Terhesség

Szülés után: intim tippek a gyors regenerációért

A kisbaba születése, az első együtt töltött hetek, hónapok egy nagyon izgalmas, mozgalmas időszak. A baba gondozása mellett azonban nem szabad megfeledkezned a saját egészségedről, a szülés utáni regenerálódásról sem.
2020. Augusztus 31.
Szülés után: intim tippek a gyors regenerációért (Fotó: Getty Images)

Hoztunk neked néhány praktikus tippet, hogy mielőbb visszanyerd régi formád, erődet.

Segítsd a gát regenerálódását

Közvetlenül a szülés után a legfontosabb, hogy ne szedjünk össze semmilyen fertőzést a kórházban. Vessünk be papír WC-ülőkét, vagy fertőtlenítsük az ülőkét. Ha történt gátmetszés is, akkor sebfertőtlenítőre is szükségünk lehet. Segítheti a gát gyógyulását, ha jegeled a területet néhány óránként. Fontos, hogy közvetlenül ne érintkezzen a jég a sebbel. Üléskor használj ülőgyűrűt, vagy egyszerű úszógumit. Ha nem éri nyomás a sebet, az nem csak a fájdalmat mérsékli, de a sebgyógyulást is támogatja. Fontos a megfelelő higiénia is! Naponta kétszer is letusolhatunk langyos vízzel. Lehetőleg használjunk illatmentes, kímélő tusfürdőt (vagy akár patikai mosdató kenőcsöt). A törölközés módja is fontos: a dörzsölő mozdulat helyett váltsunk itató mozdulatokra. (Az óvatos itatás a WC-papírhasználatnál is javasolt.)

Ne hagyd ki a gátizom-tornát

A Kegel-gyakorlatok végzése remek módja annak, hogy a hüvely visszanyerje a formáját. Erősíti a gátizmokat, a medencefenék izmait, így remek megoldás a szülés utáni inkontinenciára. A szülés utáni időszakbak teljesen normális az is, ha az átlagosnál többet szellentesz, a kismedencei izmok, szalagok, a záróizmok ideiglenes gyengülése miatt. Az intim torna azonban segíthet abban is, hogy ezek az izmok mielőbb újra megerősödjenek.

Legyél türelmes a bélmozgást illetően

A szülés után időt vehet igénybe, amíg a bélmozgás visszaáll a normál kerékvágásba, ezért nem szabad erőltetni a dolgot. A rostban gazdag ételek, mint a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, a megfelelő folyadékbevitel, a rendszeres séta, gyermekágyi torna és a székletlágyítók is segíthetnek, hogy rendszeres és könnyebb legyen a székletürítés.A székrekedés megelőzésében segíthet az is, ha napi három étkezés helyett inkább ötször eszel, kisebb adagokat, és a rostok bevitele mellett ügyelsz arra is, hogy elegendő szénhidrátot és fehérjét fogyassz.

Mi segíthet az aranyérbetegség ellen?

Attól még, hogy a terhességi aranyérbetegség kimaradt az életedből, a szülés okozta fizikai megterhelés hatására a szülés után még  tapasztalhatsz aranyeres panaszokat. Az intim izmokat megmozgató Kegel-gyakorlatok az aranyeres problémák ellen is hatásosak lehetnek, mert fokozzák a keringést az adott területen, és helyükön tartják az aranyeres párnákat.A végbélkörnyék megfelelő higiéniája is nagyon fontos, hogy megelőzd az irritációt, és javasolt a pamut fehérnemű viselése, a székelés utáni tisztálkodás, és a durva WC-papír helyett nedves WC-papír, vagy popsitörlő használata. Az aranyeres panaszoknál segíthet a jegelés, ha nincs vérzés, akkor a langyos ülőfürdő is. Továbbá különböző krémeket is bevethetsz a tünetek enyhítésére.Fontos még a mozgás, a rostban gazdag táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel is.

Mit tehetsz hüvelyszárazság esetén?

A szülés után és a szoptatás időszakában alacsonyabb a szervezet ösztrogén-szintje, amely a hüvely nyálkahártyájának elvékonyodásához vezethet, így hüvelyszárazságot okozhat. Ez a gyermekágyi időszak után kellemetlenné, fájdalmassá teheti a szexuális együttléteket, ezért érdemes síkosítót alkalmazni. Helyileg alkalmazható krémek is léteznek a probléma orvosolására, ezekkel kapcsolatban érdeklődj az orvosodnál.

Az intim neszesszered tartalma

A szülés utáni intim regeneráció idején javasolt, hogy kényelmes, jól szellőző, pamut fehérneműt válassz magadnak. Tárazz be nagyméretű betétekből, melyekre akár néhány hétig is szükséged lehet a szülés utáni vérzés miatt – a fertőzések megelőzése érdekében tampont ne használj ebben az időszakban. Érdemes beszerezned egy hideg borogatásos párnát (jégzselé), popsitörlőt/nedves WC-papírt, puha és nem illatos WC-papírt, illatanyagmentes tusfürdőt vagy gyógyszertári mosdókenőcsöt, illetve hasznodra lehet az eldobható alsónemű is, ami jól szellőzik és tart.

Pihenj, amennyit csak tudsz

A regeneráció elengedhetetlen része a kellő mennyiségű pihenés – tudjuk, hogy ez egy újszülött babával nem a legegyszerűbb. Fogadd el a segítséget a családtagoktól, hogy a lehető legtöbbet tudj pihenni, aludni, és oszd meg a baba körüli teendőket a pároddal.Felhasznált források: whattoexpect.com, thebump.com, mother.ly