Terhesség

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

Kívül kórház, belül hotel. Nem csoda, hogy ez a vidéki szülészet a fővárosi családok közt is népszerű. (Írásunk a 2009 novemberi állapotot tükrözi.)
2010. November 09.

A kistarcsai kórház ötödik emeletének cseppet sem otthonos előterében még nem gondoltuk, hogy csak egy ajtó választ el minket az ország egyik legkellemesebben berendezett szülészetétől. Dr. Gerő György kedvesen invitál a szobájába, ott meséli el osztályuk történetét.

Dr. Gerő György

Fotó: Rátkai Éva- Természetesen minden fejlesztéshez pénz kell. Egy szoba átalakításához milliós, egy vizsgáló, szülőszoba felújításához tízmilliós, egy új műtő berendezéséhez akár milliárdos nagyságrendben. Nem hullott az ölünkbe egy fillér sem, minden különleges szolgáltatásunkra az alapítványunk kalapozza a pénzt, melyet hihetetlen körültekintéssel, tervezéssel költünk el. Emellett a kórház menedzsmentje is jelentős anyagi és technikai segítséget adott. Az eredmény: hotel színvonalú, esztétikus, kényelmes kórtermek és szülőszobák. Mindhárom szülőszobában minden alternatíva elérhető, átalakítható szülőággyal, szülősámlival, medencével, labdával, bordásfallal.

– A vezérelv az, hogy minden családnak egyenlő esélyei legyenek, ne az döntse el, hogyan született meg a kisbaba, hogy véletlenül szabad volt-e az alternatív szülőszoba. Az eltérések kicsik. Az egyik szobánkban található egy szülőkerék elnevezésű “bútor”, egy speciális szülőszék, amit az anya nagyon finoman állíthat be, a saját igényei szerint, és az apa is sokkal jobban hozzáfér, ha segíteni szeretne. A három szülőkádból az egyik jacuzzi, így nemcsak a meleg víz, hanem a masszázs lazító hatása is érvényesül.

– A vízben vajúdás nagyon jó dolog! – mondja Balázs Erika szülőszoba-vezető. – Szeretik is a mamák, sokan igénybe veszik. A függőleges testhelyzet is nagyon jó vajúdás és szülés közben. Nálunk a berendezés és a szemlélet együtt változott. Az átalakítás idején Ausztriában voltunk tanulmányúton, így mire visszajöttünk dolgozni az új szülőszobába, már számtalan vízben vajúdást, ülve szülést láttunk.

– Nálunk az országos arányhoz képest meglehetősen kevés a császármetszés – veszi át a szót az osztály vezetője. – Nem rohanunk mindenkivel a műtőbe. Itt előzetes császármetszés után a szokásosnál többen szülnek hüvelyi úton. Az ikrek is “hagyományosan” születnek, ha méhen belüli elhelyezkedésük megengedi. Ha valaki szülési tervvel érkezik, igyekszünk alkalmazkodni. Természetesen a szakma szabályait követve tudjuk felajánlani az alternatívákat.

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

A családi szobában Andris szundikál.

Anyukája, Heni már nagyon fitt,

pedig császármetszésen esett át

Fotó: Rátkai ÉvaA szülészet mellett önálló gyermekosztály működik a kórházban, a kisbabákért ők felelnek. Szülés után a baba és a mama együtt maradhatnak, a közös megfigyelés után a kicsi a csecsemőosztályra kerül, többnyire inkubátorban melegítik, amíg a mama be nem rendezkedik a gyermekágyas kórteremben, és meg nem vizsgálta a gyermekorvos. Az osztályon az igény szerinti szoptatást támogatják, pótlást csak orvosi rendeletre adnak. Az egyágyas alapítványi szobába az apa is beköltözhet, nem kell elszakadnia egymástól az új család tagjainak. Három és fél nappal a szülés után mehet haza az egészséges baba és a mama.

Tények, adatok

  • A születésszám 2008-ban 2025, folyamatosan emelkedik.
  • A szülések 25 százaléka császármetszés.
  • Hat kétágyas, két egyágyas alapítványi szoba várja a várandósokat, ezenkívül két hatágyas szoba áll rendelkezésre.
  • Három egycsaládos (egyágyas) szülőszoba van az osztályon.
  • Az apa császármetszésnél nem lehet bent.
  • Epidurális érzéstelenítésre csak korlátozottan van lehetőség.
  • Szülésznőválasztás lehetséges.
  • Az osztályon szülésfelkészítő, terhespatológiás ellátás és mamaszobával ellátott koraszülöttosztály található.
  • Az anyát és a kisbabát a társalgóban és a folyosón lehet látogatni.

Forrás: Kismama magazin