Terhesség

Szülés: mikor és hogy kell nyomni?

Egyáltalán van olyan, hogy "helyesen" nyomni? Annyit elöljáróban elárulunk, hogy érdemes itt is az ösztöneinkre hallgatni!
2018. Augusztus 31.
Szülés: mikor és hogy kell nyomni?

Az elsőszülő anyukák leginkább azért félnek a szüléstől, mert fogalmuk sincs, mire számítsanak. Sajnos ha utánaolvasunk és eljárunk egy szülésfelkészítő tanfolyamra, akkor sincs garancia arra, hogy minden úgy fog történni a szülőszobán, ahogyan mi azt elképzeltük. A Small Parenting Village weboldalához tartozó Facebook csoportban így az alábbi 3 kérdés merül fel az anyukákban a leggyakrabban:

– Honnan tudom, mikor kell nyomni?

– Van erre valami recept, hogy pontosan hogy kell kinyomni a babát?

– Honnan tudom, hogy jól csinálom?

Mikor kell nyomni szülés közben?

Amíg nem vagy rendesen kitágulva, addig semmi értelme nyomni, hiszen csak energiát veszítenél, amire később nagy szükséged lesz.

Először is azt érdemes tudni, hogy milyen szakaszokból áll a szülés. A 9 hónap című könyv szerint ezek a legfontosabb állomások:

1. szakasz

Ez további három részre osztható: kezdeti szakasz, aktív szakasz és átmeneti szakasz.

A kezdeti szakaszban az összehúzódások még csak 35-45 másodperc hosszúak és kb. 20 perces szünetek váltják őket. A méhszáj pedig csupán 3 centire van kitágulva. Ez a szakasz a leghosszabb, háromtól akár hat óráig vagy még hosszabban is eltarthat.

Az aktív szakaszban a méhszáj már 7 centire is nyitva lehet, a méhösszehúzódások pedig egyre intenzívebbek, 3-4 percenként követik egymást és 40-60 másodpercig tartanak. Ez a szakasz nagyjából három órás.

A gyors átmeneti szakaszban a méhszáj már teljesen nyitva van (10 cm), a fájások pedig 60-90 másodperc hosszúak és 2-3 percenként jelentkeznek.

2. szakasz

Ekkor jön el a kitolás ideje, hiszen a tágulás elérte a maximumát. Ez egészen 2 perctől 2 óráig is eltarthat. Néhányan ellenállhatatlan késztetést is éreznek a nyomásra, valamint a végbélnél óriási nyomást éreznek. Mindezt egy bizsergő, szétfeszítő, csípő, szúró érzés kísérheti a hüvelynél, ahogy a baba feje egyre előrébb nyomul. A pillanat azonban, mikor a baba kicsusszan, általában egyáltalán nem fáj.

3. szakasz

A szülés befejező akkordja a méhlepény megszülése. Lehetnek finomabb összehúzódásaid a baba megszületése után, de vannak édesanyák, akik ebből semmit sem éreznek. Ilyenkor általában az orvos is segít úgy, hogy egyik kezével finoman húzza a köldökzsinórt, a másikkal pedig visszafele tolja a méhedet, miközben arra kér, hogy a megfelelő időben nyomj. Ez sokszor 5 perc alatt megvan, de maximum egy óráig tart.

És akkor hogyan kell helyesen nyomni?

Ahogyan a legtöbb Smart Parenting Village anyuka beszámolt róla, a baba kinyomása leginkább olyan, mint (elnézést a kifejezésért) kinyomni életed legnagyobb székletét, miközben székrekedés érzésed van. Igen, sajnos közben még az is előfordulhat, hogy véletlenül tényleg “bemegy”, ez azonban teljesen normális, úgyhogy nem kell aggódni miatta! Szóval ne hagyd, hogy a szégyenlősséged a nyomás útjába álljon (habár valószínűleg ezen a ponton már rég nem lesz erőd szemérmeskedni). Íme, néhány tipp anyukáktól:

– Próbáld meg teljesen ellazítani a tested, és teljes erőddel fókuszálj a végbeledre és a hüvelyedre.

– Szorítsd az állad a mellkasodra, vagy szegezd a tekinteted a köldöködre – ez segít majd koncentráltan nyomni.

– Ne feszítsd túl a felsőtested, az arcod és a szemed, hogy megelőzd a mellkasi fájdalmat és az arcon, szemen kialakuló véraláfutásokat.

– Vegyél egy vagy két mély levegőt, majd ugyanennyi ideig nyomj kontrakció közben vagy amikor a legerősebb az összehúzódás. A nyomásnak kellene vezetnie a babát, nem a ritmust diktálnia.

– Vedd észre, hogy mikor vannak a kontrakcióid, de nem kell aggódnod, az orvos úgyis mondja majd, hogy mikor készülj fel és mikor nyomj.

– Ha úgy érzed, szülés közben nem halad a folyamat, próbálj meg pozíciót váltani. Emeled meg a medencéd közvetlenül nyomás előtt, aztán adj bele mindent.

– Ha az orvosod 10-től számol visszafele, ne hagyd abba a nyomást addig, míg a számolás a végéhez nem ért.

Jól csinálod?

A legtöbb anyuka szerint pontosan tudni fogod, hogyan kell nyomni, mikor eljött az idő. Ha mégis valamiért rosszul csinálnád, az orvos és a szülésznő (vagy dúla) is segíteni fognak. Némelyik újszülött kicsit csúcsos fejjel születik, de ne aggódj, egyik sem marad így! Ha nem elég hatékonyan nyomsz, a baba lehet, hogy elakad a méhnyaknál, ilyenkor egy kis közbelépéssel megoldható a probléma, és sikerült majd kinyomnod a gyermeked.

Míg a szülés napjára várakozol, végezz néhány olyan gyakorlatot, ami segíti majd a folyamatot. Sőt, esetleg előre kipróbálhatsz (begyakorolhatsz) néhány pozíciót is, ami csökkenti majd a fájásokat. Írhatsz egy szülési tervet is, ha még nem tetted, hogy a helyszínen biztos, hogy egy hullámhosszon legyetek az orvosoddal és szülésznőddel.

(via smartparenting)

Kapcsolódó cikkeink: