Terhesség

Szőrtelenítés a terhesség alatt

A terhességi hormonok hatására nem csak a haj, de a testszőrzet is gyorsabban növekedhet, illetve megváltozhat a textúrája, sötétebb lehet, és olyan helyeken is megjelenhet, ahol korábban nem.
2021. Június 06.
Szőrtelenítés a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

Szerencsére ez a változás csak átmeneti, a szülés után nagyjából hat hónappal vissza kell állnia a szőrnövekedésnek a megszokott szintre. Addig is felmerülhet a kérdés, melyek a legbiztonságosabb szőreltávolítási módszerek a terhesség alatt?

Csipesz

Az olyan apróbb szőreltávolításhoz, mint a szemöldök formázása, vagy az állon megjelenő szőrszálak kiszedése a csipesz a legjobb módszer, amely természetesen teljesen biztonságos a terhesség alatt – hiszen semmilyen vegyszer vagy szépészeti eljárás nem szükséges hozzá.

Borotválás

Ha nagyobb területet szeretnénk szőrteleníteni, borotvát bátran használhatunk (de lehetséges, hogy a szokásosnál gyakrabban kell alkalmazni). Azonban a terhesség későbbi időszakában az intim területek borotválása már nehezebb lehet, mert a növekvő hastól lehetséges, hogy nem látunk rá ezekre a testrészekre.

Néhány tipp, ami segíthet:

  • Borotválkozás előtt puhítsuk fel a bőrünket és a szőrt – a zuhany ezen segíthet.
  • Inkább állva borotválkozzunk, ha lehetséges, mert ülve még kevésbé láthatjuk az intim területet, és nagyobb az esélye, hogy felsértjük a bőrünket.
  • Mindig használjunk borotváló krémet vagy gélt, a szőr növekedésével ellentétes irányba borotváljunk, és rendszeresen öblítsük le a borotvát.
  • Borotválás után használjunk illatmentes hidratálót, hogy így csökkentsük a bőrszárazságot.
  • A kézi és az elektromos borotva is biztonságos, de használjunk új pengét, így kevésbé valószínű, hogy megvágjuk magunkat. A borotván ne osztozzunk a párunkkal, mert ez növelheti a fertőzések kockázatát.
  • A láb borotválásánál legyünk fokozottan óvatosak, mert a növekvő has miatt rosszabb lehet az egyensúlyunk. (Ha lehet, ne a zuhany alatt állva borotválkozzunk nagy pocakkal, hiszen ez nagyon csúszásveszélyes.)

Gyantázás

A gyantázás hosszabb távú megoldást jelent a nem kívánt szőrre, és általában alkalmazható a várandósság idején, ha az nem tette túl érzékennyé a bőrünket. A melazma, azaz terhességi maszk – egyfajta hiperpigmentáció, barnás foltok az arcbőrön, amelyek a terhesség alatt alakulnak ki – által érintett testrészek gyantázása azonban nem ajánlott. A biztonság kedvéért érdemes az orvost is megkérdezni, hogy van-e bármilyen konkrét ok, amiért esetleg nem ajánlja nekünk a gyantázást.

Ha zöld az út a gyantázáshoz, akkor csinálhatjuk magunknak, vagy fordulhatunk kozmetikushoz is. Amíg betartjuk a használati utasításokat, az otthoni gyantázás általában biztonságosnak tekinthető.

De mindenképpen legyünk nagyon óvatosak, mert a gyantázás a terhesség alatt a szokásosnál fájdalmasabb lehet – a megnövekedett véráramlás érzékenyebbé teheti a bőrt. Ez különösen igaz a medence területére – ezért például a bikinivonal gyantázását jobb szakemberre bízni, aki jobban is rálát erre a területre, ha már nagyobb a pocak.

Szőrtelenítő krémek

Bár nagyon könnyen használhatók, a tudomány még nem foglalkozott azzal, hogy a terhesség alatt biztonságosak-e ezek a készítmények. A szőrtelenítő krémek általában bárium-szulfid port és kalcium-tioglikolátot tartalmaznak, amely feloldja a szőrszálakat, így olyan zselészerű állagú lesz, amely könnyen letörölhető a bőrről.

Ezeknek a kemikáliáknak általában erős szaga van, ami kellemetlen, és allergiás reakciót okozhatnak. Bár nincs bizonyíték arra, hogy káros lehet a terhesség alatt, talán érdemes mégis a szülés utánra hagyni a szőrtelenítő krém használatát. Ha mégis ezzel szőrtelenítenénk, először kérdezzük meg a termékkel kapcsolatban az orvosunkat, és ügyeljünk arra, hogy jól szellőző helyen használjuk a terméket, miután egy kisebb bőrterületen bőrpróbát végeztünk.

Lézeres és elektrolízis szőrtelenítés

Ezek a módszerek a szőrtüszőt roncsolják, hogy így gátolják meg a szőr növekedését. Mivel nem végeztek megbízható vizsgálatokat, ezekkel a módszerekkel is érdemes lehet várni a szülés utánig.

Bár a felgyorsult, extra szőrnövekedés bosszantó lehet, a jó hír, hogy több lehetőség is van a biztonságos szőrtelenítésre. És ne feledjük azt sem, hogy ez az állapot nem marad így örökre, a várandósság után maximum fél évvel várhatóan normalizálódik a helyzet.

Forrás: whattoexpect.com