Terhesség

Tényleg van olyan étel, ami beindítja a szülést?

A padlizsán, a papaya és a fűszeres ételek állítólag beindíthatják a szülést, ám az orvosok ezzel nem értenek egyet.
2020. Április 07.
Tényleg van olyan étel, ami beindítja a szülést? (fotó: Getty Images)

Sok olyan történetet hallunk, hogy valamilyen étel vagy ízkombináció beindította a szülést.  A goodhousekeeping.com cikke idéz is néhány anyukától: van akinek a kínai étel segített a szülés beindulásában, másnak a padlizsán, sőt van olyan étterem, amelyik az egyik salátáját egyenesen vajúdástámogató ételként kínálja.

A kérdés az, hogy valóban működik-e? Ahogy a cikk fogalmaz, sajnálatos, de nem. Dr. Adam Huggins, a Nashville-i Vanderbilti Egyetem Orvosi Központjának szülészeti és nőgyógyászati docense szerint nincs arra tudományos bizonyíték, hogy léteznek különféle ételek, amelyek beindítják a szülést. Az orvos szerint létezik azonban sok anekdota, hogy bizonyos étel vagy ital elfogyasztása után beindult a vajúdás.

Valaki a papayára, más a padlizsánra, vagy éppen a csípős ételre esküszik, állítva, hogy ezektől indult be a szülés folyamata.

“Úgy gondolom, hogy természetes, hogy a nők valami olyasmit akarnak használni, amely felett ellenőrzésük van, legyen az étkezés, vagy gyógynövény” – mondja Dr. Anna Graseck a Philadelphiai Penn Medicine klinikai szülészeti és nőgyógyászati professzora. Nincs olyan kutatás, amely kimutatná, hogy a padlizsán, a papaya vagy a fűszeres ételek beindítják a szülést.

“Volt néhány kutatás a datolyáról” – mondja Dr. Graseck. Egy jordániai kutatás azt találta, hogy azok a nők, akik a szülés várható időpontja előtt egy hónapig napi hat szem datolyát fogyasztottak, könnyebben tágultak a vajúdás során és könnyebben szültek, mint azok a nők, akik nem ettek datolyát. Dr. Graseck szerint nem is annyira könnyű dolog napi 6 szem datolyát enni, mindenesetre további kutatások szükségesek datolya ügyben.

Sem az ananász, sem a fűszeres ételek, sem a papaya esetében nem hozott eredményt semmilyen kutatás. A papayáról korábban azt gondolták, hogy a benne található papain enzim oxitocint és prosztaglandint szabadíthat fel, így indítva be a szülést, de ezt sem tudták tudományosan alátámasztani.

Ugyanakkor azzal sincs semmilyen probléma, ha valaki kipróbálja ezeket “csoda” élelmiszereket, de szigorúan csak a 39. héttől és ha nem áll fenn semmilyen kockázati tényező a terhességnél.

Van azonban egy másik, vajúdást előidéző, gyakran hivatkozott összetevő: a ricinusolaj. “Nem javasolnám a ricinusolajat” – mondja Dr. Huggins. “Nem bizonyított, hogy a szülés megindulásához vezetne, viszont súlyos görcsöket és hasmenést okozhat, a hasmenés pedig kiszáradáshoz vezethet.

Dr. Graseck a különféle gyógynövények használatánál is óvatosságra hívja fel a figyelmet. Nem javasolják, hogy bármilyen vajúdást előidéző technikával próbálkozzon az a kismama, akinek korábban császármetszése volt, akinek a terhessége még nem haladta meg a 39.hetet vagy aki magas kockázati besorolásba került.

“Általánosságban elmondható, hogy ha egy kismama kipróbálna valamilyen ételt vagy italt, akkor mindig az a legjobb, ha előtte beszél az orvosával” – javasolja Dr. Huggins.

Dr. Graseck még hozzáteszi, hogy akkor fog beindulni a szülés, amikor az anya és a baba készen áll rá.