Terhesség

Sokkal kockázatosabb a császármetszés a szegény országokban

Százszoros a kockázata a császármetszésnek a szegény országokban a fejlett országokhoz képest.
2019. Április 03.
Sokkal kockázatosabb a császármetszés a szegény országokban

A császármetszés százszoros kockázatot jelent az anyákra a szegényebb országokban, mint a fejlett világban a Queen Mary University kutatócsoportjának elemzése szerint.

A kutatók 12 milliót terhesség adatait vizsgálták meg. Eredményeik szerint évente 300 ezer anya veszti életét szülés közben vagy azzal kapcsolatosan, és a halálesetek 99%-a a közepes jövedelmű és szegény országokban történik. Ezekben az országokban 1000 császármetszés során átlagosan 7,6 anya veszti életét, ami százszorosa az Egyesült Királyságban tapasztalható halálozási rátának. A szubszaharai afrikai országokban van a legrosszabb helyzet, itt 1000 nőből 10,9 haláleset történik.

Ennél is ijesztőbbek az adatok azonban a császármetszést követően halva született vagy a szülést követően rövid időn, az első élethéten belül életüket vesztő csecsemők aránya: 1000 műtétből 56,6 esetben történik halva születés, a szubszaharai régióban 82,5 esetben. A szegény országokban 1000-ből 84,7 újszülött nem éri meg az egyhetes kort. A szülés közben életét vesztő nők negyede császármetszés miatt veszti életét ezekben az országokban.

Ez az eddigi legnagyobb elemzés a témában, segíthet abban, hogy kezelni lehessen a problémát.

Magyarországon 10-ből 4 a császármetszéssel született babák aránya, az arány folyamatosan nő, 1990-ben még csak 10 százalék körüli volt. A WHO ajánlása szerint a császármetszés arányának 5-12 százaléknak kellene lennie. Magyaroszágon 1000 szülésből 1,7 végződik anyai halálozással, ezzel a világon az 51. helyen állunk. A lengyeleknél ez az arány 0,03 1000 szülésre – írja a medicalonline.

Kapcsolódó cikkeink császármetszés témában:

Forrás: MedicalOnline