Terhesség

Teljesen rendben van, ha nem élvezed a terhességed, nem vagy egyedül

Nem kell szeretni a hormonok és a test változásait ahhoz, hogy izgatottan várd a babát. Nem szégyen őszintén beszélni a terhesség nehézségeiről.
2021. Augusztus 09.
Teljesen rendben van, ha nem élvezed a terhességed, nem vagy egyedül! (fotó: Getty Images)

Hadd tisztázzak egy dolgot rögtön az elején: hálás vagyok, hogy terhes lehetek. Egy másik emberi lényt nevelni a testedben: abszolút csoda. Minden nap megdöbbenek azon, hogy a testem mire képes. Alig várom, hogy néhány hét múlva találkozzam a kicsikémmel, és gyakran könnyes szemmel nézek le a növekvő pocakomra, arra gondolva, hogy mi vár rám. Ugyanakkor nem mondhatom, hogy teljes mértékben élvezem a várandósság élményét.

Kész voltam elfogadni némi reggeli rosszullétet a terhesség elején és kellemetlenségeket a végén, de a várandósságnak sok olyan eleme van, ami meglepő és kellemetlen. Az első trimeszterben olyan hormonális változásokkal kellett megküzdenem, amelyek miatt képtelen voltam felismerni a saját személyiségemet, és az egész terhességem alatt olyan fáradtsággal néztem szembe, ami lehetetlenné tette a munkanapok átvészelését szundikálás nélkül. És mindezt annak tudatában mondom, hogy a legtöbb barátnőmhöz képest könnyű terhességem volt.

Ezzel nem akarok érzéketlen lenni azokkal szemben, akik termékenységi nehézségeken mennek keresztül. De ahogy haladtam előre a terhességemmel, a barátaimmal folytatott beszélgetéseim nagy része arról szólt, hogy sokan – annak ellenére, hogy gyermeket szerettek volna, és szerencsésnek érzik magukat, hogy képesek kihordani egy babát – valójában utálnak terhesnek lenni. Bár úgy tűnik, hogy ez egy elég gyakori érzés, az is kiderült, hogy sokan bűntudatot és szégyent éreznek amiatt, hogy nem szeretik a terhességet, és félnek nyíltan beszélni erről. Itt az ideje, hogy ledöntsük ezt a tabut és megpróbáljunk normálisan és árnyaltan beszélni arról, hogy bizony nem mindenkinek örömteli az a kilenc hónap.

A terhesség váratlan fizikai változásai

“A 20. hétig tartó mindennapos szélsőséges rosszullét, valamint a hátfájás között, amelyek a terhességem hátralévő részében eluralkodtak rajtam, gyakorlatilag a terhességem teljes ideje alatt otthon voltam” – mondja Celia S. egy kétéves gyermek 40 éves édesanyja.

Ami engem illet, megdöbbentem, amikor a harmadik trimeszterben úgy éreztem magam, mintha egy bowling golyót nyomtak volna a méhnyakamra, és minden reggel másnaposan ébredtem annak ellenére, hogy jeges vízen és gyógyteán éltem. Hirtelen elszállt az az elképzelésem, hogy a szülés időpontjáig edzeni fogok és hosszú sétákat teszek, ehelyett a kanapén találtam magam, és Netflix-tippeket kértem a barátaimtól.Bár tudjuk, hogy a terhességnek vannak kellemetlen velejárói, de a fizikai változások valahogy mégis meglepőek, amikor a saját testünkkel történnek. Nekem például fogalmam sem volt arról, hogy a tyúkszemek kialakulása viszonylag gyakori tünete a terhességnek, egészen addig, amíg egy barátnőm szégyenlősen bele nem súgta a telefonba, hogy ő éppen most tapasztalja ezt a kellemetlen mellékhatást. És a vérző ínyről, a naponta vérző orról ne is beszéljünk. Megéri? Igen. Kellemetlen? Szintén igen.

Hamis elvárások

Mint oly sok minden az életben, néha a terhességgel kapcsolatos elvárások sokkolóvá teszik az élményt. A 42 éves Naomi L. arra a kérdésre, hogy mit gondolt, milyen lesz a terhesség, azt mondja: “Emlékszel arra a címlapra, amin Demi Moore van a Vanity Fairben? Szexi, földanya istennő, aki búzafű levet iszik.” A ragyogó kismama társadalmi ábrázolása ellenére azonban sokak számára a terhesség pattanásokkal, testszőrzettel, szagokkal és emésztőrendszeri problémákkal jár. Hogyan viszonyult Naomi valósága a Demi Moore-szerű elvárásaihoz? Nagyjából sehogy.Miután azonban Naomi olyan régóta szeretett volna terhes lenni, nem érezte úgy, hogy nyíltan meg tudná osztani a teste miatti szégyenérzetét és a terhességgel járó fizikai változásokkal kapcsolatos bizonytalanságát. Az eredmény egy olyan ember lett, aki arra kényszerül, hogy boldog arcot vágjon, amikor megkérdezik tőle: “Hogy érzed magad?”, és ezzel egy hamis körforgást állandósít.

Megan Roup, a The Sculpt Society táncos-kardiofitness alapítója ugyanezt az ellentmondást élte meg, amikor terhes lett: az, hogy milyennek gondolta a terhességet, az a valósághoz képest teljesen más volt, ettől pedig elégedetlenség érzése fogta el, de inkább a mentális/érzelmi oldalon.”A terhesség előtt azt hittem, hogy sokkal nyugodtabban fogok hozzáállni, mert a húszas éveim elején nagyon keményen dolgoztam azon, hogy jó kapcsolatot alakítsak ki a testemmel” – mondja. “Azonban amikor terhes lettem, néhány régi, a testemmel kapcsolatos bizonytalan érzésem újra előjött, ami nagyon frusztráló volt számomra, mivel olyan sokat dolgoztam azon, hogy megbékéljek a testemmel.”Roupnak folyamatosan emlékeztetnie kellett magát arra, hogy a változások, amelyeken keresztülmegy, jók és szükségesek a baba fejlődéséhez, de szeretné, ha nem lenne annyira tabutéma beszélni arról, hogy egyesek számára a súlygyarapodás és a test növekedése nehéz lehet, még akkor is, ha a terhessége tervezett és vágyott volt. “Egyszerűen nem éreztem magam otthon a testemben” – mondja. “Akármilyen régóta is élsz ezen a földön, tudod, hogy milyen a tested, aztán erre a 9 hónapra a tested bizonyos értelemben már nem a tiéd. Határozottan küzdöttem azzal, hogy nem éreztem magam önmagamnak.”

Én személy szerint azzal is küzdöttem, hogy nem tudtam felismerni néhány saját gondolatmintámat, és nem éreztem, hogy uralom az érzelmeimet. A terhességem kezdetén a felpörgő hormonok és az életemben bekövetkező hatalmas változások kombinációja arra késztetett, hogy elgondolkodjak azon, hogy ki vagyok én, és mit tartogat számomra a jövő, a kapcsolatomon és az identitásomon, ahogyan addig ismertem. Szerencsére egy jó terapeuta és némi hormonális kiegyenlítés segítségével a második trimeszterben sikerült újra megtalálnom önmagam, és visszanyernem a biztonságérzetet önmagamban, de ijesztő volt az a néhány hónap, amíg azon tűnődtem, vajon valaha is újra önmagam leszek-e. Nem számítottam rá, hogy ezt fogom érezni, és úgy éltem meg, hogy ez túlmutat azon, amiről a baráti/családi közegemben elfogadható lenne beszélni.A lényeg nem az, hogy bárkinek is szeretnie vagy nem szeretnie kellene a terhességet – hanem az, hogy mindannyiunknak joga van a saját tapasztalataihoz, és nem szabad úgy éreznünk, hogy van egy helyes vagy helytelen módja annak, ahogyan a terhességről beszélni kell.

A Houstoni Egyetem kutatója, Brené Brown, Ph.D. szerint a szégyenérzet annak az intenzíven fájdalmas érzésnek vagy tapasztalatnak a megélése, hogy azt hisszük, hibásak vagyunk, és ezért nem vagyunk méltóak a szeretetre és az összetartozásra. És ha van valami, amire a terhesség alatt mindennél nagyobb szükségünk van, akkor az az, hogy érezzük a közösségünkhöz tartozást, és hogy nyíltan megoszthassuk, hogyan érezzük magunkat, anélkül, hogy félnénk az ítélkezéstől. Roup számára az egyik dolog, ami a terhessége alatt a legnagyobb segítséget jelentette, az a támogató közösség volt, az az érzés, hogy képes volt beszélni vegyes érzelmeiről, miközben együttérzésre, bajtársiasságra és támogatásra számíthatott.Tehát, a lényeg, hogy kezdjük el a nyílt és őszinte beszélgetéseket mind a gyermekvállalás gyönyörű részeiről, mind a nem annyira szép aspektusairól (gyomorégés elleni szerek, valaki?), és hozzunk több árnyalatot a társadalmi párbeszédbe. A nap végén kevésbé fogjuk magunkat elszigeteltnek érezni.(Forrás: Laura Fisher cikke a parents.com-on)