Terhesség

Szülés: hogy működik a Ferguson-reflex?

Lehetséges lenne úgy szülni, hogy nem kellene nyomni? Mi is az a Ferguson-reflex és hogy működik?
2021. Július 13.
Hogy működik a Ferguson-reflex? (Fotó: Getty Images)

Mi az a Ferguson-reflex?

A Ferguson-reflex magzati kilökődési (ejekciós) reflex (angolul Fetal Ejection Reflex – FER) néven is ismert, és azt írja le, amikor a test önkéntelenül, azaz erőltetett nyomás nélkül kilöki, kitolja a babát. Hogyan működik ez a reflex?Ahogy a healthline.com írja, amikor közeledik a szülés napja, az oxitocin receptorok sűrűsége a méhben a kétszázszorosára is megnövekedhet, ami azt jelenti, hogy tökéletesen felkészül arra, hogy reagáljon erre a hormonra. A szülés során a szervezet oxitocint szabadít fel, a receptorok pedig stimulálják az összehúzódásokat.Az összehúzódások hatására a méhszáj elvékonyodik és kitágul, a baba pedig lefelé halad a szülőcsatornában. A méhnyakra és a szülőcsatornára nehezedő nyomás növekedésével az idegpályák üzenetet továbbítanak az agyba, hogy még több oxitocin szabaduljon fel. Ez az extra oxitocin két-három erőteljes méhösszehúzódással jár, és a baba “kilökődik”.Érdemes belegondolni abba, hogy a természetben az emlősök olyan helyeken szülnek, ahol védettnek és biztonságban érzik magukat. Ennek az oka az, hogy a magzati kilökődéi reflex akkor működhet, amikor ezek az állatok biztonságos és támogató a környezetben vannak.Korábbi, 2004-es kutatás szerint a szülés során nem csak fizikai és érzelmi támogatásra van szüksége a kismamáknak, hanem békés és csendes környezetre is, hogy a feladatukra koncentrálhassanak. Ha ez biztosított, előfordulhat, hogy működésbe lép a Ferguson-reflex.Ugyanis ha ijedtnek vagy fenyegetettnek érzi magát a kismama, a szervezete jelet küld a katekolamin stresszhormonnal, hogy állítsa le a természetes vajúdási folyamatot, és így nem váltja ki a magzati kilökődési reflexet.

Milyen fiziológiai folyamat játszódik le a Ferguson-reflex során?

A méh izmai már feszesek, és nyitva tartják a felfelé húzott méhszájat. Amikor a méhszáj teljesen kitágult, a test felkészül a szülés utolsó pillanataira, a méh még jobban felfelé húzódzkodik, és lejjebb tolja a babát.Ezen a ponton az anya késztetést érezhet arra, hogy függőleges helyzetet vegyen fel, hogy a hátára feküdjön a megemelt ágyon, vagy hogy épp térdre ereszkedjen. Ekkor kettő vagy három erőteljes lökést érezhet, mielőtt a baba megjelenik.Hormonális szempontból ehhez a noradrenalin hormon segítsen aktiválni az oxitocin receptorokat, az oxitocin pedig rövid, szakaszos, nagy frekvenciájú hullámokban szabadul fel. Ahogy a baba nyomja a szülőcsatornát, azzal serkenti az oxitocin felszabadulását, aminek hatására a méh izmai tovább nyomják a babát. Ez ismét megnövekedett nyomást jelent a szülőcsatornára, ami újabb adag oxitocin felszabadulásához vezet – és ez egészen addig folytatódik, amíg a baba meg nem érkezik.A Ferguson-reflex önkéntelen, az anya nem tudja ezt irányítani.

Miért lehet akadályozott a Ferguson-reflex a kórházi körülmények között?

Michel Odent kutató, aki várandósokat vizsgált, rámutatott arra, hogy a szülés önkéntelen folyamat, és úgy gondolta, hogy ezt nem szabad segíteni vagy zavarni. A kórházi folyamatok azonban ellentmondanak ennek a feltételezésnek.A természetes szülési folyamat akadályozott lehet, mert a prefrontális agyi kéreg cselekvésre kényszerül, ahelyett, hogy az agy hátsó része, amely a reflexekért felelős, irányíthassa a folyamatot. A szervezet reagál a közbeavatkozásra és az egyedüllét, a privát szféra hiányára, és olyan stresszhormonokat szabadít fel, amelyek megállítják ezt a folyamatot.De ez nem azt jelenti, hogy a kórházi folyamatok rosszak lennének, különösen, ha valakinél a szülés még potenciálisan veszélyes is, ha magas a szövődmények kockázata – hiszen a kórházak és a modern orvoslás jelentősen csökkentette az anyák és a csecsemők halálozási arányát.A bellybelly.com.au portál szerint a magzati kilökődési reflex kiváltódhat, ha:

  • az anya fenyegetve érzi magát a vajúdás utolsó szakaszában, és közel van a szüléshez. Egyszerűbb és biztonságosabb a baba kitolása, mint a vajúdás folyamatának megakasztása, szemben azzal, ha a korai vajúdás során zavarják meg.
  • az anya zavartalanul, teljesen biztonságban és támogatva érzi magát, nem zavarják zajok, fények, kényszeredett szemkontaktus.
  • valamilyen beavatkozás fenyegeti az anyát, vagy félelmet érez a baba biztonsága kapcsán a vajúdás második szakaszában, és közel van a szüléshez.

Kórházi körülmények között ritkán fordul elő a Ferguson-reflex.Forrás: healthline.combellybelly.com.au