgálatok végzése szükséges, úgy tűnik, a terhesek éppoly érzékenyek az ólomra, mint maguk a gyermekek.

A terhességi magas vérnyomás olyan szövődmények oka lehet, mint például a preeklampszia vagy eklampszia, mely akár halálos kimenetelű rohamokhoz is vezethet, de a rohamok megemelik a szívinfarktus esélyét is. „Nem gondoltuk, hogy ilyen kis mennyiségű ólomnak is ilyen jelentős hatása lehet” – nyilatkozta Dr. Lynn Goldman, a George Washington Egyetem Közegészségügyi Intézetének vezetője egy sajtóközleményben.

A vizsgálatban nem sikerült az ok-okozati összefüggést megtalálni az ólomterhelés és a terhesség okozta magas vérnyomás vagy preeklampszia között. A munkahelyi ólomterhelés határértékének csökkentése azonban ennek ellenére jó kezdőlépés lehet a kismamák védelme érdekében. Goldman szerint „ a munkahelyi terhelés maximálisan megengedhető értéke 40 mikrogramm/dl, azonban vérnyomáseltéréseket mi már 2 mikrogramm/dl értékeknél tapasztaltunk.”

A közlemény az Environmental Health Perspectives február 3.-i számában jelent meg online.

Babaszoba: Hogy kerülhet ólom a szervezetünkbe?

– régi házak ólomtartalmú vízvezetékeiből

– ólomtartalmú akkumulátorok szétszerelése, megfogása

– ólomtartalmú festékkel díszített kerámiaedények

– ólomtartalmú hobbifestékek, ólomüveggyártás

Az ólomszint megállapítása kétféle vizsgálat alapján történik:: ólomszintmérés a vérből és cink-porotoporfirin

Érdekelhet még:

A legutóbbi, gyermekáldozatot is követelő hazai ólommérgezés krónikája

Forrás: Medipress- babaszoba.hu