Terhesség

Terheléses vércukorvizsgálatra készülsz? Erre figyelj oda!

Az OGTT (oral glucose tolerance test, azaz orális glükóz-tolerancia teszt) vizsgálatot, más néven a terheléses vércukor vizsgálatot minden kismamának kötelező elvégeztetnie.
2020. Október 17.
OGTT tippek (Forrás: Getty Images)

Erre azért van szükség, mert a terhességhez társulhat 2-es típusú cukorbetegség, terhességi diabétesz.

A terhességi cukorbetegségnek nincsenek különösebben beazonosítható tünetei, ezek ugyanis megegyeznek olyan panaszokkal, amelyek egyébként is kísérhetik a terhességet. Ilyen lehet a fáradékonyság, a megnövekedett folyadékigény, gyakoribb vizeletürítés, a bőrviszketés, esetenként a fogak romlása. A terheléses vércukorvizsgálat éppen ezért kötelező a kismamák számára.

A terhesgondozási protokoll szerint erre a 24-28. terhességi hét között kerül sor. A magasabb kockázatú kismamáknál elvégezhetnek egy OGTT vizsgálatot a 12-16. hét körül is.

Hogy zajlik az OGTT vizsgálat?

A vércukorértéket vérvizsgálattal lehet kimutatni. Az OGTT vizsgálat során először vérvétellel megállapítják az éhgyomri vércukorszintet, majd el kell fogyasztani egy 75 gramm glükózból és nagyjából 300 ml vízből készült oldatot (szőlőcukor oldat), és 2 órával később ismét vért vesznek. Ez az úgynevezett 2 pontos vizsgálat, amellyel a 0. és a 120. percben nézik a vércukorszintet, de létezik 3 pontos vizsgálat is, amely során vért a 0., a 60. és a 120. percben vesznek vért. (Tehát a 2 pontoshoz képest beiktatódik a szőlőcukor oldat elfogyasztása után pontosan 60 percre egy vérvétel.)

Néhány tipp az OGTT vizsgálathoz

  • A terheléses vérvizsgálatot megelőző 3 napban korlátozás nélküli étrendet kell tartanod, de legalább olyat, amely során minimum 150 gramm szénhidrátot fogyasztasz.
  • A vizsgálatot megelőző napokban javasolt az átlagos fizikai tevékenység folytatása.
  • A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előtte 10-12 órát koplalni kell. Tehát ha például reggel 7 órára kell menned, akkor nagyjából este 19 óra körül tudsz vacsorázni. Vizet fogyaszthatsz ez idő alatt.
  • A tesztre készülj úgy, hogy 2-3 órát biztosan igénybe fog venni, hiszen a cukoroldat elfogyasztása után 2 órával vesznek tőled vért. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között végzik, tehát ez idő alatt nem mozoghatsz, nyugodtan ülve kell megvárnod a második vérvételt, mert a mozgás befolyásolhatja az eredményt. Ezért érdemes készülnöd valamivel, amivel ennyi ideig nyugalmi helyzetben, csendben el tudod magad foglalni.
  • A mozgáson kívül az evés, ivás is hatással lehet az eredményre, ezért a 2 óra időtartam alatt ezektől is tartózkodnod kell. Feltétlenül vigyél magaddal egy nagy palack vizet és legalább egy szendvicset reggelire, mert leeshet a vércukorszinted a vizsgálatot követően. Reggelizz meg azonnal a vizsgálat után, hogy ne legyél rosszul!
  • A 75 gramm glükózt nagyjából 250-300 ml vízben oldják fel, ezt lehetőleg 5 perc alatt kell elfogyasztanod. A cukoroldat nagyon édes, ezért érdemes vinned magaddal egy félbevágott citromot is. A legtöbb helyen engedik, hogy belefacsard az oldatba. A limonádéíz sokak számára sokkal befogadhatóbb, mint a tömény, cukros lé.
  • A Magyar Diabétesz Társaság ajánlása szerint a szénhidrát-anyagcsere kategorizálásához elégséges a terheléses vizsgálat 0. és 120. percében mért értéket figyelembe venni. Egyéb klinikai és experimentális célok további időpontokban történő vizsgálatot is indokolttá tehetnek.

Felhasznált források: cukorbetegkozpont.hu, endokrinkozpont.hu