Terhesség

Saját köldökvére mentheti meg a csecsemőket

Ausztrál kutatók három fajta őssejtet azonosítottak a köldökzsinór vérben, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a cerebrális parézis (Little-kór) megelőzésében.
2014. Június 19.

A The Herald Sun napilap arról számolt be, hogy a betegség megelőzését célzó kísérlet keretében ausztrál újszülötteknek fogják beadni a saját köldökzsinórvérüket. A cerebrális parézis a testtartást és a mozgást befolyásoló fizikai állapot, melyet a terhesség során, vagy közvetlenül a szülés után a fejlődő agyat ért károsodás okoz. A gyakran a szülés körüli időszakban bekövetkező oxigénhiányos állapot következtében kialakuló rendellenesség következtében Ausztráliában évente mintegy 700 csecsemő születik Little-kórral, így ez számít a leggyakoribb gyermekkori testi fogyatékosságnak.

A Monash Orvoskutató Intézet szakértői kimutatták, hogy ha újszülötteknek a szüléstől számított 12 órán belül beadják a saját köldökzsinór vérüket, megelőzhetik a születéskor kialakuló légzési szünetelés (aszfixia) valószínűségét, ami az agykárosodást okozza. Az Ausztrál és Új-Zélandi Perinatális Társaság éves konferenciáján Courtney McDonald arról számolt be, hogy munkatársaival a köldökzsinórvér és az agy regenerálása közötti összefüggés meghatározásán dolgoznak.

“A köldökzsinórvér valóban beválik, de most azt szeretnénk kideríteni, melyik fajta köldökzsinór vért a legjobb visszaadni” – mondta dr. McDonald. “Ezek a sejtek megszüntetik a károsodást okozó gyulladást. Segítenek a csecsemő agyának, hogy regenerálja önmagát, és elősegíti azt is, hogy a vérerek megerősödjenek.”

A kutatók három típusú őssejtre összpontosítanak: a gyulladás elleni szabályozó T-sejtekre, az endoteliális progenitor sejtekre, amelyek a sérült területekre irányuló véráramlást serkentik, valamint az agyat regeneráló mesenchymális őssejtekre. A kutatás egyik kísérletében köldökzsinór vért vettek bárányokból, majd izolálták az egyes őssejt típusokat. Ezt követően injekcióban visszaadták az állatoknak az őssejteket a sérülést követő 12 órán belül.

Ennek a kutatásnak az eredményei alkotják majd az alapját annak az országos humán klinikai kísérletnek, mely során a cerebrális parézis kockázatának kitett csecsemőknek adják be a saját köldökzsinórvérüket a születésük utáni első néhány napban.