Terhesség

Szelíd vagy ártalmas? Így fogyaszd a gyógynövényeket terhesség alatt!

A gyermekáldással rengeteg változás történik szervezetünkben. Ezekhez többnyire jól alkalmazkodunk, de ha mégsem megy minden zökkenőmentesen, sokan élnének természetes gyógymódokkal.
2012. Szeptember 29.

A természet szinte minden betegségre és testi tünetre biztosít gyógyírt, de terhesen fokozott óvatossággal kell válogatnunk közülük. Némelyik ugyanis vetéléshez, koraszüléshez vagy magzatfejlődési problémákhoz is vezethet. Használatuk előtt mindig egyeztess a kezelőorvosoddal!

Vannak fűszerek, amik nem javasoltak terhesség alatt

Általános tanácsként az alábbiakat javasoljuk:

Érdemes kerülni:

A hashajtó, vértisztító, erős vízhajtó, összehúzó hatású, valamint pirolizidin alkaloidokat tartalmazó gyógynövényeket és fűszernövényeket. Ilyenek például a borókabogyó, az angyalgyökér, a fekete nadálytő, a gyermekláncfű, a csombormenta, a csilipaprika, a rozmaring, a petrezselyem, a sáfrány, a kakukkfű vagy a zsálya.

A legkedveltebb gyógy- és fűszernövények, ezeket nyugodtan fogyaszthatod:

  • citromfű: lázra, melankóliára, idegességre, gyomorpanaszokra, felfúvódásra
  • csipkebogyó: influenzára, immunerősítésre, hólyaghurutra
  • fekete bodza: megfázásra, lázra, gyulladásokra, lábdagadásra, visszerekre, immunerősítésre
  • gyömbér: émelygésre, gyomorpanaszokra
  • hibiszkusz: immunerősítésre, lábdagadásra, vérnyomás-ingadozásra
  • kamilla: puffadásra, lázra, gyulladásokra, idegességre
  • kömény, kapor, ánizs: puffadásra

Ezeket a növényeket többnyire gyógyteaként ismerjük, de például a bodzából és a csipkerózsából lekvár és szörp is készíthető. A gyömbér és az ánizs az ételek ízesítése mellett italok aromáját is adhatja. A hibiszkusz a teák színét élénkíti, míg a citromfű az édességeket, salátákat és italokat is fanyarabbá teheti. Külsőleg borogatásként, balzsamként, kenőcsként vagy inhalálóként is a segítségedre lehet.

Szelíd vagy ártalmas? Így fogyaszd a gyógynövényeket terhesség alatt!

Gyömbéres-mézes ital

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók 1 literhez:

1 liter víz

egy nagyobb fahéjrúd

három szegfűszeg

egy kávéskanál őrölt gyömbér

fél narancs leve és egy narancscikk vékonyan levágott héja

fél citrom leve és egy citromcikk vékonyan levágott héja

három-négy evőkanál méz

A vizet feltesszük forrni, és minden hozzávalót beleteszünk a citruslevek és a méz kivételével. Gyöngyözve főzzük 5-7 percig, majd levesszük a tűzről. Hagyjuk kicsit hűlni, ez azért fontos, hogy amikor a citrom- és narancslevet, valamint a mézet hozzáadjuk, ne vesszen el a citrusok C-vitamin-tartalma, és a méz jótékony összetevői se károsodjanak. Ha nagyjából 70 Celsius-fok alá hűlt, beleöntjük a leveket, leszűrjük, mézzel édesítjük, és bögrékbe töltve fogyasztjuk.

Tápanyagtartalom egy főre (2 dl):

Kalória: 42 kcal

Fehérje: 0 gramm

Zsír: 0 gramm

Szénhidrát: 10 gramm

Ezeket is olvasd el: