Terhesség

Rámutatott a hasamra: Anna

Minden családnak saját története van arról, hogy miként választottak nevet a gyereküknek. Most Éva meséli el a sajátját.
2013. Január 14.

Első gyermekünket várva, többször átnéztük férjemmel közösen az utónévkönyvet, majd kiválasztottuk a négy, számunkra legkedvesebb fiú és lány nevet. Mikor megtudtuk, hogy kislányunk lesz, már csak a négy név közül kellett választanunk. Sokáig Panninak, hivatalosan Annának szerettük volna elnevezni babánkat, mivel ez a név bibliai eredetű (Szűz Mária édesanyjának a neve) és jelentése Isten kegyelme. Végül aztán az utolsó hónapokban, arra a döntésre jutottunk, hogy újszülöttünket Dórinak fogjuk hívni.

Mikor megtudtuk, hogy ismét babát várunk és kislányunk lesz, újra átnéztük az utónévkönyvet, de a háromra fogyatkozott lánynevet nem tudtuk újjal bővíteni. A kiválasztottak közül mindkettőnk számára az Anna volt a legkedvesebb, viszont ekkor már nem ragaszkodtunk a becézett változatához. Valahogy mégis bizonytalan voltam, sokat gondolkodtam, jó nevet választunk-e születendő kislányunknak. A végső döntést Dóri lányunk hozta meg.

Úgy 18 hónapos lehetett, mikor egyik este a naptárat nézegetve elkezdtem olvasni a neveket, várva, hogy majd valamelyik megtetszik, majd magam se komolyan gondolva, hogy választ kapnék rá megkérdeztem kislányomat, hogy Annának hívják-e a testvérét? Nem vártam választ, mert előtte nem beszéltünk Dóri lányunknak arról, hogy testvére lesz és most is úgy tűnt mintha nem is figyelne, csak ott játszott mellettünk. Valamint beszélni sem nagyon tudott még akkor. Azonban ahogy feltettem a kérdést, rám nézett és játékait maga mögött hagyva gyorsan felpattant és odaszaladt hozzám, majd rámutatott a hasamra.

Nagyon megdöbbentem a látottakon és ettől kezdve nem volt kérdéses számomra, hogy jó nevet választottunk-e, hiszen mind a hárman ezt választottuk. Ezt követően bármikor, ha megkérdeztem Dórit, hogy hol van Anna, vagy meséltem arról, hogy kistestvére fog születni, odabújt hozzám és a hasamra mutatott vagy megpuszilta. Kislányunk nagyon várta kishúga érkezését, aki 2012. május 31-én meg is született és az Anna nevet kapta. Szerencsére nagy rajongással vannak egymás iránt kislányaink, nagyon szeretik egymást, Dóri óvja, védi kishúgát, ahogy a maga módján lehet. Remélem, mindig olyan jó testvérei lesznek egymásnak, mint most.

Sarkady-Filák Éva