Terhesség

Szülési szabadság: ezt kell tudni róla

Aki munkavállaló, az jogosult a szülési és a fizetés nélküli szabadságra is. Mik a szülési szabadság érvényes szabályai?
2017. Július 18.

Szülési szabadság: ezt kell tudni róla

A szülési szabadságról a munka törvénykönyve, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény és a társadalombiztosítás ellátásairól szóló törvény rendelkezik.

Ezek alapján a szülési szabadság szülés esetén vehető igénybe. Szülési szabadságra jogosult az anya és az örökbefogadó nő, tehát a szülési szabadság csak nőkre vonatkozik, férfiakra nem.

A szülési szabadság összesen 24 hét, azaz 168 nap, és úgy kell kiadni a munkáltatónak, hogy maximum négy hét a szülés várható időpontját megelőzze. Ezt az időt munkában töltött időnek kell tekinteni. A szülési szabadság ideje alatt jár a csecsemőgondozási díj, ez maximum a gyermek megszületését követő 168 napig jár.

A csecsemőgondozási díj tehát a szülési szabadság ideje alatt jár, de alapfeltétele az, hogy az anyának társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie (szülés előtti két évben 365 nap). Ez a pénzbeli juttatás a bruttó kereset 70 százaléka. Korábban terhességi-gyermekágyi segélynek (TGYÁS) hívták a csecsemőgondozási díjat.

A csecsemőgondozási díjra való jogosultság legkésőbb a baba megszületésének napjától jár, koraszülött baba esetében a szülési szabadság első napjától.

A szülési szabadság abban az esetben szűnik meg, ha a baba halva születik, ha a baba a szülést követően hal meg, ekkor a halálát követő 15. napon szűnik meg illetve ha a gyermek valamilyen oknál fogva kikerül a családból.

Kapcsolódó cikkeink: