Terhesség

Szűrővizsgálatok

Az elkövetkező hónapokban két apró sejtből egy egyedi és megismételhetetlen, végtelenül bonyolult lény alakul ki. Ennek érdekében "körültekintően megtervezett", egymásra épülő folyamatok mennek végbe, hacsak nem kerül homokszem a gépezetbe.
2008. Február 03.

Ez a homokszem lehet egy kórokozó, de lehet a szaporítószervek formaivagy működési hibája, vagy akár valamilyen genetikai rendellenesség. Hosszú listánk ne tűnjék ijesztőnek, hiszen egy vérvétel, valamint egynőgyógyászati vizsgálat és mintavétel elég a bajok leleplezéséhez, akezelés megkezdéséhez. Van ugyanis néhány olyan kórokozó, amelyfelnőttekre nem veszélyes, de maradandóan károsíthatja a magzatot:

– A rubeolavírus a terhesség 2-8. hetében veszélyezteti a szem és ahallószerv fejlődését. Idősebb magzati korban ugyanez a kórokozó súlyosgyulladásos folyamatokat indíthat el. Az asszonyok nyolcvan százalékamár fiatalkorában átesett rubeolafertőzésen, ezért a szervezetébenjelenlévő ellenanyagok megvédik őket az újabb fertőzéstől.Vérvizsgálattal megállapítható, hogy valaki a veszélyeztetett csoportbatartozik-e. Ha kiderül, hogy az anya nem védett, megkaphatja aszükséges oltást. A kisgyermekekkel napi kapcsolatot tartó óvodai,bölcsődei dolgozóknak különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk amegelőzésre.

– A másik, hasonlóan működő magzatkárosító kórokozó atoxoplasma gondii, egy egysejtű parazita. Toxoplazma-fertőzésen afelnőtt lakosság nyolcvan százaléka átesett anélkül, hogy észrevettevolna (a betegség általában nem okoz panaszokat). Rossz hír, hogy avédettség csak néhány évre szól, így nagy az esélye azújrafertőződésnek. A kórokozó fertőzhet nem eléggé átsült húsfogyasztása következtében vagy macskák ürülékével szennyezett talajrévén is. Ha a terhesség előtti vérvizsgálat során kiderül, hogy aleendő anya nem rendezik ellenanyagokkal, akkor nincs más hátra,kerülni kell a fertőzés lehetséges forrásait. Toxoplazmózis ellenugyanis nincs védőoltás.

– Nagyon fontos, hogy a gyermekre vágyóanya a gyermek megfoganása előtt menjen el általános nőgyógyászativizsgálatra, ahol fény derül arra, hogy egészséges vagy fertőzött ahüvelyváladék. Bizonyos kórokozók, ez hajlamosíthat az idő előttiburokrepedésre, és koraszülést okozhat. Sajnos az a tapasztalat, hogy anők negyven százalékának hüvelyi fertőzése van. A kellő időben végzettkezeléssel megelőzhető a magzat méhen belüli fertőződése is.

-Veszélyes szerzet a chlamydia trachomatis. Ez a kórokozó élő sejtekbenlakik és közlekedik, tehát nemi úton kiválóan terjed. A fertőzöttséggyakran tünetmentes vagy hullámzó lefolyást mutat, így észrevétlenültovábbterjedhet. A klamidiázis meddőséggel, méhen kívüli terhességgel,koraszüléssel, magzati elhalással járhat. Újszülötteknél szemgyulladástokozhat. Sajnos a statisztika szerint a panaszmentes nők tizennyolcszázaléka fertőzött: nagy az esély arra, hogy egy magát egészségesnektartó asszony is ebbe a körbe tartozik. Amerikában a szexuálisan aktívnők harminc százalékát chlamydia-hordozónak találták. A későbbinőgyógyászati problémák elkerülése és a sikeres terhesség érdekében ottfélévenként ajánlják a szűrést. A klamidiázis hagyományos, hosszadalmastenyésztési módszerrel mutatható ki a méhnyakról vett mintából. Ha akezelőorvos indokoltnak látja a vizsgálatot, elvégezhető atársadalombiztosítás terhére. Ha az orvos nem, csak a nő gyanakszik,akkor borsos árat kell fizetni érte. A kezelés antibiotikummaltörténik, már ezért sem jó a terhesség időszakára hagyni.

Nemfertőzés okozza, de veszélyezteti a baba kihordását a bakteriálisvaginózis. Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy felborul a hüvelysaját baktériumflórájának természetes egyensúlya. Ez az állapotegyszerű nőgyógyászati vizsgálat során kimutatható és helyi kezelésselkarban tartható.

Fontos tudni, hogy nem elég csak a leendő anyátmeggyógyítani, hiszen hamarosan visszakaphatja a bajt élete párjától.Ha a férfi prosztatagyulladásban, vese- vagy hólyaggyulladásbanszenved, szinte biztos, hogy partnerét is veszélyezteti. Ha nem együttkezelik őket, előfordulhat, hogy újra és újra visszafertőzik egymást(mintha pingpongot játszanának a kórokozóval). A családtervezésiközpontokban eleve fel szokták ajánlani az ondó fertőzöttségénekvizsgálatát, de ezt urológiai vagy andrológiai szakrendelésen is bárkikérheti.

Forrás: Kismama magazin