Terhesség

Szülési fájások – a legfontosabb tudnivalók

Mi különbözteti meg a szülési fájást a jóslófájástól? Miért fáj egyáltalán a szülés és együtt lehet-e működni vele?
2021. December 05.
Szülési fájások - a legfontosabb tudnivalók (fotó: Getty Images)

Szülési fájás vagy jóslófájás?

A szülési fájások felismerése – különösen először szülőknél – okozhat némi problémát. Az ún. jóslófájással keverhető össze, de van néhány jól meghatározható különbség a két fájástípus között.Az ún. jóslófájás vagy más néven Braxton-Hicks kontrakció a várandósság 23-24.hetétől is jelentkezhet, és nincs köze a szülés megindulásához. Kellemetlen, feszítő érzés, ami váratlanul és ami nagyon fontos, hogy rendszertelenül jelentkezik.A szülési fájdalmaktól tehát a következők különböztetik meg: a fájások nem erősödnek, nem sűrűsödnek, nem rendszereződnek – úgy, ahogy a valódi szülési fájások.A valódi szülési fájások nem maradnak abba, azonban a jóslók igen: testhelyzet változtatásra, meleg fürdő hatására. A szülési fájások azonban egyre erősödnek, sem meleg víz, sem testhelyzet változtatás nem szünteti meg őket, egyre rendszeresebbé válnak.

A szülési fájás, jó fájás

A szülési fájdalom kivételes, jó fájás, mert fontos élettani funkciója van. A méhnyak tágulása, a szövetek feszülése és a méhösszehúzódások okozzák. Különleges fájdalom, mert nem betegséget jelent, hanem azt, hogy hamarosan megszületni a kisbaba.

A méhösszehúzódások közötti idő egyre rövidül, maga a kontrakció hossza azonban egyre nő. Nem érdemes a fájdalom ellen dolgozni – bár ez egyáltalán nem könnyű-, hanem azt jó tudatosítani magunkban, hogy egyre közelebb kerülünk a kisbabánk megérkezéséhez. Furcsán hangozhat, de érdemes együttműködni a fájdalommal és egyszerűen csak hagyni a hullámokat, nem ellentartani. A szülési fájásokat elviselhetőbbé tehetjük a megfelelő testhelyzet megválasztásával, relaxálással, masszázzsal – ezek természetesen csillapítási módszerek. Létezik gyógyszeres fájdalomcsillapítás is, ezt érdemes előre megbeszélni az orvossal, kórházzal.

A szülésnek négy szakaszát különböztetjük meg: a tágulási, a kitolási, a lepényi és az ún. postplacentaris szakot. A különböző szülési szakaszok különböző ideig tartanak, de fontos tudni, hogy minden vajúdás egyéni, az átlagostól eltérő szülési hosszok nem jelentenek feltétlenül bajt vagy veszélyt.A tágulási szakban a méhösszehúzódások hatására a méhnyak kitágul, eltűnik. Ez a szakasz átlagosan 9-11 óráig tart először szülő nőknél. A kitolási szak végén születik meg a baba, ez a szakasz a méhszáj eltűnésétől kezdődik és átlagosan 50-60 percig tart. A lepényi szak a baba megszületése utántól a lepény megszületéséig tart, 5-20 perc az átlagos időtartama. Az ún. postplacentaris szak a lepény megszületését követő megfigyelési szakasz, általában négy óra hosszú. Azért van rá szükség, mert leggyakrabban ebben az időben fordul elő vérzés.A szülési fájásokra tehát az jellemző, hogy a kezdeti rendezetlen fájások idővel nem múlnak el, épp ellenkezőleg, rendszereződnek. A kontrakciók közötti idő egyre rövidül, de a fájások hossza egyre nő, a kezdeti 20 percenként jelentkező fájások (vannak, akiknél 40 vagy 45 perces fájásokkal kezdődik a vajúdás), előbb 10, majd 5, majd 3, stb percenként jelentkeznek, a fájások hossza azonban egyre nő, egyre hosszabb lesz. A szülési fájások fontosak és jó fájások, megkönnyítjük a vajúdásunkat azzal, ha nem tartunk ellent a fájásoknak, hanem elfogadjuk őket és ráülünk a hullámokra, hagyjuk, hogy magával ragadjanak, hiszen azt a cél szolgálják, hogy megszülessen a kisbabánk.