Terhesség

Tanulási nehézséghez vezethet, ha kevés napfény éri a kismamát

Hatással van a magzat agyi fejlődésére, hogy az első trimeszterben a kismamát mennyi napfény éri.
2019. Július 21.
Tanulási nehézséghez vezethet, ha kevés napfény éri a kismamát

Azok a gyerekek, akik édesanyját a terhesség alatt nem éri elég napfény, a legújabb kutatási eredmények szerint később sokkal nagyobb eséllyel küzdenek majd tanulási nehézséggel. A kutatók 422 ezer iskoláskorú gyermeket vizsgáltak Skóciában, és arra jutottak, hogy az UVB sugárzás – nem az UVA sugárzás – alacsony szintje a terhesség alatt későbbi tanulási nehézségekkel hozható összefüggésbe.

A D-vitamin a ludas?

Mivel csak az UVB sugárzás alacsony szintje van erre hatással, nem pedig az UVA szintje, a kutatók úgy vélik, hogy a problémát a nem megfelelő D-vitamin előállítás okozhatja. Az első trimeszterben történő D-vitamin felvétel ugyanis elengedhetetlen a magzat megfelelő agyi fejlődéséhez.

Ezért is számít a fogantatás ideje

A kutatásban résztvevő gyerekeknél a tanulási nehézségekkel küzdők aránya a fogantatás hónapjától függően változott. Míg a júliusban megfogant gyermekeknél ez az arány 17% volt, addig a februárban, márciusban vagy áprilisban fogantaknál – amikor kevesebb a napfény – már 21%. A kutatásban azonban nem tudtak ok-okozati összefüggést bebizonyítani.

– A tanulási nehézségek élethosszig tartó problémákat okozhatnak mind a gyerekeknek, mind a szüleiknek. A kutatásunk célja az volt, hogy néhány gyereknél ezzel is segíthessük a tanulási nehézségek megelőzését – fogalmazott a kutatás vezetője, Jill Pell, a Glasgow-i Egyetem Egészségügyi Intézetének igazgatója. Az egyetem sajtóközleményében azt elmondta, hogy a következő lépésként klinikai vizsgálatokra lesz szükség annak igazolására, hogy a terhesség alatt szedett D-vitamin csökkentheti-e a tanulási nehézségek kialakulásának kockázatát.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: