Terhesség

Szülés előtt fontos, hogy fejben is rendben legyünk!

Covid-járvány, az orvosválasztás lehetőségének megszűnte, egyenlőtlen színvonalú szülészeti ellátás, a segítők kizárása a szülő nő mellől - csupa olyan tényező, ami fokozza a várandósok kiszolgáltatottságát.
2022. Április 19.
Szülés előtt fontos, hogy fejben is rendben legyünk! (kép: Getty Images)

A császármetszéssel kapcsolatos információszerzés hónapjában égető, hogy a szülésre való testi-lelki felkészülés, hangolódás fontosságáról is szót ejtsünk.

“Korábban is, de manapság még inkább fontos, hogy a babavárás, a szülésre és a gyermekágyra való felkészülés során ne csak a külsőségekre és a -látható« előkészületekre helyezzük a hangsúlyt. Az ideális az lenne, ha az anyák korrekt, tényszerű ismeretanyaggal a fejükben érkeznének a szülőszobára, a műtőbe, önbizalommal, a folyamatba vetett bizalommal és humorérzékkel – ezek ugyanis mind sokat tudnak segíteni abban, hogy ne az alárendelt és kiszolgáltatott életérzés legyen domináns életük ezen meghatározó időszakában” – magyarázza Veisenberger Eleonóra, perinatális szaktanácsadó, dúla, a Császárvonal szakértője, aki hozzáteszi, mindig egyénfüggő, kinek mi jelent kapaszkodót a felkészülés során.

“Fel kell tennünk a kérdést: mi és ki segíthetne abban, hogy magabiztosnak érezzem magam szüléskor? Milyen külső és milyen belső kapaszkodóim vannak?” – sorolja a szakember, és azt javasolja, elsősorban ezeket a belső kapaszkodókat építsük ki, mert lehet olyan pillanat, amikor másféle nem is lesz elérhető.

A jó szülésélmény megtapasztalása ma sokszor inkább a véletlen és a szerencse összjátéka, ha nem készülünk rá tudatosan, mert a körülmények és feltételek nem mindig adottak és egységesek. Ezért elsősorban informálódni fontos: (beteg)jogainkról, lehetőségeinkről, a választott intézményről, a hüvelyi szülésről és – a 40%-os hazai császárarány mellett – a császármetszésről is, mert a szülészetben nincsenek garanciák, illetve a jelenlegi ellátás nagyban támaszkodik beavatkozásokra, melyeknek dominószerűen követhetik egymást, nem ritkán elvezetve a műtőig. Az informálódást, hangolódást (szülésfelkészítőkön, női körökben, relaxálással, szülésáldó ünnepen stb.) nem érdemes elspórolni.

A kórházi szülésfelkészítőkön például megismerhetjük az adott intézmény protokollját, szokásait, és így arra is lehetőséget kapunk, hogy megerősödjünk döntésünkben, vagy időben kórházat váltsunk. A kórháztól független szülésfelkészítők ehhez képest jellemzően intimebb formában készítenek fel, ezekből is a leginkább az ún. bábai szemléletű események hasznosak. Utóbbiakon az élettani szüléssel kapcsolatos szerteágazó tudás lehet a miénk, ahol előtérbe helyezik a fájdalomkezelés eszközeivel való ismerkedést, a szabad testhelyzet választásának vagy az otthon/vízben vajúdás/szülés reális lehetőségének megismerését.

Az apák szerepe a felkészülésben

“Azt szokták mondani -ha az anya rendben van, akkor az egész család rendben van.« Mit tehet egy apa a várandósság alatt, a szülőszobán és utána, hogy ez teljesüljön? Bátor szívre és felkészült fejre van szüksége, ezért ajánlom, hogy vegyen részt szülésfelkészítő tanfolyamon. Mivel az édesanyák már nem női körben szülnek, mint évszázadokkal ezelőtt, az apa az a személy, aki a szüléskor is anya legfontosabb szövetségese. Így jó, ha nem akkor találkozik először a gátvédelem fogalmával, tisztában van az orvosi protokollokkal és azok szükségességével, hogy adott esetben időt nyerjen a vajúdó kismamának, vagy képviselni tudja érdekeit. A szülés a legtermészetesebb dolog a világon, le tud zajlani beavatkozásmentesen, de ma nagyon medikalizáltak a körülmények. Sok aggódás veszi körül az eseményt, ezért jó, ha apa felkészült és képes megtartani azt a teret, amiben anya átadhatja magát a szülés folyamatának”- foglalja össze gondolatait a téma kapcsán Vadas János, a ManDoula szülésfelkészítő apatrénere, párkapcsolati tanácsadó, a #kispapacoaching alapítója.

A lélek munkáját támogatni kell

Régen különféle rítusok álltak rendelkezésre a lelki oldal megtámogatására, de ezek a hagyományok kikoptak, a nők félelmeikkel, szorongásaikkal magukra maradtak, s mára szervezetten csak az orvosi, tudományos várandósgondozás zajlik, ahol ezen kérdések háttérbe szorulnak. Pedig a lélek megtámogatása így néz ki ideális esetben:

  • lehetőség szerint kiiktatjuk a szülést gátló tényezőket (félelmek, stressz, szorongás, a szülővé válás kételyei és dilemmái)
  • a szülést segítő tényezőket erősítjük (a biztonságérzet, az önmagunkkal való együttérzésünk, testünkben vetett hitünk erősítése, az ellazultság elérése, a szülési fájdalom menedzselése/elfogadása, segítők és információforrások gyűjtése, szülési terv átgondolása, spiritualitás, vizualizációk, pozitív szuggesztiók alkalmazása).

“Krónikus stresszforrásokkal teli mindennapjainkban az a jellemző, hogy anyaként inkább másokért vagyunk jelen. A testünknek-lelkünknek olykor nagyon kevés elég, hogy felpörögjön. Várandósan is úgy működünk, hogy ha tudatosan nem is vagyunk mindig jelen a magzatunknak, a testünk folyamatos kommunikációt végez. Már egy-egy célzott elcsendesedésnél megtörténhet egy intenzívebb kapcsolódás, de fókuszálhatunk önmagunkra is. Valójában mindegy, hogy az erdőben sétálva vagy egy szülés körüli segítővel beszélgetve, a férjünk ölében ellazulva találjuk meg az elcsendesedés helyét” – magyarázza Eleonóra.

A várandósság alatti elcsendesedés fontosságát hangsúlyozza Oláh Kata, pszichológus, szomatodráma játékvezető is, a Császárvonal relaxációs hanganyagtárának szerzője. “A szülés ösztönös folyamat, nem a tudatosságért felelős agyi központok irányítása alatt áll. A várandósság alatti önmagunkra figyelés segíthet abban, hogy a szülés során is tudjunk, merjünk hallgatni ösztöneinkre. Biztonságos helyeket építhetünk ki a benső világunkban, ahová mindig visszatérhetünk. Például megtanulunk a légzésünkre figyelve megnyugodni, vagy felkészülhetünk arra, hogy mire fogunk gondolni, amikor egy beavatkozást végeznek, vagy egy erősebb hullámot, szülési fájdalmat élünk meg. Segít kapcsolatot teremteni belső erőforrásainkkal. Ez nem csak hüvelyi szülés esetén hívható segítségül, de akár császármetszés alkalmával is, vagy ugyancsak jól jöhet a császármetszés(ek) utáni hüvelyi szülésre való készülés kihívásokkal teli utazása során.”

Tudtad-e?

A rendszeresen gyakorolt relaxáció csökkenti a stresszt, pozitív élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek. A rendszeresen relaxáló kismamáknál az alábbiakat figyelték meg: a test és a megterhelt testrészek ellazulása, alacsonyabb vérnyomás, a belső szervek, a méhlepény vérellátásának javulása, a szüléstől való félelem csökkenése, az alvásproblémák javulása, a szülés körüli komplikációk/beavatkozások előfordulásának csökkenése. Megkönnyítheti a testi változások megélését, felkészít a szülésre, a magzat felé fordulás elősegítője. A Császárvonal hanganyagai között nem véletlenül találhatunk szakember segítségével életre hívott, a császáros műtét alatt segítő anyagot, VBAC, császármetszés előtti, illetve hasi szülés és császárelőzményes hüvelyi szülés utáni relaxációt, a szülés utáni regeneráció során ellazító hanganyagot a kismamatornák, a szülés utáni felépülést, a kötényhas visszahúzódását elősegítő programok mellett.

A lélek felkészítése a 9 hónap alatt tehát nem más, mint önmagunk érzelmi gondozása, esetenként önismereti kérdéseink feldolgozása, mellyel közelebb tudunk kerülni ahhoz a vágyott szülésélményhez is, ami szerencsés esetben nem évekig kísértő megrázkódtatás lesz, hanem egy olyan megélés, amire jó lesz visszaemlékezni.

A Császárvonal célja a császármetszéssel, annak megelőzésével, a szülés utáni regenerációval, illetve a császármetszés utáni hüvelyi szüléssel (VBAC) kapcsolatos hiteles információk közvetítése. Ingyenes mobilalkalmazásuk (Android, iOS) mellett weboldaluk és Videótáruk a várandósságtól a szülés utáni időszakig támogatja az érintetteket.

Forrás: Császárvonal