Terhesség

Súlyosabb lehet a koronavírus-betegség lefolyása terheseknél

Koronavírussal fertőzött várandósoknál fokozott kockázata van annak, hogy a betegség súlyosabb lefolyású lesz.
2020. November 05.
Súlyosabb lehet a koronavírus-betegség lefolyása terheseknél (fotó: Getty Images)

Ez derült ki egy nemrégiben az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC, magyarul Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ) által közzétett kutatásból.

Laura D. Zambrano, Ph.D., a CDC COVID-19-el foglalkozó kutatója és munkatársai arról számoltak be, hogy gyakoribb a terhes koronavírus nők körében a betegség lefolyásának súlyossága, mint a nem terhes nők esetében.

A CDC-nél 1 300 938 15-44 éves koronavírusos nőt regisztráltak. A kutatók azt találták, hogy a laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzött nők 35,5 százaléka volt terhes, az összes fertőzött nő 88,7 százalékának volt valamilyen tünete. A tünetes nők 5,7 százaléka volt várandós.

A terhes nők lényegesen nagyobb eséllyel kerültek intenzív osztályra, kellett invazív lélegeztetésben részesülniük, keringési-és légzési problémáik miatt szorultak kezelésre és a halálozás is gyakoribb volt, mint nem a nem terhes nők körében.

A szerzők szerint fontos tájékoztatni a terhes kismamákat arról, hogy milyen kockázata lehetnek annak, ha megfertőződnek és milyen tünetek, jelek utalhatnak erre.

(via medicalxpress.com)