Terhesség

Szülés: amikor kinyomják a babát

A baba kinyomása a szülő nő hasából már a törzsi kultúrák bevett módszere volt. De vajon szükség van-e a hasra gyakorolt nyomásra a 21. századi szülészeteken is?
2017. Június 14.

Szülés: amikor kinyomják a babát

A WHO 1999-ben adott ki egy gyakorlati kézikönyvet, amelyben négy kategóriába sorolta a normál szülésekkel kapcsolatos ajánlásait. Ez a négy kategória a bizonyíthatóan hasznos, a nyilvánvalóan káros vagy hatástalan, a kérdéses és a helytelenül alkalmazott eljárásokat tartalmazza.

A C kategóriába, vagyis az elővigyázatosan használandó, ugyanakkor kérdéses eljárások közé került a szülő nő hasára gyakorolt nyomás az orvos részéről.

(A WHO 2018-as ajánlásában a Kristeller-féle műfogással kapcsolatban azt írja, hogy a szülés elősegítése céljából a méh fundusára gyakorolt manuális nyomás a kitolási szakban nem javasolt, ahogy ez a Babaszoba.hu cikkében is olvasható.)

Mit jelent a szülő nő hasára gyakorolt nyomás?

A szülés második szakasza az úgynevezett kitolási fázis, amikor a méhnyak kitágulása már megtörtént, és a szülő nő tolási kényszert érez. A szülés ezen szakaszában a méh összehúzódásához hozzáadódik a szülő nő által kifejtett hasprés, és ezzel megkezdődik a baba kitolása a szülőcsatornán.

Mivel a hazai kórházi gyakorlatban továbbra is többnyire az úgynevezett kőmetsző pozícióban történik a szülés (háton fekve, félig ülő pozícióban felhúzott lábakkal), ezért az ebben a pozícióban szülő nőknek többszörösen nehezített helyzettel kell megbirkózniuk. A természetes, függőleges testhelyzetekkel ellentétben a szülő nő itt ugyanis nem tudja kihasználni a gravitáció adta plusz erőt, és a baba is nehezebben tud beilleszkedni a medencén való áthaladáshoz. Ráadásul a kőmetsző pozícióban a nő mozgáslehetősége is megszűnik, pedig a szabad pozícióválasztás és mozgás számtalan pozitív előnnyel jár a szülési folyamatban.

A kitolási szakasz végét jelzi, amikor a baba feje a hüvelynyíláshoz ér, majd a fej, vállak és törzs, végül a lábak kibukkanásával megszületik a magzat.

A kitolási szakaszban – hogy elősegítsék a magzat fejének kibújását – kerülhet sor az ún. Kristeller-féle műfogásra, amely a méh fundusára (a méh felső részére) gyakorolt nyomást jelenti. Ez lehet egy folyamatos lefelé irányuló nyomás, de lehetnek rövid, erőteljes lökések is az összehúzódások idején.

Az anya hasára gyakorolt nyomás – érdekes módon – meglehetősen régre nyúlik vissza. Már az ősi, törzsi kultúrákban is ehhez a módszerhez folyamodtak, hogy siettessék a baba megszületését.

Míg korábban az anya hasa köré tekert lepedők meghúzását alkalmazták, manapság többnyire az orvos az alkarjával gyakorol nyomást a szülő nő hasára, de vannak országok, ahol speciális segédeszközöket (pl. hasszorítókat) is használnak ehhez a manőverhez.

Milyen veszélyeket hordoz ez a beavatkozás?

A szakértők szerint a nő hasára gyakorolt nyomás olyan súlyos károkat okozhat mint a szülő nő máj- vagy lépsérülése, a méhlepény leválása és a méhsérülés. A magzat pedig súlyos idegrendszeri károsodások mellett borda- vagy végtagtörést is szenvedhet, sőt ez a külső nyomás akár a halálát is okozhatja. Kifejezetten veszélyesnek találták ennek a módszernek használatát vállelakadás esetén.

A hasra gyakorolt nyomás – pont a fent említett súlyos következmények miatt -Angliában és Spanyolországban tilos, míg nálunk – ahogy az Otthonszülés weboldalán olvashatógyakran ki sem kérik a szülő nők hozzájárulását az eljárással kapcsolatban, ráadásul a lehetséges következményekről sem tájékoztatják őket.

A gátizomnak sem jó

Már maga a kőmetsző pozíció is nehézzé teszi a gátizmok épségének megóvását, ezért fordulhat elő, hogy igen magas a rutinszerűen alkalmazott gátmetszések aránya a szülészeti osztályokon. Ugyanakkor a gátizom számára igencsak káros lehet az is, ha a kitolási szakban a hasra gyakorolt nyomással sietteti az orvos a baba megszületését.

Amennyiben szülési tervet szeretnénk készíteni, érdemes tehát erre is mindenképpen kitérni!

Ha fontos a méltóságteljes, az igényeidet figyelembe vevő szülés, célszerű utánajárni, hogy a kórház, ahol szülni szeretnél, milyen gátmetszési aránnyal rendelkezik, illetve milyen módszerek és eszközök állnak a rendelkezésünkre, vagy kikérik-e a szülő nő véleményét a kitolási szakaszban alkalmazott Kristeller- manőverről. A szabadon megválasztott vajúdási és szülési pozíció, a természetes szülési folyamatok támogatása (vagyis a nem parancsra történő nyomás) vagy a gátvédelemben jártas szülésznő szakértő segítsége mind-mind elősegítheti a könnyebb szülést és egyúttal a gátvédelmet is.

Kapcsolódó cikkeink: