Terhesség

Szivárgó anyatej a terhesség alatt – mi okozza?

Az anyatej, egészen pontosan a kolosztrumnak nevezett előtej már a várandósság idején elkezd termelődni a mellekben, felkészülve a baba érkezésére. Vannak kismamák, akik a kolosztrum szivárgását is tapasztalhatják, még azelőtt, hogy a baba világra jönne.
2022. Július 12.
Szivárgó anyatej a terhesség alatt - mi okozza? (Fotó: Getty Images)

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mi lehet ennek az oka, érdemes tisztázni, hogy mi is az a kolosztrum. Ha a várandósság alatt tej szivárog a mellekből, az valójában kolosztrum. Ez a sárgás-narancssárga, ragacsos folyadék az első tej, amit a baba fogyaszt, és amint világra jön, a kisbaba már fogyaszthatja is. A kolosztrum kisebb mennyiségű, de tápanyaggokban gazdag, és jótékony, immunerősítő hatással van a babára, írja a Healthline.

A kolosztrumot előtejnek is nevezik, és azt érdemes tudni róla, hogy:

  • gazdagabb fehérjében, és alacsonyabb a zsír- és szénhidráttartalma, mint az érett anyatejnek (Ez utóbbi néhány nappal a születése után áll a baba rendelkezésére, miután az úgynevezett tejbelövellés megtörtént.)
  • védi a babát a fertőzésektől, részben a megnövekedett szekréciós IgA (antitest) miatt
  • védi a baba bélrendszerét, és segíti az egészséges bélmikrobiom kialakítását

Amikor a mellek kolosztrumot termelnek, még nem lesznek különösebben tele, de nagyjából 3-5 nappal a szülés után érezhetően teltebbek lesznek, amikor a szervezet az érettebb anyatej termelésére vált át, aminek fehérebb a színe, és sokkal dúsabb.

Mikor kezd termelődni a kolosztrum?

A What to Expect portál szerint a szervezet már az első trimeszterben elkezd kolosztrumot termelni. Azonban a kolosztrum szivárgását általában csak a terhesség vége felé lehet tapasztalni, ha egyáltalán ez megtörténik.

Mi az oka a kolosztrum szivárgásának?

A prolaktin – a baba születése után az anyatej termelődéséért felelős hormon – szintje már a várandósság idején is megnövekszik, általában a harmadik trimeszterben. Azonban az anyatej nem termelődik nagy mennyiségben a terhesség alatt, mert az ösztrogén és progeszteron hormonok szintje magas, és ezek kordában tartják a tejtermelést.

Ha a prolaktin szintje egy kissé meghaladja az ösztrogénét és a progeszteronét, akkor a kolosztrum kis mennyiségben szivároghat. Ez teljesen normális, és nem ad okot aggodalomra. Szintén teljesen normális az is, ha egy kevés kolosztrum szivárog, amikor edzés közben a mellbimbók a melltartóhoz dörzsölődnek, vagy ha bármilyen módon stimulálva vannak – például szex közben.

Ha kolosztrum szivárog a terhesség alatt, az valószínűleg nem lesz több néhány cseppnél. Ha zavaró a szivárgás, érdemes lehet melltartóbetétet használni.

A legtöbb esetben nem kell aggódni a terhesség alatti anyatej-szivárgás miatt. Ha azonban sok (több, mint néhány csepp) kolosztrum szivárgását észleled, ha a kolosztrum véres, vagy ha a mellbimbó rendellenes folyását tapasztalod, javasolt beszélni az orvosoddal.

Források: healthline.comwhattoexpect.com